Τοπογράφος μηχανικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τοπογράφος Μηχανικός)
Τοπογράφος Μηχανικός κατά τη διάρκεια εργασίας χωροστάθμισης.

Τοπογράφος Μηχανικός ή Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός ή Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός - Μηχανικός Γεωπληροφορικής είναι ο επαγγελματίας μηχανικός ο οποίος ασχολείται με τις μεθόδους και τις αρχές αποτύπωσης του φυσικού και τεχνικού περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας τις αρχές της επιστήμης της τοπογραφίας (σύγχρονος εναλλακτικός όρος: γεωματική).[1]

Πιο αναλυτικά ο τοπογράφος μηχανικός, εκτελεί τοπογραφικές, κτηματογραφικές, χαρτογραφικές και άλλες μελέτες,[2] που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη μεθοδικότητα και αποσκοπούν στην ακριβή καταμέτρηση και αποτύπωση τμημάτων ή και ολόκληρης της Γης. Ο τοπογράφος παίζει κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό έργων υποδομής, όπως τον σχεδιασμό οδών (μελέτες οδοποιίας), τις χωροταξικές μελέτες κτλ. Αποτελεί μία από τις τρεις βασικές ειδικότητες μηχανικών του κατασκευαστικού τομέα και συνεργάζεται άμεσα με τον αρχιτέκτονα και τον πολιτικό μηχανικό. Οι μελέτες του αποτελούν ουσιαστικά την αρχή κάθε τεχνικού έργου και θέτουν τη βάση για την υλοποίηση του, ενώ οι εργασίες του βρίσκουν έδαφος και κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος ενός τεχνικού έργου. Επιπλέον, η ύπαρξή του αποτελεί προϋπόθεση της δημιουργίας του εθνικού κτηματολογίου.

Ειδικό όργανο Drone που χρησιμοποιείται ως εργαλείο για αποτυπώσεις.

Στις μελέτες του συμπεριλαμβάνονται συγκοινωνιακές μελέτες, μελέτες μικρών τεχνικών έργων, καθώς και μελέτες εγγειοβελτιωτικών και υδραυλικών έργων.[3] Οι μελέτες αυτές αποτελούν αντικείμενο και της επιστήμης των πολιτικών μηχανικών.

Σύγχρονες τάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ρόλος του τοπογράφου μηχανικού στη σύγχρονη εποχή δεν σταματά στα παραπάνω. Οι συνεχώς αυξανόμενες τεχνολογικές ανακαλύψεις έχουν αλλάξει αρκετά το προφίλ της επιστήμης του και υπάρχει μία συνεχής και ταχεία εξέλιξη στο τομέα του. Οι σύγχρονες τάσεις της γεωματικής και της γεωπληροφορικής,[4] έχουν ανοίξει νέους δρόμους για τους τοπογράφους μηχανικούς.

Εκπαίδευση - επαγγελματική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σπουδές τοπογράφου παρέχονται από τέσσερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα της χώρας. Τα τμήματα κατά χρονολογική σειρά είναι:

Η διάρκεια φοίτησης στα πολυτεχνεία της χώρας είναι πέντε έτη. Η πενταετής φοίτηση σε πολυτεχνείο ή πανεπιστήμιο της ημεδαπής παρέχει τίτλο σπουδών ευρωπαϊκά και ακαδημαϊκά αναγνωρισμένο ως Δίπλωμα Προχωρημένων Σπουδών (Master of Engineering). Λειτουργούν ακόμα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία οδηγούν στη λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης και προγράμματα διδακτορικών σπουδών, τα οποία οδηγούν στη λήψη Διδακτορικού Διπλώματος.

Στην Ελλάδα, η επαγγελματική δραστηριότητα των διπλωματούχων αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών ρυθμίζεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». www.auth.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. Brailas, Giannis. «ΣΑΤΜ - Γενικές πληροφορίες». www.survey.ntua.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  3. «Τομέας Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». www.auth.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2016. 
  4. «Σκοπός». geoinformatics.ntua.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  5. «ΣΑΤΜ - Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών». www.survey.ntua.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]