Τζέιμς ΜακΑβόι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζέιμς ΜακΑβόι
Ο 'Τζέιμς ΜακΑβόι' το 2014 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
James McAvoy (Αγγλικά)
Γέννηση21 Απριλίου 1979
Γλασκόβη, Σκωτία
ΚατοικίαΛονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
ΕθνικότηταΣκωτσέζικη
Χώρα πολιτογράφησηςΒρετανική
ΣπουδέςΒασιλικό Ωδείο της Σκωτίας
ΙδιότηταΗθοποιός
Εν ενεργεία1995 -
ΣύζυγοςΑν-Μαρί Νταφ (2006-2016)
ΤέκναΜπρένταν ΜακΑβόι
ΑδέλφιαJoy McAvoy
ΒραβεύσειςΚινηματογραφικό Βραβείο BAFTA ανερχόμενου αστέρα (2006), London Film Critics Circle Award for British Actor of the Year (2008) και BIFA Award for Best Performance by an Actor in a British Independent Film (2013)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζέιμς ΜακΑβόι (γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1979) είναι Σκωτσέζος ηθοποιός. Έκανε το ντεμπούτο του ως έφηβος στην δραματική ταινία The Near Room του 1995. Συνέχισε κάνοντας κυρίως τηλεοπτικές εμφανίσεις μέχρι το 2003, όταν ξεκίνησε η κινηματογραφική του καριέρα, αλλά συνέχισε να εργάζεται και στους δύο χώρους. Έπαιξε στη σειρά Drama State Play και την σειρά επιστημονικής φαντασίας Children of Dune. Στον κινηματογράφο, είναι ευρύτερα γνωστός για τον ρόλο του ως Charles Xavier/Professor X στην σειρά ταινιών X-Men (First Class, Days of Future Past, Apocalypse, Dark Phoenix) και ως Dennis στο υπερφυσικό θρίλερ Διχασμένος.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινηματογράφος [1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
1995 Το Σκοτεινό Δωμάτιο Kevin Savage
1997 Angel Passes By, AnAn Angel Passes By Local boy Ταινία μικρού μήκους
1997 Regeneration Anthony Balfour
2001 Swimming Pool Μάικ
2003 Bright Young Things The Earl of Balcairn
2003 Bollywood Queen Τζέι
2004 Wimbledon Carl Colt
2004 Strings Hal Tara Φωνή
2004 Inside I'm Dancing Rory O'Shea
2005 To Χρονικό της Νάρνια: Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα Κύριος Τούμνους
2006 Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκοτίας Dr. Nicholas Garrigan
2006 Starter for 10 Brian Jackson
2007 Becoming Jane Thomas Langlois Lefroy
2007 Πηνελόπη Johnny Martin/Max Campion
2007 Εξιλέωση Ρόμπι Τέρνερ
2008 Wanted Γουέσλι Άλαν Γκίμπσον
2009 Ο Τελευταίος Σταθμός Βάλεντιν Μπολγκάκοβ
2011 Gnomeo and Juliet Gnomeo Φωνή
2011 Conspirator, TheThe Conspirator Frederick Aiken
2011 X-Men: Η πρώτη γενιά Τσαρλς Εξέβιερ / Καθηγητής Χ
2011 Arthur Christmas Άρθουρ Φωνή
2013 Welcome to the Punch Max Lewinsky
2013 Trance Simon Newton
2013 Διαφθορά Μπρούς Ρόμπερτσον
2014 Muppets Most Wanted Delivery Man Cameo
2014 X-Men: Ημέρες ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος Τσαρλς Εξέβιερ/ Καθηγητής X Μοιράζεται τον ρόλο μαζί με τον Πάτρικ Στιούαρτ
2014 The Disappearance of Eleanor Rigby Conor Ludlow
2015 Victor Frankenstein Βίκτορ Φρανκενστάιν
2016 X-Men: Apocalypse Τσαρλς Εξέβιερ / Καθηγητής X
2016 Διχασμένος Kevin Wendell Crumb / The Horde
2017 Atomic Blonde Ντέιβιντ Πέρσιβαλ
2017 Submergence Τζέιμς Μούρ
2018 Gnomeo & Juliet: Sherlock Gnomes Gnomeo Φωνή
2019 X-Men: Dark Phoenix Τσαρλς Εξέβιερ / Καθηγητής X
2019 Glass Kevin Wendell Crumb / The Horde
2021 My Son Edmond Murray

Προσωπική Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ εργάζονταν στο Shameless (κωμική τηλεοπτική σειρά 2004-2013), ο ΜακΑβόι άρχισε μια σχέση με την Αν-Μαρί Νταφ, και παντρεύτηκαν στις 11 Νοεμβρίου 2006 σε μια ήσυχη τελετή. Έχουν ένα παιδί μαζί, έναν γιο που ονομάζεται Μπρένταν (2010). Στις 13 Μαΐου 2016, οι ΜακΑβόι και Νταφ ανακοίνωσαν από κοινού την απόφασή τους να πάρουν διαζύγιο. Για να ελαχιστοποιηθούν οι διαταραχές στη ζωή του Μπρένταν, εξακολουθούν να μοιράζονται ένα σπίτι στο Βόρειο Λονδίνο όταν δεν εργάζονται αλλού.

Στις 30 Αυγούστου, ο ΜακΑβόι μίλησε με τον Στίβεν Κόλμπερτ για την τωρινή του σύντροφο, Λίζα, ενώ ήταν στα γυρίσματα της νέας ταινίας X-Men.

Αφού ο ΜακΑβόι κέρδισε το βραβείο BAFTA "Ανερχόμενου Αστέρα" ο αποξενωμένος πατέρας του μίλησε στο Sunday Mirror, δηλώνοντας ότι θα ήθελε να έρθει σε επαφή με το γιο του, αλλά δεν ήξερε πώς να τον φτάσει. Αν και ο ηθοποιός δεν γνώριζε, άκουγε γι 'αυτό και ήταν αδιάφορος.

Το μεγάλο ενδιαφέρον του ΜακΑβόι εκτός της υποκριτικής και της επιστημονικής φαντασίας είναι το ποδόσφαιρο, είναι οπαδός της Σέλτικ Γλασκώβης, δηλώνοντας ότι ο ονειρεμένος του ρόλος θα ήταν να παίξει τον Κέλτικο θρύλο Jimmy Johnstone. Ο ΜακΑβόι θεωρεί τον εαυτό του πνευματικό άνθρωπο που δεν πιστεύει πλέον στον καθολικισμό.

Μιλώντας στο Sky News, ο ΜακΑβόι δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι βρετανοί κινηματογραφιστές υποβαθμίζουν και χαζεύουν τις παραγωγές τους για να ευχαριστήσουν το αμερικανικό κοινό. "Είναι σαν να τους πατρονάρουμε και σύντομα αλλάζουμε τον εαυτό μας", σχολίασε ο ηθοποιός. Είχε προηγουμένως ονομάσει τις ταινίες 3-D ως «σπατάλη χρημάτων», κατηγορώντας τα κινηματογραφικά στούντιο ότι χρησιμοποίησαν το αποτέλεσμα για να βγάλουν περισσότερα χρήματα από το θεατρικό ακροατήριό τους.

Πρώτα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΜακΑβόι γεννήθηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας, είναι γιος της Ελίζαμπεθ Τζόνστοουν, ψυχιατρικής νοσοκόμας και του Τζέιμς ΜακΑβόι, οικοδόμου. Ανατράφηκε ως Ρωμαίος Καθολικός. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν επτά. Η μητέρα του ΜακΑβόι υπέφερε από κακή υγεία και στη συνέχεια αποφάσισε ότι είναι καλύτερο να ζει με τους παππούδες της μητέρας του, τη Μαρία και τον Τζέιμς Τζόνστοουν. Η μητέρα του ζούσε μαζί τους κατά διαστήματα. Ο ηθοποιός έχει μια αδελφή, Τζόι, και έναν μικρότερο αδελφό, Ντόναλντ.

Ο ΜακΑβόι δεν έχει έρθει σε επαφή με τον πατέρα του από την παιδική ηλικία. Παρακολούθησε το Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Αγίου Θωμά Ακινάτη στο Jordanhill, Γλασκώβη, μια καθολική σχολή και σύντομα θεώρησε ότι εντάχθηκε στην καθολική ιεροσύνη. Σε μια συνέντευξη του το 2006, ο ΜακΑβόι δήλωσε ότι σκεφτόταν να γίνει ιερέας ως παιδί, επειδή φαινόταν να είναι ένας τρόπος να εξερευνήσει τον κόσμο μέσω του ιεραποστολικού έργου. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του εργάστηκε σε τοπικό αρτοποιείο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «James McAvoy». IMDb (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2017.