Χερσόνησος Ροδωπού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°22′N 23°26′E / 35.36°N 23.44°E / 35.36; 23.44

Η χερσόνησος Ροδωπού είναι μια αραιοκατοικημένη χερσόνησος μήκους 19 χλμ που βρίσκεται στον δυτικό νομό Χανίων, στην Κρήτη. Οφείλει το όνομά της στον Ροδωπό, που είναι ο μεγαλύτερος οικισμός της. Το μεγαλύτερο μέρος της χαρακτηρίζεται από λιγοστή χαμηλή βλάστηση, με εξαίρεση το νότιο τμήμα της όπου υπάρχουν ελαιώνες και μερικοί οικισμοί. Το τοπίο γενικά είναι απόκρημνο και βραχώδες με πολλά φαράγγια, τα οποία καταλήγουν σε μικρούς ορμίσκους όπου στενές λωρίδες θάλασσας εισχωρούν στις βραχώδεις ακτές. Το Βόρειο τμήμα της χερσονήσου Ροδωπού είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000, με κωδικό GR4340021, κατά μία έκταση 28,64 τ.χλμ.[1][2][3] Η χερσόνησος οριοθετείται κατά προσέγγιση από τον ΒΟΑΚ.

Στη χερσόνησο βρίσκονται δύο μονές, η Μονή Οδηγητρίας Κυρίας Γωνιάς Χανίων και η Μονή Αγίου Ιωάννη Γκιώνας, καθώς και ένας αριθμός εκκλησιών. Παράλληλα με τη μονή Γωνιάς λειτουργεί σε ξεχωριστό κτίριο η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, ενώ περίπου μισό χιλιόμετρο βορειότερα βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων Ευελπίδων από τη Μάχη της Κρήτης, καθώς μετά την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς στη μονή λειτούργησε η σχολή Ευελπίδων. [4]

Στο βοριοανατολικό άκρο του Ροδωπού, στη θέση της παραλίας Μένιες βρίσκονται τα ερείπεια του Ιερού της Δικτύννας, που ήταν το σημαντικότερο ιερό της θεότητας. Το ιερό ιδρύθηκε κατά τον Ηρόδοτο από Σαμίους της Κυδωνίας γύρω στο 530 π.Χ. και άκμασε κυρίως κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια. Παράλληλα με αυτό υπήρξε ένα οργανωμένο παγκρήτιο ιερό που συνέρρεαν προσκυνητές και έβρισκαν καταλύματα προσωρινής παραμονής. Η πρόσβαση στο ιερό γινόταν από πλακόστρωτο δρόμο, από τον οποίον σώζονται λίγα τμήματα ως και το χωριό Ροδωπού. Ακόμη, μέχρι τις μέρες μας σώζονται ορισμένες αρχαίες λιμενικές δομές στον βόρειο μύχο της παραλίας. Στο ιερό έγιναν παράνομες γερμανικές ανασκαφές κατά τα χρόνια της κατοχής και η τύχη πολλών ευρημάτων παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα. [5][6]

Η χερσόνησος τελειώνει στο ακρωτήριο Σπάθα ή Ψάκον το οποίο είναι το βορειότερο σημείο της Κρήτης.

Οικισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. votaniki (21 Δεκεμβρίου 2018). «Χερσόνησος Ροδοπού (GR4340021) - Βοτανική» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2019. 
  2. «N2K GR4340021 dataforms». natura2000.eea.europa.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2019. 
  3. «Chersonisos Rodopou». Protected Planet. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2019. 
  4. Για το Μνημείο Πεσόντων Ευελπίδων στο Κολυμπάρι
  5. ΔΙΚΤΥΝΝΑ ΑΡΤΕΜΙΣ & ΔΙΚΤΥΝΝΑΙΟ ΙΕΡΟ
  6. Ιερό Δίκτυννας (Δικτυνναίο)