Κάστορας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάστορας
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Late Miocene–Recent
Ύστερο Μειόκαινο - σήμερα
Ευρωπαϊκός κάστορας
Ευρωπαϊκός κάστορας
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Τρωκτικά (Rodentia)
Οικογένεια: Καστορίδες (Castoridae)
Γένος: Κάστορ (Castor)
Linnaeus, 1758

Κατανομή του ευρασιατικού κάστορα
Κατανομή του Αμερικανικού κάστορα
Κατανομή του Αμερικανικού κάστορα
Απολιθώματα του κάστορα της Καλιφόρνιας
Απολιθώματα του κάστορα της Καλιφόρνιας
Είδη

C. fiber
C. canadensis
C. californicus

Ο κάστορας είναι μεγάλο νυκτόβιο τρωκτικό που ζει κυρίως στο νερό. Περιλαμβάνει δύο είδη, τον Βορειοαμερικάνικο κάστορα (Castor canadensis) και τον Ευρασιατικό κάστορα (Castor fiber). Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τρωκτικό μετά τον υδρόχοιρο (capybara). Ο πληθυσμός του Βορειοαμερικανικού κάστορα κυμαινόταν πρόσφατα γύρω στα 60 εκατομμύρια. Αυτή η μείωση του πληθυσμού οφείλεται στο εκτεταμένο κυνήγι τους για τη γούνα τους. Υπάρχουν φόβοι ότι λόγω του εκτεταμένης θήρευσης για τη γούνα τους, μπορεί να γίνουν στο μέλλον είδος απειλούμενο με εξαφάνιση (ολικό αφανισμό). Ανήκει στην οικογένεια Καστορίδες.

Ονοματολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη Κάστορας (λατιν. Castor) είναι ελληνική. Είναι γνωστό ότι ένας από τους δύο αδελφούς της ωραίας Ελένης λεγόταν Κάστορας. Μαζί με τον αδελφό του, Πολυδεύκη, οι θεοί τούς έκαναν αστερισμό που βρίσκεται στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο είδη κάστορα επιβιώνουν μέχρι σήμερα: ο Αμερικανικός κάστορας (Castor canadensis) και ο Ευρασιατικός κάστορας (Castor fiber). Τα άλλα είδη, όπως λόγου χάρη ο Κάστορας της Καλιφόρνιας (Castor californicus), έχουν εκλείψει.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάστορες έχουν δυνατούς κοπτήρες, με τους οποίους κόβουν κλαδιά και κορμούς δέντρων και τα χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν τη φωλιά τους. Φτιάχνουν ακόμα και φράγματα σε ποταμούς, για να δημιουργήσουν μικρές τεχνητές λίμνες, στις οποίες χτίζουν τη φωλιά τους. Ένας ενήλικος κάστορας έχει μήκος πάνω από 40 εκ. και ζυγίζει περίπου 25 κιλά. Η μέση διάρκεια ζωής τους είναι τα 20-24 χρόνια.

Λόγω της γούνας τους, η οποία χρησιμοποιείται στη γουνοποιία, ο πληθυσμός τους μειώνεται παγκοσμίως.