Χόρτο Μαγνησίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°11′28″N 23°13′1″E / 39.19111°N 23.21694°E / 39.19111; 23.21694

Χόρτο
Χόρτο is located in Greece
Χόρτο
Χόρτο
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
Περιφερειακή ΕνότηταΜαγνησίας
ΔήμοςΝοτίου Πηλίου, Τοπική Κοινότητα Αργαλαστής
Δημοτική ΕνότηταΑργαλαστής
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΘεσσαλία
ΝομόςΜαγνησίας
Πληθυσμός
Μόνιμος85
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας370 09
Τηλ. κωδικός2423

Το Χόρτο[1] είναι παραθαλάσσιο χωριό του Παγασητικού σε απόσταση 46 χλμ. από τον Βόλο.

Σήμερα είναι γνωστό ως παραθεριστικό κέντρο, ιδανικό για οικογενειακές διακοπές με μικρά παιδιά. Ανήκει στο Δήμο Νοτίου Πηλίου και κατά την απογραφή του 2011 είχε 147 μόνιμους κατοίκους.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή του Χόρτου τοποθετείται η αρχαία πόλη Σπάλαθρα.[3] Αμυδρά δείγματα αυτής της παλιάς ακμής του τόπου είναι τα ίχνη ενός μονόχωρου ναού των πρώτων μεταβυζαντινών χρόνων πάνω στο οδόστρωμα του δρόμου (έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο)[4], τα λείψανα ενός μεγαλύτερου, του Αγίου Νικολάου, στην κορυφή του υπερκείμενου λόφου, όπου επίσης πιθανολογείται η παρουσία κάποιου φρουρίου που έδωσε και στο λόφο το όνομα "Χορτόκαστρο".

Όντας επίνιο της Αργαλαστής, και μοναδικό λιμάνι στην πλευρά του Νοτίου Πηλίου, τα Σπάλαθρα ήταν συχνός προορισμός για τα εμπορικά πλοία ιδιαίτερα επί Ενετικής εποχής. Στους Ενετούς είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το μέρος για την ποικιλλόμορφη βλάστησή του και την ομορφιά του, πράγμα που τους οδήγησε στο να αναφέρονται στο χωριό με την ονομασία "Hortus" όπου στα λατινικά σημαίνει κήπος/παράδεισος.

Ο οικισμός γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στα χρόνια του Μεσοπολέμου ως διαμετακομιστικό κέντρο της ελιάς που μεταφερόταν από την ενδοχώρα του Νότιου Πηλίου προς το απάνεμο λιμάνι του Χόρτου.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χόρτο είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό του Νοτίου Πηλίου που "βλέπει" στον Παγασητικό κόλπο ενώ η παραλία του έχει χαρακτηριστεί "ιδιαίτερου φυσικού κάλους"[5]. Ένας μικρός ποταμός διαρρέει το Χόρτο ο οποίος δεν είναι πλεύσιμος. Πηγάζει από το χωριό Μετόχι, το οποίο βρίσκεται βόρεια σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από το Χόρτο. Τον χειμώνα πολλές φορές ξεχειλίζει από τις πολλές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να προκαλεί προβλήματα στους κατοίκους του χωριού.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χόρτο έχει ψυχρούς και πολύ υγρούς χειμώνες και ζεστά και υγρά καλοκαίρια. Η υγρασία της περιοχής οφείλεται μεταξύ άλλων στο ποτάμι του Χόρτου. Οι θερμοκρασίες είναι σπάνια υπερβολικές σε όλες τις εποχές. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία κυμαίνεται συνήθως από 25°C έως 32°C την ημέρα και από 22°C έως 26°C την νύχτα. Οι χιονοπτώσεις δεν είναι πολύ συχνές τον χειμώνα, το ίδιο και οι καύσωνες το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι τις περισσότερες ημέρες έχει ηλιοφάνεια, ωστόσο δεν λείπουν και συννεφιασμένες μέρες αλλά και βροχοπτώσεις οι οποίες συνήθως κυμαίνονται σε 2-4 ημέρες ανά μήνα.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κεντρικός επαρχιακός δρόμος του Νοτίου Πηλίου διασχίζει το Χόρτο ενώ μέσα στον οικισμό υπάρχουν δύο τσιμενοστρωμένοι μικροί δρόμοι οι οποίοι συνεχίζουν ως χωματόδρομοι.

Πεζοπορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλές πεζοπορικές διαδρομές στο Νότιο Πήλιο. Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε όλες τις διαδρομές που περιλαμβάνουν και το Χόρτο: [6]

Διαδρομή Απόσταση Χρόνος Δυσκολία Ποσοστό Ασφάλτου Ποσοστό Χωματόδρομου Ποσοστό Μονοπατιού
Χόρτο - Μετόχι

(από Σταμαίικα)

3.2km 60' 1/5 28% 66% 6%
Χόρτο - Μετόχι 3.3km 65' 1,5/5 17% 14% 69%
Χόρτο - Πάου 3.2km 75' 2/5 43% 14% 43%
Χόρτο - Μηλίνα 2.9km 45' 1/5 - - -

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χόρτο είναι ένας δημοφιλής προορισμός για θερινές διακοπές καθώς έχει τρεις μικρές παραλίες κατάλληλες για μικρά παιδιά, πολλά εστιατόρια και ταβέρνες[7] αλλά και ένα μικρό υπαίθριο θέατρο με πλούσιες εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης στο Χόρτο υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Αγγελίνη, όπου εκτίθεται πλούσια συλλογή από οικιακά σκεύη, παλιά αντικείμενα, εργαλεία της καθημερινής ζωής, παραδοσιακές στολές και βιβλία.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. 35. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 231. 
  2. ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού απογραφής 2011», σελ. 10620 (σελ. 146 του pdf)
  3. «Ιστορικά Στοιχεία | Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων». 5a.arch.ntua.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2022. 
  4. «ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΗΡΥΓΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ». listedmonuments.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2022. 
  5. «ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΗΡΥΓΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ». listedmonuments.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2022. 
  6. «Πεζοπορία στο Νότιο Πήλιο». www.topoguide.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2021. 
  7. «www.touristorama.com». 
  8. «Το Μουσείο Αγγελίνη στο Χόρτο Πήλιο». www.aroundpelion.com. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2022.