Κέικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κέικ

Το κέικ είναι γλυκό από ζύμη με αλεύρι, ζάχαρη, αβγά και μπέικιν πάουντερ, που ψήνεται στον φούρνο, συνήθως μέσα σε μακρόστενες ή στρογγυλές με τρύπα φόρμες ζαχαροπλαστικής. Κόβεται σε φέτες προκειμένου να καταναλωθεί. Μπορεί να περιέχει και διάφορα άλλα συστατικά. H λέξη κέικ προέρχεται από την αγγλική λέξη cake.

Σοκολατένιο κέικ

Συστατικά και παρασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την παρασκευή κέικ χρειαζόμαστε φαρίνα, ζάχαρη, γάλα, αβγά, βανίλια ή ξύσμα από πορτοκάλι, βούτυρο. [1]

Αρχικά μπαίνουν στο μίξερ το βούτυρο και η ζάχαρη και ανακατεύονται καλά. Ύστερα προσθέτονται τα αβγά. Το ανακάτεμα συνεχίζεται και μετά μπαίνουν το γάλα και η βανίλια ή το ξύσμα πορτοκαλιού. Τέλος προσθέτεται η φαρίνα. Συνεχίζεται το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος «κέικ» έχει μακρά ιστορία. Η ίδια η λέξη προέρχεται από τους Βίκινγκ, από την αρχαία νορδική λέξη «κακά».[2] Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το κέικ «πλακοῦς», που προέρχεται από τη λέξη «πλάξ» που σημαίνει πλάκα. Ψηνόταν με αλεύρι αναμεμειγμένο με αυγά, γάλα, καρύδια και μέλι. Είχαν επίσης μια τούρτα που ονομάζεται satura, η οποία ήταν ένα επίπεδο βαρύ κέικ.[εκκρεμεί παραπομπή] Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, το όνομα για το κέικ έγινε «πλακούντα» που προήλθε από τον ελληνικό όρο. Ένας πλακούντας ψήνεται σε μια βάση ζύμης ή μέσα σε μια θήκη ζαχαροπλαστικής. Οι Έλληνες πρωτοχρησιμοποίησαν τη μπίρα (ζύθο) ως διογκωτικό μέσο, τηγανίζοντας τηγανίτες στο ελαιόλαδο και για τα cheesecakes χρησιμοποιούσαν γάλα κατσίκας[3]. Στην αρχαία Ρώμη, η βασική ζύμη ψωμιού εμπλουτίστηκε με το βούτυρο, τα αυγά και το μέλι, γεγονός που παρήγαγε ένα γλυκό και ψημένο κέικ[4]. Ο λαϊκός ποιητής Οβίδιος αναφέρεται στο πάρτυ γενεθλίων και στο κέικ του αδελφού του στο πρώτο του βιβλίο εξορίας, Tristia. Τα πρώτα κέικ στην Αγγλία ήταν επίσης ουσιαστικά ψωμί: οι πιο προφανείς διαφορές μεταξύ του «κέικ» και του «ψωμιού» ήταν η στρογγυλή, επίπεδη μορφή των κέικ και η μέθοδος μαγειρέματος, στην οποία το κέικ γυριζόταν πάνω από μία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ενώ το ψωμί έμενε όρθιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος[5].

Είδη κέικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

κέικ σφουγκαριού

Τα κέικ είναι ευρέως χωρισμένα σε διάφορες κατηγορίες, βασισμένα κυρίως σε συστατικά και τεχνικές ανάμιξης. Παρόλο που τα σαφή παραδείγματα της διαφοράς μεταξύ του κέικ και του ψωμιού είναι εύκολο να βρεθούν, η ακριβής ταξινόμηση ήταν πάντα φευγαλέα:

  • Τα κέικ βουτύρου παρασκευάζονται από κρέμα βουτύρου, ζάχαρη, αυγά και αλεύρι. Βασίζονται στον συνδυασμό του βουτύρου και της ζάχαρης που χτυπάει για μεγάλο χρονικό διάστημα για να ενσωματώσει τον αέρα στο χτύπημα. Η σκόνη ψησίματος είναι σε πολλά κέικ βουτύρου, όπως το κέικ σφουγγαριού Victoria[6].
  • Τα συστατικά μερικές φορές αναμιγνύονται χωρίς να εξαρτώνται από το βούτυρο, χρησιμοποιώντας συνταγές για απλά και γρήγορα κέικ. Τα κέικ από σφουγγάρι (ή κέικ αφρού) είναι φτιαγμένα από χτυπημένα αυγά, ζάχαρη και αλεύρι. Στηρίζονται βασικά στον παγιδευμένο αέρα σε ένα πρωτεϊνικό πλέγμα (γενικά των χτυπημένων αυγών) για να προσφερθεί ζύμωση, μερικές φορές με λίγο σκόνη ψησίματος ή άλλο χημικό προστάτη προστιθέμενο ως ασφάλιση. Τα κέικ σφουγγαριών θεωρούνται τα παλαιότερα κέικ που παρασκευάζονται χωρίς μαγιά.
  • Ένα κέικ άγγελος είναι ένα λευκό κέικ σφουγγαριού που χρησιμοποιεί μόνο τα ασπράδια των αυγών και είναι παραδοσιακά ψημένο σε ένα τηγάνι σωλήνα. Το γαλλικό Génoise είναι ένα κέικ σφουγγαριού που περιλαμβάνει καθαρό βούτυρο. Υψηλά διακοσμημένα κέικ σφουγγαριών με πλούσια επικάλυψη καλούνται μερικές φορές gateau, η γαλλική λέξη για κέικ.
    κέικ καφέ
    Tα κέικ σιφόν είναι κέικ σφουγγαριού με φυτικό έλαιο, που προσθέτει υγρασία[7].
  • Το λεγόμενο «ψωμί μπανάνας» (banana bread) μπορεί να θεωρηθεί είτε ένα «γρήγορο ψωμί» (quick bread) είτε ένα κέικ.
  • Το κέικ καφέ γενικά θεωρείται τούρτα για να σερβίρεται με καφέ ή τσάι στο πρωινό ή σε ένα διάλειμμα για καφέ. Μερικοί τύποι χρησιμοποιούν ζυμομύκητες ως παράγοντες διόγκωσης ενώ άλλοι χρησιμοποιούν μαγειρική σόδα ή σκόνη ψησίματος. Αυτά τα κέικ συχνά έχουν ένα topping που ονομάζεται streusel ή ελαφρύ γλάσσο.
cheesecake
  • Κέικ λεμόνι με σιρόπι, που την επόμενη ημέρα γίνεται ακόμα καλύτερο. Φτιάχνεται με χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, όταν τα λεμόνια είναι σε αφθονία, και γεμίζει το σπίτι με τα αρώματά τους.
  • Το κέικ πορτοκάλι, φτιάχνεται με χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού. Είναι μια καθημερινή εύκολη συνταγή που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Με απλά υλικά, γρήγορο, αφράτο, αρωματικό και ζουμερό.
  • Τα ψημένα κέικ χωρίς αλεύρι περιλαμβάνουν ψημένα cheesecakes και κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι. Τα cheesecakes, παρά το όνομά τους, δεν είναι πραγματικά κέικ. Τα cheesecakes είναι στην πραγματικότητα ψωμάκια, με μια γέμιση που γίνεται κυρίως από κάποια μορφή τυριού (συχνά τυρί κρέμα, μασκαρπόνε, ή κάτι παρόμοιο) και έχουν πολύ λίγο αλεύρι προστιθέμενο, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κρούστα με βάση το αλεύρι ή Graham. Τα cheesecakes είναι επίσης πολύ παλιά, με ενδείξεις γλυκισμάτων μελιού που χρονολογούνται από την αρχαία Ελλάδα.
  • Τα κέικ βουτύρου ή λαδιού περιλαμβάνουν τα περισσότερα από τα παραδοσιακά κέικ που χρησιμοποιούνται ως τούρτες γενεθλίων κλπ. Και εκείνα που πωλούνται ως συσκευασμένα κέικ. Η σκόνη ψησίματος ή η σόδα χρησιμοποιούνται για την παροχή τόσο της ανύψωσης όσο και και της σωστής υφής. Μπορούν να προστεθούν πολλά αρώματα και συστατικά. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το κέικ του διαβόλου, το κέικ καρότου και το ψωμί μπανάνας. Τα κέικ ζυμομυκήτων είναι τα παλαιότερα και είναι πολύ παρόμοια με τα ψωμιά ζύμης. Αυτά τα κέικ είναι συχνά πολύ παραδοσιακά σε μορφή, και περιλαμβάνουν τέτοια αρτοσκευάσματα όπως babka και stollen.
γαμήλια τούρτα
  • Τα κέικ μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με την περίπτωση για την οποία προορίζονται. Για παράδειγμα, τα γαμήλια κέικ, τα κέικ γενεθλίων, τα κέικ για την πρώτη κοινωνία, τα Χριστουγεννιάτικα κέικ, τα κέικ αποκριών και το ψωμί του Πάσχα (ένας τύπος κέικ σφουγγαριών που γίνεται με γεύμα matzo) αναγνωρίζονται κυρίως σύμφωνα με τον εορτασμό που πρόκειται να συνοδεύσουν. Η κοπή μιας γαμήλιας τούρτας αποτελεί κοινωνική τελετή σε ορισμένους πολιτισμούς. Το αρχαίο ρωμαϊκό τελετουργικό γάμου της συναναστροφής προέκυψε από την κοινή χρήση ενός κέικ.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Κέικ κλασσικό | Κέικ». www.sintages-jotis.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2019. 
  2. https://web.archive.org/web/20140829064810/http://www.devlaming.co.za/the-history-of-cakes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Αυγούστου 2014.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  3. Castella, Krystina. (2010). A world of cake : 150 recipes for sweet traditions from cultures near and far. North Adams, MA: Storey Pub. ISBN 9781603425766. 535495534. 
  4. Ayto, John. (2002). An A-Z of food and drinkΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0192803522. 48932542. 
  5. Ayto, John. (2002). An A-Z of food and drinkΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0192803522. 48932542. 
  6. Cloake, Felicity (2013-05-16). «How to make the perfect Victoria sponge cake» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2013/may/16/how-bake-perfect-victoria-sponge-cake. Ανακτήθηκε στις 2019-04-05. 
  7. Rombauer, Irma S., 1877-1962.· Becker, Ethan, 1945- (1997). Joy of cooking. New York: Scribner. ISBN 0684818701. 37801353. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]