Χαμιντέ Αϊσέ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαμιντέ Αϊσέ Σουλτάν
آیشه سلطان حمیدی
Πριγκίπισσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση2 Νοεμβρίου 1887
Παλάτι Γκιλντίζ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος10 Αυγούστου 1960 (72 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Τόπος ταφήςΑυτοκρατορικό μαυσωλείο, δίπλα στο Παλάτι Γιλντίζ, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
ΣύζυγοςΑχμέτ Ναμί Μπέης
Μεχμέτ Αλί Ραούφ Μπέης
ΕπίγονοιΣουλτανζαδέ Ομέρ Ναμί Μπέης
Σουλτανζάντε Οσμάν Ναμί Μπέης
Σουλτανζάντε Αμπντούλ Χαμίτ Ραούφ Μπέης
Πλήρες όνομα
   Χαμιντέ Αϊσέ μπιντ Αμπντούλ Χαμίτ Χαν
Τούρκικα: Hamide Ayşe bint Abdul Hamid Han
Οθωμανικά: حمید عایشه بن عبدالحمید هان
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΑμπντούλ Χαμίτ Β΄
ΜητέραΝτεστιζέρ Μιουσφικά Καντινεφέντι
ΘρησκείαΙσλαμισμός
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Χαμιντέ Αϊσέ Σουλτάν (οθωμανικά τούρκικα: آیشه سلطان حمیدی, τούρκικα: Hamide Ayşe Sultan, 2 Νοεμβρίου 1887 - 10 Αυγούστου 1960) ήταν Οθωμανή πριγκίπισσα, κόρη του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εγγονή του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και της Τιριμουτζγκάν Σουλτάνα.[1]

Είναι γνωστή από τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων της με όνομα "Ο πατέρας μου, Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ" το 1960.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χαμιντέ Αϊσέ Σουλτάν γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1887 στο Παλάτι Γιλντίζ και ήταν κόρη του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ και της Μιουσφικά Καντινεφέντι. Ήταν το δέκατο παιδί και έκτη κόρη του Αμπντούλ Χαμίτ Β΄, αλλά το μόνο παιδί της μητέρας της. Στην εκθρόνιση του πατέρα της το 1909, η Χαμιντέ ακολούθησε τους γονείς της στην εξορία στη Θεσσαλονίκη.

Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου παντρεύτηκε σε ηλικία 24 ετών τον Αχμέτ Ναμί Μπέη στις 9 Αυγούστου 1911 στο Παλάτι Μπεμπέκ μαζί απέκτησαν δυο γιους, τον Σουλτανζαδέ Ομέρ Ναμί Μπέη και τον Σουλτανζαδέ Οσμάν Ναμί Μπέη. Αλλά αργότερα χώρισε στις 10 Φεβρουαρίου 1921 και στη συνέχεια ξαναπαντρεύτηκε τον Μεχμέτ Αλί Ραούφ Μπέη στις 3 Απριλίου 1921 σε ηλικία 34 ετών στο Νισαντασί μαζί απέκτησαν το μοναδικό του παιδί ένα γιο, τον Σουλτανζαδέ Αμπντούλ Χαμίτ Ραούφ Μπέη.

Κατά την εκδίωξη της αυτοκρατορικής οικογένειας το 1924 άφησε την Τουρκία και έμεινε στο Παρίσι. Η μητέρα της, από την άλλη πλευρά, επέλεξε να παραμείνει στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να μην δουν η μία την άλλη για περίπου είκοσι οκτώ χρόνια, μέχρι την επιστροφή της Χαμιντέ από την εξορία το 1952.

Απομνημονεύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χαμιντέ έγραψε τα απομνημονεύματά της στην Κωνσταντινούπολη, μετά την επιστροφή της από την εξορία, ολοκληρώνοντας τα το 1955. Η Χαμιντέ Σουλτάνα στα μεγάλα τμήματα των απομνημονευμάτων της στηρίχθηκε στη μνήμη της μητέρας της, καθώς οι δυο τους έζησαν μαζί μετά την επιστροφή της Χαμιντέ στην Τουρκία. Το έργο αρχικά εμφανίστηκε σε σειριακή μορφή στο δημοφιλές τουρκικό περιοδικό Χαγιάτ ("Hayat") στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ακολουθούμενο από τη δημοσίευσή του ως βιβλίο στην Κωνσταντινούπολη το 1960, λίγο πριν από το θάνατο της Χαμιντέ.

Κατά τη δημοσίευσή του, το μεγαλύτερο αξιοθέατο του βιβλίου έγκειται στις αναμνήσεις της Χαμιντέ για τους διάσημους γονείς της. Αναγνωρίζοντας το αυτό, η ίδια ονόμασε τα απομνημονεύματά της "Ο πατέρας μου, Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ" (Τουρκ. Babam Sultan Abdul Hamid). Σε αυτό δημιούργησε μια προσωπική άποψη για τον Αμπντούλ Χαμίτ Β΄, ένα είδος προσωπικής δικαίωσης για να εξουδετερώσει αυτό που είδε ως στρεβλή δημόσια εικόνα του αμφιλεγόμενου ηγέτη του οποίου τα τριάντα τρία χρόνια της βασιλείας κατέληξαν σε εκθρόνιση και διασυρμό.

Η Χαμιντέ Αϊσέ Σουλτάνα πέθανε στις 10 Αυγούστου 1960 στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 73 ετών και θάφτηκε στο αυτοκρατορικό μαυσωλείο, δίπλα στο Παλάτι Γιλντίζ. Η μητέρα της πέθανε έναν χρόνο αργότερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]