Χρήστος Τερζίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρήστος Τερζίδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Χρήστος Τερζίδης (Ελληνικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαινοτόμος επιχειρηματίας
συγγραφέας
Ιστότοπος
www.christosterzides.com

Ο Χρήστος Τερζίδης είναι ο ιδιοκτήτης της Ελληνικής εταιρίας μουσικού management «Rock Management», συνέταιρος στην εταιρεία «Terret Entertainment» στην Αμερική, και συγγραφέας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κολωνία της τότε δυτικής Γερμανίας αλλά μεγάλωσε στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Με τις κατατακτήριες εξετάσεις πέρασε στο ΤΕΙ Μηχανολογίας Σερρών, το ενδιαφέρον του όμως, κέρδισαν άλλες δραστηριότητες.Η πιο βασική, η οποία υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στην εξέλιξη της καριέρας του, ήταν η παρακολούθηση των πρώτων επιδοτούμενων σεμιναρίων δημοσιογραφίας από την τότε ΕΟΚ (1989).

Η δημοσιογραφία όμως δεν ήταν ένας άγνωστος για εκείνον τομέας. Από την ηλικία των 15 χρόνων, λόγω της μεγάλης του αγάπης για την μουσική, είχε ασχοληθεί με το πειρατικό και μετέπειτα ερασιτεχνικό ραδιόφωνο. Από τα γυμνασιακά του χρόνια επίσης είχε απασχοληθεί ως συντάκτης σε πολλά ανεξάρτητα έντυπα μικρής κυκλοφορίας, τα λεγόμενα "fanzine." Ένα από τα πιο γνωστά ήταν το «Flag of Metal» του οποίου υπήρξε συντάκτης Βορείου Ελλάδος και ήταν η αιτία για την ενεργή ενασχόλησή του με τότε Ελληνική metal σκηνή, κυρίως δουλεύοντας σε πολλές συναυλίες του ανεξάρτητου, ιστορικού πλέον label, «Μολών λαβέ». Το Μάιο του 1989 διοργάνωσε την πρώτη του συναυλία για λογαριασμό της «Μολών λαβέ», το «Πρώτο Φεστιβάλ Ελληνικών Metal Συγκροτημάτων» στην Θεσσαλονίκη. Η επιτυχία της συγκεκριμένης διοργάνωσης οδήγησε πολλά Ελληνικά συγκροτήματα που επιθυμούσαν να διοργανώσουν συναυλία στην Θεσσαλονίκη να απευθύνονται μόνο σε εκείνον.

Μετά τα σεμινάρια δημοσιογραφίας ενσωματώθηκε στην ομάδα σύνταξης του ιστορικού «Εξώστη» αναλαμβάνοντας τα μουσικά θέματα. Οι συνεντεύξεις από τους Lee Breelaux (Dr. Feelgood) και Ian Gillan βρίσκονται ανάμεσα στις πρώτες του δημοσιογραφικές επιτυχίες. Ο «Εξώστης» αποτέλεσε για τον ίδιο την πηγή έμπνευσης για την έκδοση του «In Rock» το Σεπτέμβριο του 1991. Το «In Rock» χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη μηνιαία επιθεώρηση της Ελληνικής ροκ σκηνής. Η έκδοσή της σήμανε την απαρχή για μια ολόκληρη νέα γενιά έντυπων, καθότι το πρώτο έντυπο που διανεμήθηκε δωρεάν σε πανελλαδικό επίπεδο και το πρώτο μουσικό έντυπο που αφορούσε αποκλειστικά στα Ελληνικά μουσικά συγκροτήματα. Παράλληλα προχώρησε στην ίδρυση της Rock Management. Σύντομα και με την άνοδο που γνώρισε το «In Rock» (9000 αναγνωστικό κοινό & 800 συνδρομητές) η εταιρία άρχισε να εξελίσσεται σε εταιρία μουσικού management και διοργάνωσης συναυλιών. Στο κομμάτι του management, αρχικά, ανέλαβε αποκλειστικά βορειοελλαδίτικα συγκροτήματα, όπως: Alexandros Perros & The lone stars, Hardways, Drums & Stories, Ρόδα της Ερήμου, Πράσσειν Άλογα, Μοντάζ, κλπ.

Η δεκαετία του '90 υπήρξε πολύ δημιουργική για την εταιρία αφού είχε αναλάβει σημαντικές διοργανώσεις και εκδηλώσεις και τις πραγματοποιούσε με μεγάλη επιτυχία. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90 ασχολήθηκε πιο ενεργά με την εκπροσώπηση σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων πολλών νυχτερινών μαγαζιών και την ίδια περίοδο υπήρξε συνέταιρος στο πιο πετυχημένο και ιστορικό rock club της πόλης το «Libido». Παράλληλα ξεκίνησε και τις μετακλήσεις ξένων καλλιτεχνών, κυρίως dj (DJ Mushroom/Massive Attack, DJ Food, Marc Almond κλπ).

Αθήνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2001 μετακομίζει οριστικά στην Αθήνα αναλαμβάνοντας την εκπροσώπηση και διοργάνωση συναυλιών για καλλιτέχνες όπως Δημήτρης Πουλικάκος, Λάκης Παπαδόπουλος, Ζωρζ Πιλαλί, Βαγγέλης Γερμανός, Ανοιχτή Θάλασσα κλπ. Μέχρι την Άνοιξη του 2003 όταν πάρθηκε η απόφαση να εγκαταλειφθούν όλα τα υπόλοιπα project και να ασχοληθεί αποκλειστικά με το management του Νίκου Βουρλιώτη, των Goin' Through και του FamilyTheLabel. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ίσως το πιο επιτυχημένο συγκρότημα την δεκαετία του 2000, η πιο επιτυχημένη ομάδα στην νυχτερινή Ελλάδα που άλλαξε τον τρόπο διασκέδασης στα clubs και εφαρμογή πολλών επιτυχημένων project με δεκάδες χορηγούς. Την ίδια περίοδο τα συγκροτήματα και οι καλλιτέχνες που ήταν κάτω από το δικό του management γνώρισαν μεγάλη επιτυχία Professional Sinnerz, NEBMA, Θηρίο, Ταραξίας, Κόμης Χ κ.α.

Το Φθινόπωρο του 2003 προχώρησε στην έκδοση του «Hood», του πρώτου free εντύπου για την hip hop & rnb κουλτούρα. Το “Hood” & το “Ιn Rock” ανέστειλαν την έκδοση τους το 2005. Κύριος λόγος ήταν η πληθώρα των δωρεάν έντυπων που πλέον δεν άφηναν περιθώριο ούτε στην διαφημιστική αγορά, ούτε στο ενδιαφέρον του κόσμου.

Την ίδια περίοδο ξεκινά και το συγγραφικό του έργο εκδίδοντας την Άνοιξη του 2003 "Το hip hop δεν σταματά/hip hop don't stop" από τις εκδόσεις Οξύ. Πρόκειται για μια δημοσιογραφική αναφορά στην Ελληνική hip hop σκηνή από τη γέννησή της μέχρι εκείνη την περίοδο. Η συγκεκριμένη έκδοση χαρακτηρίστηκε ως η εμπορικότερη της χρονιάς στην κατηγορία της μουσικής.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες της επαγγελματικής του καριέρας ήταν η συμμετοχή του σε 3 Ολυμπιακούς Αγώνες στο κομμάτι της τηλεοπτικής παραγωγής. Υπήρξε υπεύθυνος στο κομμάτι του logistic management της τηλεοπτικής παραγωγής στο κεντρικό Στάδιο της Αθήνας το 2004 και έστησε την σφαιροβολία στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας. Ski Jumping στο Τορίνο 2006 & Beach Volleyball στο Πεκίνο 2008.

Η αναγνώριση της «Rock Management» ως μια από τις καλύτερες εταιρίες management στην Ελλάδα συνεχίζει να επιβεβαιώνεται από επιτυχίες νέων καλλιτεχνών όπως Stan, My Excuse κ.α. Παράλληλα συνεχίζεται το συγγραφικό του έργο με την έκδοση του "...Και Το Τέλος Πάντα Κοντά" από τις εκδόσεις Κέδρος το Νοέμβριο του 2009 και του "Bright Nights" από τις εκδόσεις Intro Books το Φεβρουάριο του 2011. Το τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο "Άδεια Δωμάτια", κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος τον Απρίλιο του 2014. Ακολούθησαν παρουσιάσεις του βιβλίου σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα, καθώς και συνεντεύξεις σε μέσα τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας. Μάθετε περισσότερα για το Χρήστο Τερζίδη μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα [1].

Νέα Υόρκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φθινόπωρο του 2010 αποφασίζει την επέκταση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του στις ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα τη συνεταιρική σύσταση της Terret Entertainment (τον Αύγουστο του 2011), με έδρα την πόλη της Νέας Υόρκης. Η Terret Entertainment, πέρα από το κομμάτι του μουσικού management, που παραμένει το βασικό κομμάτι δραστηριοτήτων, έχει αρχίσει την επέκταση και στο κομμάτι των Broadways & Big stages shows συμμετέχοντας ήδη ως general partners σε μεγάλα upcoming shows.

Καλλιτέχνες και συγκροτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Alexandros Perros & The Lone Stars (1991-1995)
  • Drums & Stories (1992-1995)
  • Ρόδα της Ερήμου (1997-1999)
  • Πράσσειν Άλογα (1997-1999)
  • Δημήτρης Πουλικάκος (2001-2003)
  • Ανοιχτή Θάλασσα (2001-2003)
  • Goin' Through (2002-2011)
  • NEBMA (2004-2010)
  • Ταραξίας (2005-2008)
  • Θηρίο (2005-2010)
  • Κόμης Χ (2007-2010)
  • Professional Sinnerz (2007-...)
  • ENOLA STR8 (2010-...)
  • Stan (2010-.....)
  • My Excuse Αρχειοθετήθηκε 2014-07-17 στο Wayback Machine. (2012-...)

Festivals[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Συμμετοχή σε εκδηλώσεις Σ.Ε.Β.Ε. (1991-1998)
  • Προπαρασκευαστικές εκδηλώσεις πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη» (1996)
  • Συμμετοχή σε έναρξη πολιτιστικών εκδηλώσεων «Θεσσαλονίκη» πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης (1997)
  • 1ο Φεστιβάλ extreme sports νέων Πυλαίας (2000)
  • Hip hop fest (1998-2000)
  • Mc Battle (2004-2005)[2]
  • Dmc (2004-2005)[3]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Χρήστος Τερζίδης website». 
  2. «The Great Champ - MC Battle 2005». hiphop.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2014. 
  3. «DMC Athens 2005». hiphop.gr.