Χιούντι Ουίλιαμ Λέντμπετερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χάντυ Ουΐλιαμ Λεντμπέτερ)
Χάντυ Ουΐλιαμ Λεντμπέτερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20  Ιανουαρίου 1888 ή 29  Ιανουαρίου 1885
Λουιζιάνα
Θάνατος6  Δεκεμβρίου 1949
Νέα Υόρκη
Αιτία θανάτουΑμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςMooringsport
ΚατοικίαΛουιζιάνα
ΨευδώνυμοLead Belly και Walter Boyd
ΠαρατσούκλιLead Belly και Leadbelly
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταακορντεονίστας
Αξιοσημείωτο έργοThe Midnight Special and Other Southern Prison Songs
Περίοδος ακμής1903 - 1949
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματοςδολοφονία (αναγκαστική εργασία)
απόπειρα δολοφονίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςMartha Promise
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςGrammy Hall of Fame (2001)
Rock and Roll Hall of Fame (1998)
Ιστότοπος
www.leadbelly.org
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χιούντι Ουίλιαμ Λέντμπετερ (Huddie William Ledbetter, 20 Ιανουαρίου 18886 Δεκεμβρίου 1949) ήταν Αμερικανός φολκ και μπλουζ μουσικός, γνωστός για το καθαρό και δυνατό τραγούδι του, την επιδεξιότητά του στη δωδεκάχορδη κιθάρα και το πλούσιο ρεπερτόριο φολκ μουσικής που εισήγαγε. Είναι περισσότερο γνωστός ως Λέντμπελυ (Leadbelly) ή Λεντ Μπέλυ (Lead Βelly). Αν και έπαιζε περισσότερο δωδεκάχορδη κιθάρα, ήταν ικανός πιανίστας και έπαιζε επίσης μαντολίνο, φυσαρμόνικα, βιολί και ακκορντεόν. Σε ορισμένες, ωστόσο, από τις ηχογραφήσεις του, όπως η δική του εκδοχή για τη φολκ μπαλλάντα «Τζον Χάρντυ», χρησιμοποίησε ακκορντεόν αντί για δωδεκάχορδη. Σε άλλες ηχογραφήσεις απλά τραγουδούσε παράγοντας ήχο με τα χέρια και με κτυπήματα στο πόδι.

Περιπλανήθηκε σε αρκετές πόλεις και για ένα διάστημα συνεργάστηκε με τον Μπλάιντ Λέμον Τζέφερσον. Φυλακίστηκε το 1918 και του δόθηκε χάρη έξι χρόνια αργότερα, από τον κυβερνήτη του Τέξας, όταν ο τελευταίος επισκέφτηκε τη φυλακή και τον άκουσε να τραγουδά. Καταδικάστηκε για δεύτερη φορά το 1930 για απόπειρα ανθρωποκτονίας, εκτίοντας την ποινή του σε φυλακή της Λουιζιάνας, όπου «ανακαλύφθηκε» από τους Τζον και Άλαν Λόμαξ κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους για μία συλλογή τραγουδιών για τη Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου. Χάρη στις προσπάθειές τους, ο Λεντ Μπέλυ αφέθηκε ελεύθερος το 1934 και τα επόμενα χρόνια πραγματοποίησε πολυάριθμες ηχογραφήσεις.

Τα θέματα της μουσικής του Λεντ Μπέλυ κάλυπταν ευρεία γκάμα θεμάτων, ανάμεσα στα οποία γκόσπελ, μπλουζ για τις γυναίκες, το ποτό και τον ρατσισμό. Έγραψε επίσης τραγούδια για τους κάουμποϋ, τη φυλακή, τη δουλειά, τους ναύτες και τον χορό. Αργότερα, προς το τέλος της ζωής του έγραφε τραγούδια για πρόσωπα όπως ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ, ο Αδόλφος Χίτλερ και ο πολυεκατομμυριούχος Χάουαρντ Χιούτζες.

Επιλεγμένη δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ηχογραφήσεις της Βιβλιοθήκης του Κονγκρέσου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλήρης δισκογραφία της Βιβλιοθήκης του Κονγκρέσου από τους John Lomax και Alan Lomax από 1934 έως το 1943, σε έξι τόμους από την εταιρεία Rounder Records στα μέσα της δεκαετίας του '90:

  • Midnight Special (1991, Rounder Records)
  • Gwine Dig a Hole to Put the Devil In (1991, Rounder Records)
  • Let It Shine on Me (1991, Rounder Records)
  • The Titanic (1994, Rounder Records)
  • Nobody Knows the Trouble I've Seen (1994, Rounder Records)
  • Go Down Old Hannah (1995, Rounder Records)

Άλλες συνθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Huddie Ledbetter's Best (1989, BGO Records) - οι ηχογραφήσεις του Lead Belly για την Capitol Records το 1944 στην Καλιφόρνια.
  • King of the 12-String Guitar (1991, Sony/ Legacy Records) - τραγούδια για τη φυλακή και μπαλάντες ηχογραφημένες το 1935 στην Νέα Υόρκη για την American Record Company.
  • Lead Belly's Last Sessions (1994, Smithsonian Folkways) - τέσερις δίσκοι με τις τελευταίες ηχογραφήσεις του Lead Belly στα τέλη του 1948 στη Νέα Υόρκη. Οι μοναδικές εμπορικές ηχογραφήσεις του σε μαγνητική ταινία.
  • Lead Belly Sings for Children (1999, Smithsonian Folkways)
  • Private Party November 21, 1948 (2000, Document Records) - εκτελέσεις του Lead Belly σε ιδιωτικό πάρτυ το 1948 στη Μιννεάπολις.
  • Take This Hammer (2003, Smithsonian Folkways) - συλλογή των 26 τραγουδιών που ηχογράφησε ο Lead Belly για την RCA το 1940, στα μισά από τα οποία παρουσιάζει το Golden Gate Jubilee Quartet.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Charles Wolfe and Kip Lornell, The Life and Legend of Leadbelly, Da Capo, 1999

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]