Τζεμ Γιλντιρίμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζεμ Γιλντιρίμ
Γέννηση8  Ιουλίου 1961
ΥπηκοότηταΤουρκία
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Τορόντο και Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής
Βραβεύσειςβραβείο Κόουλ για την θεωρία αριθμών
Ιστοσελίδα
http://www.math.boun.edu.tr/instructors/yildirim/yildirim.htm
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςθεωρία αριθμών
Ιδιότηταμαθηματικός και διδάσκων πανεπιστημίου
Διδακτορικός καθηγητήςΤζον Φριντλάντερ

Ο Τζεμ Γιαλτσίν Γιλντιρίμ (Cem Yalçın Yıldırım, γενν. 8 Ιουλίου 1961)[1] είναι Τούρκος μαθηματικός με ειδικότητα τη Θεωρία αριθμών. Γεννήθηκε στο Μπλούμινγκτον της Ιντιάνα, στις ΗΠΑ, και μεγάλωσε στην Άγκυρα. Πήρε πτυχίο από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μεσης Ανατολής στην Άγκυρα και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο το 1990, εκπονώντας τη διδακτορική διατριβή του υπό την επίβλεψη του Τζων Φρηντλάντερ.[2] Σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.

Ανακάλυψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2005 οι Γιλντιρίμ, Νταν Γκόλντστον και Γιάνος Πιντς[3] απέδειξαν ότι για οποιονδήποτε, οσοδήποτε μικρό θετικό αριθμό ε, υπάρχουν πρώτοι αριθμοί p και p′ τέτοιοι ώστε η διαφορά μεταξύ του p και του p′ είναι μικρότερη από το γινόμενο ε log p.

Πιο τυπικά:

όπου pn είναι ο n-στός πρώτος αριθμός. Με άλλα λόγια, για κάθε c > 0 υπάρχουν άπειρα ζεύγη διαδοχικών πρώτων αριθμών pn και pn+1 που είναι πιο κοντά μεταξυ τους από τη μέση απόσταση μεταξύ διαδοχικών πρώτων κατά παράγοντα c, δηλαδή:

Η απόδειξη δημοσιεύθηκε αρχικώς μόνο από τους Γκόλντστον και Γιλντιρίμ το 2003, αλλά αργότερα την ανεκάλεσαν.[4][5] Μετά ο Γιάνος Πιντς προστέθηκε στην ομάδα τους και ολοκλήρωσαν την απόδειξη το 2005.

Το 2014 οι τρεις ερευνητές βραβεύθηκαν με το Βραβείο Cole Θεωρίας των αριθμών «για την εργασία τους στα μικρά κενά μεταξύ πρώτων αριθμών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. VIAF
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. 
  4. http://aimath.org/primegaps/
  5. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2009. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]