Τορόντο Ράπτορς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τορόντο Ράπτορς
Ταυτότητα
Πλήρες όνομαToronto Raptors
Ίδρυση1995
ΟνομασίεςΤορόντο Ράπτορς
1995–σήμερα
ΧρώματαΚόκκινο, Μαύρο, Ασημί, Χρυσό, Λευκό
                        
ΠεριφέρειαΑνατολική
ΚατηγορίαΑτλαντικού
ΈδραScotiabank Arena
ΠεριοχήΤορόντο, Οντάριο, Καναδάς
Ιστότοπος[1]
Πρόσωπα
ΧορηγόςSun Life Financial
ΙδιοκτήτηςMaple Leaf Sports & Entertainment
ΠρόεδροςΜασάι Γιουτζίρι
Γενικός διευθυντήςΜπόμπι Ουέμπστερ
ΠροπονητήςΝικ Νερς
Διακρίσεις
Πρωταθλήματα1 (2019)
Τίτλοι Περιφέρειας1 (2019)
Τίτλοι Κατηγορίας6 (2007, 2014, 2015, 2016, 2018, 2019)
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός
Τρίτη
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Οι Τορόντο Ράπτορς (αγγλικά: Toronto Raptors), είναι είναι καναδέζικος σύλλογος καλαθοσφαίρισης με έδρα το Τορόντο του Οντάριο. Οι Ράπτορς αγωνίζονται στο αμερικάνικο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης ΝΒΑ, όντας μέλος της Ανατολικής Περιφέρειας. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1965,[1] οπότε και η λίγκα επεκτάθηκε στον Καναδά, μαζί με τους Βανκούβερ Γκρίζλις. Το όνομα, (αρχικό) λογότυπο και η μασκότ της ομάδας είναι ένας κόκκινος Βελοσιράπτορας, μια επιλογή που οφείλεται στην τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας Τζουράσικ Παρκ. Μετά τη μετακόμιση των Γκρίζλις το 2001 με προορισμό το Μέμφις, οι Ράπτορς είναι έκτοτε η μοναδική ομάδα του ΝΒΑ που έχει την έδρα της στον Καναδά. Από το 1999, η έδρα τους είναι η Scotiabank Arena (Σκόσιαμπανκ Αρίνα), στο Τορόντο.

Οι Ράπτορς, όπως οι περισσότερες ομάδες που προέκυψαν μετά από επέκταση της λίγκας, αντιμετώπισαν πολλά αγωνιστικά προβλήματα στα πρώτα τους χρόνια, ωστόσο με την απόκτηση μέσω ντραφτ του Βινς Κάρτερ το 1998, κατέρριψε ρεκόρ προσέλευσης κοινού και αγωνίστηκε στα Πλέι-οφ του ΝΒΑ για τρία συναπτά έτη το 2000, 2001 και 2002. Μετά την αποτυχία της ομάδας να επαναλάβει τις επιτυχίες των προηγούμενων χρόνων, ο Κάρτερ παραχωρήθηκε με ανταλλάγη στους Νιου Τζέρσεϊ Νετς το 2004.

Μετά την παραχώρηση του Κάρτερ, ο Κρις Μπος αναδείχθηκε ως το νέο πρόσωπο της ομάδας. Την σεζόν 2006–07, με την ανάληψη των ηνίων της ομάδας από τον Μπράιαν Κολάντζελο, σε συνδιασμό με την ηγεσία του Μπος και το φρεσκάρισμα στο ρόστερ, οι Ράπτορς επέστρεψαν στα πλέι-οφ για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, κατακτώντας το πρώτο τους Πρωτάθλημα Κατηγορίας (Ατλαντικού). Μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές στην post-season, οι Ράποτρς απέτυχαν να ανανεώσουν τη συμμετοχή τους στα πλεί-οφ τα επόμενα 5 χρόνια. Ο Κολάντζελο αναδιάρθωσε για άλλη και φορά το ρόστερ το 2009, σε μια προσπάθεια να πείσει τον Μπος να παραμείνει στην ομάδα, ωστόσο ο τελευταίος υπέγραψε ως ελεύθερος στους Μαϊάμι Χιτ τον Ιούλιο του 2010, βάζοντας τέλος στην περίοδο αυτή για την ομάδα.

Το 2013, ο Κολάντζελο αντικαταστάθηκε από τον Νιγηριανό Μασάι Γιουτζίρι, ο οποίος οδήγησε την ομάδα σε μια νέα περίοδο επιτυχιών, με πρωταγωνιστές το δίδυμο των γκάρντ Κάιλ Λάουρι και Ντεμάρ ΝτεΡόζαν. Οι Ράπτορς επέστρεψαν στα πλει-οφ την αμέσως επόμενη χρονιά, και έκτοτε αγωνίζονται ανελλιπώς στην post-season. Με τον Γιουτζίρι στο τιμόνι, οι Ράπτορς κέρδισαν το Πρωτάθλημα της Κατηγορίας τους πέντε φορές, και κατέγραψαν την καλύτερη κανονική τους περίοδο το 2018, κερδίζοντας 59 παιχνίδια. Ωστόσο, μετά την αποτυχία της ομάδας να φτάσει στους Τελικούς της Ανατολής την ίδια χρονιά (καθότι αποκλείστηκαν με "σκούπα" από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς του Λεμπρόν Τζέιμς), ο Γουτζίρι απέλυσε τον τεχνικό Ντουέιν Κέισι λίγο μετά τα πλέι-οφ (παρότι αναδείχθηκε Προπονητής της Χρονιάς στο τέλος της σεζόν) και παραχώρησε με ανταλλαγή στους Σαν Αντόνιο Σπερς τον επί χρόνια σταρ της ομάδας ΝτεΡόζαν για χάρη του Καουάι Λέοναρντ και του Ντάνι Γκρίν, ενώ προχώρησε στην απόκτηση του Ισπανού σέντερ Μαρκ Γκασόλ κατά τη διάρκεια της σεζόν. Το ρίσκο του Γιουτζίρι στέφθηκε με επιτυχία, καθότι οι Ράποτρς κέρδισαν το πρώτο τους Πρωτάθλημα Ανατολικής Περιφέρειας το 2019, κερδίζοντας το εισιτήριο για τους Τελικούς του ΝΒΑ για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Στην σειρά των Τελικών, επιβλήθηκαν των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς με 4–2 νίκες, πανηγυρίζοντας το πρώτο Πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

Γήπεδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • SkyDome (1995–1999)
  • Air Canada Centre (1999–2018)
  • Scotiabank Arena (2018-σήμερα)

Επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1 Πρωτάθλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1 Τίτλος Περιφέρειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ανατολική: 1 (2019)

6 Τίτλοι Κατηγορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Laying the Groundwork for the NBA in Toronto». Toronto Raptors. 28 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]