Φίλιππος του Σαιν-Πολ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίλιππος του Σαιν-Πολ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση25  Ιουλίου 1404
Θάνατος4  Αυγούστου 1430
Λέβεν[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓιολάνδη του Ανζού
ΣύντροφοςBarbe Fierens
ΤέκναIsabella bâtarde de Brabant[2]
Antoon, bastaard van Brabant
ΓονείςΑντώνιος της Βραβάντης και Ιωάννα του Σαιν-Πολ
ΑδέλφιαΙωάννης Δ΄ της Βραβάντης
ΟικογένειαΟίκος του Βαλουά
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φίλιππος Α', δούκας της Βραβάντης (Philippe de Bourgogne, 25 Ιουλίου 1404 - 4 Αυγούστου 1430) από τον Οίκο των Βαλουά-Βουργουνδίας, γνωστός και ως Φίλιππος κόμης του Σαιν-Πολ & Λινύ, διαδέχθηκε τον αδελφό του, Ιωάννη Δ', ως δούκας της Βραβάντης το 1427.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δεύτερος γιος του Αντώνιου δούκα της Βραβάντης και της Ιωάννας του Οίκου του Λουξεμβούργου, κόρης του Βάλεραν Γ΄ κόμη του Λινύ.

Πολέμησε το 1417 μαζί με τον Ιωάννη τον Ατρόμητο, τον θείο του, ενάντια στους Αρμανιάκ και, μετά την κατάληψη του Παρισιού από τους Βουργουνδούς, ορίστηκε λοχαγός του Παρισιού, δηλαδή στρατιωτικός διοικητής της πόλης για λογαριασμό του θείου του. Εισήλθε στις Βρυξέλλες το 1421 ως επίτροπος των Κρατών της Βραβάντης, μετά την φυγή του δούκα Ιωάννη Δ΄, του αδερφού του. Υποδαύλισε τότε την εξέγερση των συντεχνιών (métiers) της πόλης αυτής σε βάρος των Οίκων Ευγενών των Βρυξελλών. Το 1425, συμμετείχε στην αντιπαράθεση που προκλήθηκε μεταξύ του αδελφού του και της συζύγου του ιδίου, Ζακλίν, κόμισας του Αινώ και της Ολλανδίας.

Βρισκόταν εν μέσω προετοιμασιών για την αναχώρησή του για τους Αγίους Τόπους, όπου θα πολεμούσε τους Μουσουλμάνους, όταν ο αδελφός του πέθανε, αφήνοντάς του τα σουκάτα της Βραβάντης και του Λίμπουργκ. Επρόκειτο να νυμφευθεί τη Γιολάντα των Καπετιδών, κόρη του Λουδοβίκου Β΄ δούκα του Ανζού και της Γιολάντας της Αραγωνίας, ωστόσο απεβίωσε το 1430, σε ηλικία είκοσι έξι ετών. Ο Φίλιππος του Σαιν-Πολ ενταφιάστηκε δίπλα στους τάφους του πατέρα του και του μεγαλύτερου αδελφού του, στην εκκλησία του Τερβυρέν, κοντά στις Βρυξέλλες. Η Γιολάντα παντρεύτηκε στη συνέχεια τον Φραγκίσκο Α΄ δούκα της Βρετάνης.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φίλιππος του Σαιν-Πολ
Γέννηση: 25 Ιουλίου 1404 Θάνατος: 14 Αυγούστου 1430
Προκάτοχος
Βαλεράνος Γ΄
Κόμης του Σαιν-Πολ και του Λινύ
1415–1430
Διάδοχος
Ιωάννα
Προκάτοχος
Ιωάννης Δ΄
Δούκας της Βραβάντης, του Λοτιέ, και του Λίμπουργκ
1427–1430
Διάδοχος
Φίλιππος ο Καλός