Διασκέδαση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Διασκέδαση είναι η δραστηριότητα που δίνει τον μηχανισμό στους ανθρώπους να απαλύνονται από τις στρεσογόνες καταστάσεις της καθημερινότητας και να χαλαρώνουν.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελείται από τα «δια» και «σκεδάζω» σημαίνοντας «δια-σκορπίζω» (από το αρχαίο διασκεδάννυμι, το οποίο σημαίνει και διαλύω, εξανεμίζω ή, εναλλακτικά, από το «σχίζω»). [1] (Ηρόδοτος: «τόν στρατόν διεσκέδασε»)

Σημασία και χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυριολεκτικά σημαίνει κομματιάζω και πετώ μακριά τα θρύμματα του άγχους, της στεναχώριας, της ανίας κτλ.

Μεταφορικά ο όρος αναφέρεται στην εκτόνωση, την ψυχική εκφόρτιση που έχει ανάγκη ο άνθρωπος στη ζωή του και ειδικότερα στον ελεύθερο χρόνο του, προκειμένου να νιώσει ψυχικά ισορροπημένος

Είδη Διασκέδασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διασκεδαστικό μπορεί να είναι το να καταφέρει να γελάσει κανείς με μια γελοιογραφία, το ανέκδοτο κάποιου διασκεδαστή (κλόουν, τηλεπαρουσιαστή, ηθοποιού), παρακολουθώντας μια αστεία ταινία, θεατρική παράσταση, επιθεώρηση ή κινούμενο σχέδιο, να χαλαρώσει μέσα σε μια παρέα, πολλές φορές καταναλώνοντας αλκοόλ, χορεύοντας, ακούγοντας μουσική, παίζοντας παιχνίδια κλπ.

Σημασία και διαφορά από την ψυχαγωγία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διασκέδαση είναι πολύ σημαντική διαδικασία στη ζωή του ανθρώπου. Όμοια με την εκτόνωση, τον βοηθά να δραπετεύει από την ρουτίνα της καθημερινότητας και έτσι έχει ευεργετική επίδραση, καθώς η πραγματικότητα της ζωής κουράζει σωματικά και ψυχικά τον άνθρωπο που ανταποκρίνεται στις ευθύνες της. Διαφέρει σημαντικά από την ψυχαγωγία καθώς εκδηλώνεται όχι με τον στοχασμό και την σκέψη που απαντάται κατά την παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης αλλά με θορυβώδη γέλια, χαμόγελα και εμφανή συμμετοχή του σώματος κατά τη διαδικασία αυτή.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γεώργιος Δ. Μπαμπινιώτης (2002). Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Κέντρο Λεξικολογίας Ε.Π.Ε. ISBN 960-86190-1-7. 
  2. «Θέματα 2007 - ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - Ψυχαγωγία» (PDF). Περιφερειακή εκπαίδευση Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας. 2005–2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 15 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]