Τζόνι Χέρμπερτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζόνι Χέρμπερτ
Ο Χέρμπερτ στο Βρετανικό Γκραν Πρι του 1995
Προσωπικά στοιχεία
Πλήρες όνομα Τζον Πολ Χέρμπερτ
Ημερομηνία γέννησης 25 Ιουνίου 1964 (1964-06-25) (59 ετών)
Τόπος γέννησης Μπρέντγουντ Έσεξ Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Εθνικότητα Βρετανός

Ο Τζόνι Χέρμπερτ(γεν. στο Μπέντγουντ του Έσεξ στις 25 Ιουνίου του 1964) είναι Βρετανός παλαίμαχος οδηγός αγώνων απ' την Αγγλία.

Σύντομο βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μπέντγουντ του Έσεξ. Όπως όλοι ξενκίνησε την καριέρα του απ' τα καρτ. Το 1989 εντάχθηκε στην Φόρμουλα 1 στην ομάδα Μπένετον. Συνολικά έλαβε μέρος σε 165 Γκραν Πρι απ' τα οποία εκκίνησε στα 161. Το 1ο ήταν το Βραζιλιάνικο Γκραν Πρι του 1989 και το τελευταίο το Μαλαισιανό Γκραν Πρι του 2000. Στη διάρκεια της καριέρας του αυτής πέτυχε 3 νίκες, βρέθηκε 7 φορές στο Βάθρο των Νικητών και σκόραρε συνολικά 98 βαθμούς. Δεν κέρδισε απολύτως κανένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών, δεν εκκίνησε ούτε μια φορά απ' την pole position και δε σημείωσε κανέναν ταχύτερο γύρο. Την 1η απ' τις 3 αυτές νίκες του την πέτυχε στο Βρετανικό Γκραν Πρι του 1995 και την 3η και τελευταία στο Ευρωπαϊκό Γκραν Πρι του 1999. Οι ομάδες για λογαριασμό των οποίων έτρεξε ο Χέρμπερτ ήταν οι ακόλουθες 7:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Απ' την ομάδα αυτή έφυγε μετά τη λήξη του Καναδικού Γκραν Πρι εκείνου του Πρωταθλήματος καθώς δεν κατάφερε να καταταγεί και αφού κατετάγει 5ος στο προηγούμενο Γκραν Πρι στο Φίνιξ των ΗΠΑ και αντικαταστάθηκε απ' τον Ιταλό οδηγό δοκιμών της Μακλάρεν Εμανουέλε Πίρο. Για το υπόλοιπο κομμάτι του Πρωταθλήματος του 1989 δεν εντάχθηκε σε καμία άλλη ομάδα κι έκανε άλλα πράγματα.
  2. Ο Χέρμπερτ επέστρεψε στην Μπένετον για τα τελευταία 4 Γκραν Πρι του Πρωταθλήματος του 1994.
  3. Στη διάρκεια του Πρωταθλήματος του 1991, ο Χέρμπερτ έλαβε μέρος και σε μερικούς αγώνες άλλων μηχανοκίνητων σπορ .την περίοδο που δεν είχε Φόρμουλα 1.
  4. Στο μέσο του Πρωταθλήματος του 1994 ο Χέρμπερτ έφυγε απ' τη Lotus επειδή απ' το ξεκίνημα μέχρι τότε η απόδοσή του ήταν μέτρια.
  5. Στην ομάδα αυτή ο Χέρμπερτ πήγε απ' το Βρετανικό Γκραν Πρι του 1994 κι έμεινε εκεί μέχρι και το Ιταλικό Γκραν Πρι του ίδιου Πρωταθλήματος.
  6. Η ομάδα Stewart Grand Prix στις αρχές του 2000 εξαγοράστηκε απ' την Αμεριακνική αυτοκινητοβιομηχανία Ford και μετονομάστηκε σε Jaguar F1. Στο Πρωτάθλημα του 2000 ο Χέρμπερτ πήρε μέρος μόνο στα 2 πρώτα Γκραν Πρι τα οποία ήταν το Αυστραλιανό και το Μαλαισιανό και μετά αποσύρθηκε οριστικά απ' τη Φόρμουλα 1 και μέχρι σήμερα ασχολείται με άλλα πράγματα.