Φρειδερίκος Καζιμίρ Κέττλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρειδερίκος Καζιμίρ Κέττλερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Friedrich Kasimir Herzog in Livland, zu Kurland und Semgallen, Fürst zu Pilten (Γερμανικά)
Γέννηση6  Ιουλίου 1650[1][2][3]
Γιέλγκαβα
Θάνατος22  Ιανουαρίου 1698[1][2][4]
Γιέλγκαβα[5]
Τόπος ταφήςανάκτορο Γιέλγκαβα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας[6][4][7]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣοφία Αμαλία του Νάσσαου-Ζίγκεν[6][4][7]
Ελισάβετ Σοφία του Βρανδεμβούργου (1691–1698)[8]
ΤέκναΜαρία-Δωροθέα των Κέττλερ
Friedrich von Kettler
Eleonore Charlotte von Kettler
Αμαλία Λουίζα Κέτλερ[6][4][7]
Christina Sophia von Kettler
Λεοπόλδος-Κάρολος του Κέττλερ
Φρειδερίκος Γουλιέλμος της Κουρλάνδης
ΓονείςΙάκωβος Κέττλερ[4][7] και Λουίζα Καρλόττα του Βρανδεμβούργου[4][7]
ΑδέλφιαΛουίζα Ελισάβετ της Κουρλάνδης
Μαρία Αμαλία της Κουρλάνδης
Φερδινάνδος Κέττλερ
Alexander of Courland
ΟικογένειαHouse of Kettler
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φειδερίκος-Καζιμίρ, γερμανικά: Friedrich Casimir Kettler (6 Ιουλίου 1650 - 22 Ιανουαρίου 1698) ήταν δούκας της Κουρλάνδης και Σεμιγαλίας από το 1682 έως το 1698.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ιακώβου δούκα της Κουρλάνδης και Σεμιγαλίας και της Λουίζας-Καρλόττας των Χοεντσόλερν, κόρης του Γεωργίου-Γουλιέλμου εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου. Κατά τη βασιλεία του το δουκάτο έχασε τη γεωπολιτική του θέση και το έδαφός του έγινε θέμα ενδιαφέροντος της Σουηδίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φρειδερίκος-Καζιμίρ σπούδασε νομικά στη Γερμανία και επισκέφθηκε διάφορες ευρωπαϊκές Αυλές. Το 1673 βρισκόταν στην Ολλανδική στρατιωτική υπηρεσία και συμμετείχε με το σύνταγμά του της Κουρλάνδης στον Γαλλο-Ολλανδικό Πόλεμο. Στις 5 Οκτωβρίου 1675 στη Χάγη, ο Φρειδερίκος-Καζιμίρ νυμφεύτηκε την πριγκίπισσα Σοφία-Αμαλία του Νάσσαου-Ζήγκεν και επέστρεψε στο σπίτι. Όταν απεβίωσε ο πατέρας του, ο Φρειδερίκος-Κασιμίρ έγινε δούκας της Κουρλάνδης και Σεμιγαλίας και εντρύφησε σθεναρά σε δημόσιες υποθέσεις. Το 1684 ο τυπογράφος βιβλίων τού δούκα Γκέοργκ Ράντεκις στο Μίταου (νυν Γιέλγκαβα) έγινε ο πρώτος, που εκτύπωσε βιβλία στη λετονική γλώσσα. Οι προσπάθειες τού Φρειδερίκου-Καζιμίρ για την αποκατάσταση των εκμεταλλεύσεων, σταμάτησαν από τη δύναμη της Σουηδίας, η οποία τότε επικρατούσε στη βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο ο Φρειδερίκος-Καζιμίρ εγκαθίδρυσε μία υπέροχη Αυλική ζωή, σύμφωνα με τα καλύτερα πρότυπα της Δύσης.

Το 1688 απεβίωσε η Σοφία-Αμαλία. Το 1691 ο Φρειδερίκος-Καζιμίρ εόρτασε έναν μεγάλο γάμο με την Eλισάβετ-Σοφία του Βρανδεμβούργου.

Κατά τη διάρκεια της εξουσίας τού Φρειδερίκου-Καζιμίρ το εμπόριο και η βιομηχανία τού δουκάτου άρχισαν να αποσυντίθενται. Το 1693 η αποικία του Τομπάγκο πωλήθηκε στην Αγγλία. Την άνοιξη του 1697 ο Φρειδερίκος-Καζιμίρ δέχθηκε μία μεγάλη αντιπροσωπεία από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του νέου Αυτοκράτορα Πέτρου Α΄, στον οποίο το ανάκτορο Γιέλγκαβα και η Αυλή του άφησαν μεγάλη εντύπωση. Το δουκάτο και η Ρωσία πραγματοποίησαν διπλωματικές συνομιλίες για την αμοιβαία συνεργασία εναντίον των Σουηδών, αλλά τον επόμενο χειμώνα του 1698, ο Φρειδερίκος-Καζιμίρ απεβίωσε σε ηλικία 47 ετών. Ο ανήλικος γιος του Φρειδερίκος-Γουλιέλμος έγινε ο επόμενος δούκας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα τη Σοφία-Αμαλία, κόρη του Ερρίκου Β΄ κόμη του Νασσάου-Ζήγκεν και είχε τέκνα:

  • Mαρία-Δωροθέα (2 Αυγούστου 1684 - 17 Ιανουαρίου 1743), παντρεύτηκε τον Aλβέρτο-Φρειδερίκο μάργραβο του Βρανδεμβούργου-Σβετ.
  • Ελεονώρα-Καρλόττα (11 Ιουνίου 1686 - 28 Ιουλίου 1748), παντρεύτηκε τον Ερνέστο-Φερδινάνδο δούκα του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ-Μπέβερν.
  • Αμαλία-Λουίζα (27 Ιουλίου 1687 - 18 Ιανουαρίου 1750), παντρεύτηκε τον Φρειδερίκο-Γουλιέλμο Α΄ Αδόλφο πρίγκιπα του Νάσσαου-Ζήγκεν.
  • Χριστίνα-Σοφία (15 Νοεμβρίου 1688 - 22 Απριλίου 1694), απεβ. 6 ετών· Φρειδερίκος (3 Απριλίου 1682 - 11 Φεβρουαρίου 1683), διάδοχος, απεβ. 1 έτους.

Το 1688 απεβίωσε η Σοφία-Αμαλία και ο Φρειδερίκος-Καζιμίρ to 1691 έκανε δεύτερο γάμο με την Ελισάβετ-Σοφία των Χοεντσόλερν, κόρη του Φρειδερίκου-Γουλιέλμου εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]