Φαλαμπέλλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φαλαμπέλλα

Το Φαλαμπέλλα ή άλογο μινιατούρα Φαλαμπέλλα ή Φαλαμπέλλα πόνι είναι η πιο μικροκαμωμένη φυλή αλόγων του κόσμου. Η καταγωγή του είναι από την Αργεντινή.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεωρείται η μικρότερη φυλή αλόγων και παρόλο το μέγεθος του οι περισσότεροι δεν το κατατάσσουν στα πόνι αλλά στα πραγματικά άλογα. Το ύψος του στο ακρώμιο είναι από 70 έως 77 εκατοστά για τα νεαρά άτομα μέχρι 3ων ετών ενώ για τα μεγαλύτερα σε ηλικία πάει από 76 μέχρι 83 εκατοστά. Παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των αλόγων βρίσκεται μέσα σε αυτά τα όρια, δεν αποκλείονται και άτομα με μικρότερο ή μεγαλύτερο ύψος. Το βάρος τους φτάνει μέχρι τα 100 κιλά. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Φαλαμπέλλα είναι το ότι έχουν 17 θωρακικούς σπονδύλους σε αντίθεση με τα άλλα άλογα που έχουν 18 και μία πλευρά λιγότερη.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αρμονική σωματική ανάπτυξη. Όλη η κατασκευή του σώματος πρέπει να είναι αρμονική με το κεφάλι και τις οπλές να έχουν τα χαρακτηριστικά των μεγάλων, σε μέγεθος, αλόγων. Οι χρωματισμοί του τριχώματος του είναι ποικίλοι και μπορούν να έχουν οποιοδήποτε χρώμα. Συνήθως έχουν ομοιόμορφο χρωματισμό αλλά, πιο σπάνια, μπορούμε να συναντήσουμε άτομα με πολυχρωμία, όπως βούλες και στίγματα. Τα πολύχρωμα άτομα, λόγω και της σπανιότητας τους, είναι περιζήτητα.

Ο χαρακτήρας του είναι ήπιος και αναπτύσσει καλές σχέσεις με τους ανθρώπους. Πρόκειται για με φυλή ανθεκτική στο περιβάλλον και στις κλιματολογικές συνθήκες και αντέχει, χωρίς μεγάλα προβλήματα το έντονο κρύο και αέρα. Προτιμάει να έχει κάποιο καταφύγιο για να προφυλάσσεται από τις έντονες βροχοπτώσεις. Χάρι σε αυτά τα χαρακτηριστικά δεν έχει ανάγκη τις ιδιαίτερες φροντίδες που χρειάζονται άλλες φυλές αλόγων. Η κοινωνική του ζωή βασίζεται στην δημιουργία ομάδων που αποτελούνται από έναν επιβήτορα, μια ομάδα από θηλυκά, το επονομαζόμενο χαρέμι και τα μικρά τους. Αυτές οι ομάδες, όταν δημιουργηθούν και αποκτήσουν συνοχή, είναι αρκετά σταθερές για πολλά χρόνια και όταν βρίσκονται σε μεγαλύτερες αγέλες οι οικογενειακές ομάδες δεν χάνουν την συνοχή τους. Τα νεαρά αρσενικά με την ενηλικίωση τους εκδιώκονται από την ομάδα και δημιουργούν ξεχωριστές ομάδες νεαρών αρσενικών. Με την σεξουαλική ωρίμανση θα δημιουργήσουν το δικό τους χαρέμι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της φυλής ξεκινάει το 1845 στην Αργεντινή. Εκείνη την χρονιά ο Patrick Newell μάζεψε μερικά από τα μικρότερα ελεύθερα άλογα που βρίσκονταν στην περιοχή νότια από το Μπουένος Άιρες. Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία αυτά τα άγρια άλογα προέρχονταν από τα άλογα Ανδαλουσίας που είχαν φέρει μαζί τους οι Ισπανοί κατά τις εκστρατείες τους για την κατάκτηση της Αργεντινής. Την πρώτη όμως αυτή περίοδο δεν είχαν μεγάλη επιτυχία και κατά την αποχώρηση τους αφήσανε ελεύθερα τα άλογα. Αυτά από γενιά σε γενιά προσαρμόστηκαν στις σκληρές συνθήκες της περιοχής και έτσι έγιναν πιο μικρά και ιδιαιτέρως ανθεκτικά. Σε πολύ μικρό χρόνο ο Newell είχε δημιουργήσει ένα κοπάδι με πολύ μικρά άλογα που είχαν ιδανικές αναλογίες. Στην συνέχεια τα διασταύρωσε με άτομα από άλλες φυλές όπως πόνι Σέντλαντ, Απαλούζα και Κρίολο, διαλέγοντας πάντα τους μικρότερους σε μέγεθος εκπροσώπους της κάθε φυλής. Το 1879 ο Newell θα περάσει όλες τις γνώσεις, ανακαλήψεις και εμπειρίες του, πάνω στην φυλή, στον Juan Falabella. Που θα συνεχίσει τις διασταυρώσεις. Θα ακολουθήσει ο Emilio Falabella και το 1927 το κοπάδι θα το κληρονομήσει ο Julio Cesar Falabella που θα δημιουργήσει το πρώτο γενεαλογικό αρχείο. Ο ίδιος στα μέσα του 20ου αιώνα θα εξάγει στην Αμερική τα πρώτα άλογα Φαλαμπέλλα. Μετά τον θάνατο του Julio το 1980 την φάρμα και το κοπάδι θα τα αναλάβει η γυναίκα του Maria Luisa de Falabella μαζί με τα παιδιά τους Julio και Maria Angelica.

Κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φαλαμπέλλα είναι μία σπάνια φυλή και επισήμως υπάρχουν περίπου 1500 άλογα καταχωρημένα. Για την διαφύλαξη και προστασία της καθαρότητας της φυλής υπάρχουν σύνδεσμοι σε όλων τον κόσμο που καταγράφουν και πιστοποιούν την καθαρότητα του κάθε αλόγου. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς τους συνδέσμους είναι: Στην Αργεντινή ο σύνδεσμος εκτροφέων αλόγων Φαλαμπέλλα (Association de Criadores de Caballos Falabella, ACCF), δημιουργήθηκε από το αγρόκτημα Φαλαμπέλλα και κρατάει μητρώο με όλα τα καθαρόαιμα άλογα και για να καταχωρηθεί κάποιο πρέπει να έχει και τους δύο γονείς εγγεγραμμένους στο μητρώο. Ο σύνδεσμος αλόγων μινιατούρα Φαλαμπέλλα (Falabella Miniature Horse Association, FMHA), πρόκειται για τον διεθνή σύνδεσμο, που δημιουργήθηκε το 1973, στον οποίο συμμετέχουν οι περισσότεροι εκτροφείς. Αυτός ο σύνδεσμος κρατάει το διεθνές μητρώο και εκδίδει τα πιστοποιητικά αυθεντικότητας. Για την γενεαλογία βασίζεται στα γενεαλογικά αρχεία του ACCF.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]