Δωμάτιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διάφορα παραδείγματα δωματίων και εσωτερικών χώρων

Σε ένα κτίριο, ένα δωμάτιο είναι οποιοσδήποτε χώρος που περικλείεται από έναν αριθμό τοίχων στους οποίους η είσοδος είναι δυνατή μόνο από μια πόρτα ή άλλη διαχωριστική δομή που το συνδέει είτε με ένα διάδρομο, σε ένα άλλο δωμάτιο ή στον εξωτερικό χώρο, που είναι αρκετά μεγάλο ώστε να κινούνται αρκετά άτομα και των οποίων το μέγεθος, τα φωτιστικά, τα έπιπλα και μερικές φορές η τοποθέτηση εντός του κτιρίου υποστηρίζουν τη δραστηριότητα που πρέπει να διεξαχθεί σε αυτό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νεολιθικό δωμάτιο στη Σκάρα Μπρε, Ορκάδες, περ. 3.000 π.Χ.
Κάστρο Χάουαρντ, «Δωμάτιο Ρούχων της Λαίδης Γεωργιάνα».

Ιστορικά, η χρήση δωματίων χρονολογείται τουλάχιστον στους πρώιμους μινωικούς πολιτισμούς περίπου το 2200 π.Χ., όπου οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι της Θήρας αποκάλυψαν σαφώς καθορισμένα δωμάτια μέσα σε ορισμένες δομές.[1][2]

Στις πρώιμες κατασκευές, οι διαφορετικοί τύποι δωματίων μπορούσαν να προσδιοριστούν ώστε να περιλαμβάνουν υπνοδωμάτια, κουζίνες, αίθουσες λουτρών, αίθουσες υποδοχής και άλλες εξειδικευμένες χρήσεις. Οι προαναφερθείσες ανασκαφές στο Ακρωτήρι αποκάλυψαν δωμάτια που είναι χτισμένα μερικές φορές πάνω από άλλα δωμάτια που συνδέονται με σκάλες, μπάνια με συσκευές αλάβαστρου, όπως νιπτήρες, μπανιέρες και τουαλέτες, όλα συνδεδεμένα με περίπλοκα δίδυμα υδραυλικά συστήματα κεραμικών σωλήνων για κρύο και ζεστό νερό ξεχωριστά.[1] Η αρχαία Ρώμη επέδειξε πολύπλοκες οικοδομικές μορφές με μια ποικιλία τύπων δωματίων, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πρώτα παραδείγματα δωματίων για κολύμβηση σε εσωτερικούς χώρους. Ο πολιτισμός Ανασάζι είχε επίσης μια πρώιμη περίπλοκη ανάπτυξη δομών δωματίων, πιθανώς την παλαιότερη στη Βόρεια Αμερική, ενώ οι Μάγια της Κεντρικής Αμερικής είχαν πολύ προηγμένες διαμορφώσεις δωματίων ήδη από αρκετές εκατοντάδες χρόνια μ.Χ.. Τουλάχιστον από την πρώιμη δυναστεία των Χαν στην Κίνα (π.χ. περίπου 200 π.Χ.) , εμφανίστηκαν κτίρια συγκροτημάτων πολυεπίπεδων άνετων δωματίων, ειδικά για θρησκευτικούς και δημόσιους σκοπούς. Αυτά τα σχέδια περιλάμβαναν πολλές δομές και κάθετες συνδέσεις δωματίων.

Τύποι δωματίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώροι εργασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένα δωμάτια έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να υποστηρίξουν την εργασία του νοικοκυριού, όπως κουζίνες, αποθήκες τροφίμων και κελάρια, όλα προοριζόμενα για την προετοιμασία και την αποθήκευση τροφίμων. Ένα γραφείο στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οικιακή γραφική εργασία ή εξωτερικούς επαγγελματικούς σκοπούς. Ορισμένες αίθουσες εργασίας καθορίζονται από την προβλεπόμενη δραστηριότητα: για παράδειγμα, ένα δωμάτιο ραπτικής χρησιμοποιείται για ράψιμο και το πλυσταριό χρησιμοποιείται για πλύσιμο και σιδέρωμα ρούχων.

Άλλα δωμάτια προορίζονται για την προώθηση της άνεσης και της καθαριότητας, όπως η τουαλέτα και το μπάνιο, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν ή τα οποία μπορεί να βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια. Το κοινό ισοδύναμο είναι το δωμάτιο WC, το οποίο συνήθως διαθέτει τουαλέτα και εγκαταστάσεις πλυσίματος χεριών, αλλά συνήθως καθόλου ντουζιέρα ή μπανιέρα.

Στον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα, μεταξύ εκείνων που μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά, αυτές οι εγκαταστάσεις διατηρούνταν σε ξεχωριστούς χώρους. Η κουζίνα αποσπάστηκε από το κύριο μέρος του σπιτιού, ή αργότερα τοποθετήθηκε στο υπόγειο, για να μειώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και να διατηρήσει τη θερμότητα και τη μυρωδιά του μαγειρέματος μακριά από το κυρίως σπίτι τους ζεστούς μήνες.[3] Η τουαλέτα, συχνά ένα απλό αποχωρητήριο, τοποθετούταν σε ένα εξωτερικό κτίσμα ή αποχωρητήριο, για να κρατήσει τη μυρωδιά και τα έντομα μακριά από το κυρίως σπίτι.

Κοινωνικά δωμάτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ποικιλία τύπων δωματίων ξεχώρισε με την πάροδο του χρόνου των οποίων ο κύριος σκοπός ήταν η κοινωνικοποίηση με άλλους ανθρώπους.

Τους προηγούμενους αιώνες, πολύ μεγάλα σπίτια συχνά είχαν μια μεγάλη αίθουσα. Αυτό το δωμάτιο ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν πολύ μεγάλο, ανεξάρτητα από την ουσιώδη χρήση του. Αρχικά ήταν κοινόχρηστος χώρος και πιθανότατα εμφανιζόταν στην κύρια κατοικία ενός κτήματος ευγενούς. Σε αυτό το δωμάτιο, μπορούσαν να συναντηθούν άτομα που είχαν δουλειά με τον ντόπιο γαιοκτήμονα ή το νοικοκυριό του. Ως το μεγαλύτερο δωμάτιο, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως τραπεζαρία για μεγάλα συμπόσια, ή κενό από έπιπλα και με μουσική μπορούσε να μετατραπεί σε αίθουσα χορού. Στο πλάι, ή σε διαφορετικό μέρος του σπιτιού, μπορεί να βρίσκεται μια αίθουσα υποδοχής, που χρησιμοποιείται ως δωμάτιο με μεγαλύτερη ιδιωτικότητα, για να μιλήσουν η οικογένεια του ιδιοκτήτη και οι φίλοι τους.

Ένα καθιστικό ή σαλόνι είναι ένα μέρος για κοινωνικές επισκέψεις και διασκέδαση. Μερικά μεγάλα σπίτια διαθέτουν ειδικά δωμάτια για διασκέδαση. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν βιβλιοθήκη, οικιακό κινηματογράφο, αίθουσα μπιλιάρδου, αίθουσα αναψυχής ή αίθουσα μουσικής.

Υπνοδωμάτιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα υπνοδωμάτιο είναι το δωμάτιο όπου βρίσκεται ένα κρεβάτι και του οποίου πρωταρχικός σκοπός είναι ο ύπνος. Ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο μπορεί να έχει ιδιωτικό μπάνιο. Ένας ξενώνας είναι ένα υπνοδωμάτιο που χρησιμοποιείται κυρίως από τους επισκέπτες που διανυκτερεύουν. Το παιδικό δωμάτιο είναι ένα υπνοδωμάτιο για μωρά ή μικρά παιδιά. Μπορεί να είναι ξεχωριστό από το δωμάτιο παιχνιδιών, το οποίο είναι ένα δωμάτιο όπου φυλάσσονται τα παιδικά παιχνίδια.

Τα υπνοδωμάτια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς. Ένα μεγάλο σπίτι μπορεί να έχει ξεχωριστά δωμάτια για αυτές τις άλλες λειτουργίες, όπως δωμάτιο γκαρνταρόμπας για αλλαγή ρούχων (επίσης υπάρχει σε καταστήματα ρούχων και επιχειρήσεις όπου οι άνθρωποι πρέπει να αλλάζουν ρούχα). Στην εποχή του Τούντορ, μια κρεβατοκάμαρα μπορεί να είχε ξεχωριστή ντουλάπα, για προσευχή και αναζήτηση ιδιωτικότητας. Αυτή η αρχιτεκτονική ιδέα ζει στο ντουλάπι αποθήκευσης.[3]

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλά σπίτια είναι χτισμένα ώστε να περιέχουν ένα δωμάτιο κουτί (box room) που είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, καθώς είναι μικρότερο από τα άλλα. Το μικρό μέγεθος αυτών των δωματίων περιορίζει τη χρήση τους και τείνουν να χρησιμοποιούνται ως ένα μικρό μονόκλινο υπνοδωμάτιο, ένα μικρό παιδικό υπνοδωμάτιο ή ως αποθήκη. Άλλα δωμάτια κουτιά μπορούν να φιλοξενήσουν έναν οικιακό εργαζόμενο. Παραδοσιακά, και συχνά σε εξοχικά σπίτια και σε μεγαλύτερα προαστιακά σπίτια μέχρι τη δεκαετία του 1930 στη Βρετανία, το δωμάτιο κουτί προοριζόταν για την αποθήκευση κιβωτίων, μπαούλων, βαλιτσών και παρόμοιων, αντί για χρήση ως υπνοδωμάτιο.[4]

Ένα δωμάτιο ασθενών είναι ένα εξειδικευμένο δωμάτιο, μερικές φορές αρκετά μεγάλο για να περιέχει ένα κρεβάτι, όπου ένα μέλος της οικογένειας θα μπορούσε να διαμένει άνετα και να διατηρείται χωριστά από το υπόλοιπο νοικοκυριό, ενώ αναρρώνει από μια ασθένεια.

Δωμάτια πολλαπλών χρήσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μικρότερα σπίτια, τα περισσότερα δωμάτια ήταν πολλαπλών χρήσεων. Σε μία γκαρσονιέρα, ένα κοινόχρηστο διαμέρισμα ή ένα στούντιο, το κύριο δωμάτιο μπορεί να εξυπηρετήσει τις περισσότερες λειτουργίες, εκτός από την τουαλέτα και το μπάνιο. Οι τύποι δωματίων πολλαπλών χρήσεων περιλαμβάνουν το ενιαίο δωμάτιο, το οποίο αφαιρεί τους περισσότερους τοίχους και πόρτες μεταξύ της κουζίνας, της τραπεζαρίας και του καθιστικού, για να δημιουργήσει έναν μεγαλύτερο, ανοιχτό χώρο.

Σε ορισμένα μέρη, ένα γυναικείο μπουντουάρ ήταν ένας συνδυασμός υπνοδωματίου και ενός μέρους για να διασκεδάσει μικρός αριθμός φίλων. Σε άλλα μέρη, το μπουντουάρ ήταν προθάλαμος πριν από την κρεβατοκάμαρά της γυναίκας.

Δωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο είναι ένας τύπος δωματίου που περιλαμβάνει ιδιωτικό δωμάτιο, ιδιωτικό μπάνιο και πρόσβαση σε κοινόχρηστη κουζίνα.[5] Το μπάνιο περιλαμβάνει γενικά ιδιωτικό μπάνιο, νιπτήρα και τουαλέτα. Τα δωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο για φοιτητές έχουν σκοπό να παρέχουν χώρο μελέτης και ένα ήσυχο περιβάλλον.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Archaeological Site of Akrotiri». Travel to Santorini: Santorini Island Guide. Marinet Ltd. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2009. 
  2. Oxford Dictionaries (2013)
  3. 3,0 3,1 Λέιν, Μέγκαν (2011-04-12). «The story of our rooms» (στα αγγλικά). BBC News. https://www.bbc.co.uk/news/magazine-12483492. Ανακτήθηκε στις 2018-07-11. 
  4. Oxford English Dictionary 3η έκδοση (2003)
  5. Σαρπ, Κέι; Γουόκερ, Χάριετ (2003). «A microbiological survey of communal kitchens used by undergraduate students» (στα αγγλικά). International Journal of Consumer Studies 27 (1): 11–16. doi:10.1046/j.1470-6431.2003.00282.x. ISSN 1470-6431. https://archive.org/details/sim_international-journal-of-consumer-studies_2003-01_27_1/page/11. 
  6. Χάμπαρντ, Φιλ (2009-01-01). «Geographies of studentification and purpose-built student accommodation: Leading separate lives?». Environment and Planning A 41 (8): 1903–1923. doi:10.1068/a4149. https://www.researchgate.net/publication/46559819. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Rooms στο Wikimedia Commons