Τζο Χαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζόι Χαν
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Joe Hahn (Αγγλικά)
ΨευδώνυμοJoe Hahn και Mr. Hahn[1]
Γέννηση15  Μαρτίου 1977
Ντάλας
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςArt Center College of Design και Herbert Hoover High School
Ιδιότηταντι τζέι, disc jockey, συνθέτης, ζωγράφος, μουσικός παραγωγός[2], ράπερ[3] και σκηνοθέτης κινηματογράφου
Όργαναπληκτροφόρο και φωνή
Είδος τέχνηςNu Metal
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζόζεφ "Τζόι" Χαν (Joseph "Joe" Hahn) γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1977. Είναι γνωστός από το σκηνικό όνομά του ο κ. Hahn. Είναι Αμερικανός σκηνοθέτης και ασχολείται με το τερντέιμπλισμ (turntablism). Πιο γνωστός είναι ως DJ και δειγματολήπτης για το αμερικανικό ροκ συγκρότημα Linkin Park.

Προσωπική Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζόι είναι ο μικρότερος από τα τρία παιδιά της οικογένειάς του (έχει δύο μεγαλύτερες αδερφές), στο Ντάλας του Τέξας αλλά μεγάλωσε στο Γκλέντεϊλ(Glendale) της Καλιφόρνια. Είναι ένας δεύτερης γενιάς Αμερικανός Κορεάτης και το ύψος του είναι 1,75cm.

Ο Χαν αποφοίτησε από το Χέρμπερτ Χούβερ γυμνάσιο στο Γκλέντεϊλ το 1995. Στη συνέχεια σπούδασε στο Κέντρο Τέχνης και Κολέγιο σχεδίου στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, από όπου δεν αποφοίτησε. Ο Χαν μαζί με τον συνάδελφό του στην μπάντα Mike Shinoda, είναι υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής δουλειάς των δίσκων των Linkin Park

Στις 15 Φεβρουαρίου 2005, ο Χαν παντρεύτηκε την Karen Benedit, αλλά το ζευγάρι χώρισε το 2009. Στις 21 Οκτωβρίου 2012 ο Τζόι παντρεύτηκε την Heidi Woan, την οποία είχε γνωρίσει περίπου δύο έτη πριν, το 2010. Έχουν ένα παιδί, μια κόρη που ονομάζεται Lola.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χαν άρχισε να ασχολείται ως DJ στο γυμνάσιο και σπούδασε εικονογράφηση. Στο κολέγιο γνώρισε τον Mike Shinoda και εντάχθηκε στην μπάντα του Xero, η οποία αργότερα έγινε γνωστή ως Linkin Park

Ο Χαν και ο Σινόντα συμμετείχαν στο πετυχημένο τραγούδι των The X - Ecutioners "It's Goin' Down". Ο Χαν συμμετείχε επίσης στο άλμπουμ The Rising Tied του συγκροτήματος του Shinoda, Fort Minor.

Ο Τζόι ονομάστηκε πρόεδρος Χαν στο πίσω εξώφυλλο του remix δίσκου των Linkin Park Reanimation δίπλα στα τραγούδια "With You" και "Cure For The Itch". Ακόμη, έχει σκηνοθετήσει αρκετά μουσικά βίντεο των Linkin Park , όπως αυτά για το "Numb", "From the Inside", "What I've Done", "Somewhere I Belong", "Pts.OF.Athrty", "New Divide", "Bleed it Out" και "Iridescent". Έχει επίσης σκηνοθετήσει βίντεο για τους Story of the Year, Xzibit και Alkaline Trio. Σε μια συνέντευξη του 2003 , ο ίδιος είπε στο MTV ότι το να φτιάχνει ταινίες ήταν το πραγματικό του πάθος, και ότι "το να φτιάχνει τη μουσική [ήταν] περισσότερο ένα επιπλέον πράγμα". Είναι γνωστός στην προσθήκη διαφόρων δραματικών εφέ στα μουσικά βίντεο που σκηνοθετεί, όπως στο να ρίξει ένα φίδι στο βίντεο για το "Iridescent".

Εκτός από το έργο του στη μουσική, ο Χαν πρόσφερε ειδικά εφέ δουλεύοντας για το The X-Files και τις σειρές μικρού μήκους Frank Herbert's Dune. Σκηνοθέτησε, επίσης, μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο The Seed και απέκτησε τα δικαιώματα για την παραγωγή μιας ταινίας προσαρμοσμένης στο μυθιστόρημα του China Miéville, King Rat.

Ο Χαν σκηνοθέτησε το τρέιλερ για το video game Medal of Honor, που είχε το single των Linkin Park "The Catalyst". Επίσης, σκηνοθέτησε το μουσικό βίντεο για το "The Catalyst", που έκανε πρεμιέρα στις 26 Αυγούστου 2010, καθώς και τα μουσικά βίντεο των τραγουδιών των Linkin Park "Waiting for the End" και "Burning in the Skies". Στις 13 Απριλίου 2011 ο Mike Shinoda επιβεβαίωσε στο μπλογκ του ότι το μουσικό βίντεο για το "Iridescent" θα σκηνοθετούνταν από τον Χαν.

Ο Χαν έγινε ο πρώτος Κορεάτης Αμερικανός που έλαβε ένα βραβείο Grammy, όταν το συγκρότημα κέρδισε το 2002 το βραβείο για την καλύτερη Hard Rock εμφάνιση.

Το Νοέμβριο του 2011 ο Χαν σχεδίασε ένα κράνος του οδηγού της Formula 1 Kamui Kobayashi.

Από τον Απρίλιο του 2012, ο Χαν σκηνοθετεί μια ταινία προσαρμοσμένη στο Mall του Eric Bogosian, με πρωταγωνιστή και εκτελεστή παραγωγής τον Vincent D' Onofrio. Η μουσική για το άλμπουμ πρόκειται να γίνει από τους Linkin Park.  

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσικά Βίντεο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά

Τίτλος

Συγκρότημα

Σημειώσεις

1998

War?

System of a Down

Συμπαραγωγή με τον Nathan "Karma" Cox

2001

Papercut

Linkin Park

In the End

Points of Authority

2002

Cold

Static-X

Symphony in X Major

Xzibit

It's Goin' Down


The X-Ecutioners
 

Παραγωγός και συμμετέχων μουσικός

Kyur4 th Ich

Linkin Park

MTV:Playback

2003

Somewhere I Belong

Numb

2004

Anthem of Our Dying Day

Story of the Year

From the Inside

Linkin Park

Breaking the Habit

Συμπαραγωγή με τον Kazuto Nakazawa

2005

Time to Waste

Alkaline Trio

2007

What I've Done

Linkin Park

Bleed It Out

2008

Shadow of the Day

Given Up

Συμπαραγωγή με τον Mark Fiore, πιστώνεται ως Linkin Park

Leave Out All the Rest

2009

New Divide

2010

The Catalyst

Waiting for the End

2011

Burning in the Skies

Iridescent

2012

Burn It Down

2013

A Light That Never Comes

Linkin Park και Steve Aoki

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2005 The Seed Σκηνοθέτης Συμπαραγωγή με τον Ken Mercado
2014 Mall Σκηνοθέτης Διευθυντής παραγωγής:

Vincent D'Onofrio

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. ola2002152804. Ανακτήθηκε στις 30  Αυγούστου 2020.
  2. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  3. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Joe Hahn στο Wikimedia Commons