Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων
ΣκηνοθεσίαΧαγιάο Μιγιαζάκι[1][2]
ΠαραγωγήΤόσιο Σουζούκι[1][2]
ΣενάριοΧαγιάο Μιγιαζάκι[1][2]
Ηθοποιοί φωνήςΡινοσούκε Καμίκι, Γιό Οϊζούμι, Γιασούκο Σαγουαγκούτσι, Μπούντα Σουγκαβάρα[3], Ρούμι Χιιράγκι, Μίγιου Ιρίνο, Μαρί Νατσούκι, Τακάσι Ναϊτό[3], Γιούμι Ταμάι[4], Τσουνεχίκο Καμιτζό[4], Τακεχίκο Όνο[4], Τατσούγια Κατσουίν[4], Άκιο Νακαμούρα[4], Κεν Γιασούντα[4] και Κόμπα Χαγιάσι[4]
ΜουσικήΤζο Χισαΐσι[1][2]
ΤραγούδιΤζο Χισαΐσι
ΦωτογραφίαΑτσούσι Οκούι[2]
ΜοντάζΤακέσι Σεγιάμα
Εταιρεία παραγωγήςStudio Ghibli[1]
ΔιανομήToho, Mikado Film, Universal Studios, Lucky Red Distribuzione, Walt Disney Studios Motion Pictures International, Walt Disney Pictures και HBO Max
Πρώτη προβολή20  Ιουλίου 2001 (Ιαπωνία)[5][6], 19  Ιουνίου 2003 (Γερμανία)[7], 4  Απριλίου 2001, 20  Σεπτεμβρίου 2002 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[6], 2001 και 20  Ιουλίου 2001[8]
Διάρκεια125 λεπτά
ΠροέλευσηΙαπωνία[2]
ΓλώσσαΙαπωνικά

Το Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων (ιαπωνικά: 千と千尋の神隠し, Χέπμπορν: Sen to Chihiro no Kamikakushi, αγγλικά: Spirited Away) είναι Ιαπωνική ταινία anime του Χαγιάο Μιγιαζάκι. Η παραγωγή της ταινίας έγινε από το Studio Ghibli, το 2001. Η ταινία έχει βραβευθεί, μεταξύ άλλων, με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων για το 2002 και Χρυσή Άρκτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου την ίδια χρονιά (μαζί με το Ματωμένη Κυριακή του Πωλ Γκρίνγκρας), ενώ έχει χαρακτηριστεί από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ως μια από τις «50 ταινίες που κάποιος πρέπει να δει μέχρι την ηλικία των 14 χρόνων», τοποθετώντας την πρώτη στη σχετική λίστα[9]. Στην ελληνική μεταγλωττισμένη κοπια, την σκηνοθεσία διαλόγων καθως και την προσαρμογή του κειμένου έχει κάνει ο Πέτρος Δαμουλής.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δεκάχρονη Τσιχίρο Όγκινο (Ιωάννα Δερτιλή) και οι γονείς της (Κωνσταντίνος Τσάκωνας, Βούλα Κώστα) μετακομίζουν με το αυτοκίνητο στο νέο τους σπίτι. Ο πατέρας της όμως παίρνει μια λάθος στροφή και έτσι καταλήγουν έξω από ένα τούνελ. Από περιέργεια οι γονείς της αποφασίζουν να δουν που οδηγεί. Καταλήγουν σε μια έρημη πόλη γεμάτη εστιατόρια, η οποία φαίνεται τελικά ότι είναι ένας κόσμος όπου κυριαρχεί η μαγεία και κατοικούν πνεύματα.

Οι γονείς της Τσιχίρο πιστεύουν ότι μάλλον βρίσκονται σε ένα εγκαταλελειμμένο πάρκο, και αρχίζουν να τρώνε σα γουρούνια από ένα πάγκο γεμάτο φαγητά. Παράλληλα, η κόρη τους περνά μια γέφυρα και ανακαλύπτει μια επιχείρηση εξαιρετικών λουτρών, όπου ένα νεαρό αγόρι, ο Χακού, την προειδοποιεί να φύγει πριν το επικείμενο ηλιοβασίλεμα. Σαν τρελή, η Τσιχίρο επιστρέφει στους γονείς της, μόνο και μόνο για να δει ότι έχουν κυριολεκτικά μεταμορφωθεί σε γουρούνια. Προσπαθεί να φύγει από την πόλη, αλλά το σημείο απ'όπου ήρθε έχει εξαφανιστεί και βυθιστεί στη θάλασσα.

Μόνη και τρομαγμένη, παρατηρεί τον κόσμο που αποκαλύπτεται ότι είναι ένα πολυτελές μέρος όπου αναζωογονούνται τα πνεύματα. Τελικά τη βρίσκει ο Χακού (Σταμάτης Τσάκωνας) και την προτρέπει να βρει τον Καμάτζι (Παύλος Κοντογιαννίδης), τον υπεύθυνο της θέρμανσης του νερού των λουτρών, και να απαιτήσει δουλειά από αυτόν. Ο Καμάτζι αποκαλύπτεται ότι είναι ένα αραχνοειδές πλάσμα που αναλαμβάνει τις προετοιμασίες για τις θεραπείες των επισκεπτών. Ο Καμάτζι και η Λιν (Μαρία Πλακίδη), μία από τους υπαλλήλους εκεί, στέλνουν την Τσιχίρο στη Γιουμπάμπα (Σοφία Φιλιππίδου), την κακή και τυραννική ιδιοκτήτρια των λουτρών, ώστε να βρει δουλειά. Αρχικά, αυτή αρνείται να βρει δουλειά της Τσιχίρο αλλά τελικά δέχεται, και την προσλαμβάνει με ένα μαγικό συμβόλαιο, με αντάλλαγμα το όνομά της. Το νέο όνομα της Τσιχίρο είναι Σεν.

Ο Χακού την πηγαίνει στο στάβλο όπου βρίσκονται πια οι γονείς της, και της επιστρέφει τα ρούχα της. Μέσα στα ρούχα της βρίσκει την αποχαιρετιστήρια κάρτα της όπου είναι γραμμένο το πραγματικό της όνομα, Τσιχίρο. Ο Χακού της αποκαλύπτει ότι η μάγισσα Γιουμπάμπα ελέγχει τους ανθρώπους παίρνοντας το όνομά τους και πως αν η ίδια ξεχάσει το όνομά της, θα παγιδευτεί στον κόσμο των πνευμάτων, όπως έπαθε και αυτός.

Φωτογραφία κάποιου που φορά κοστούμι cosplay από τον χαρακτήρα του έργου «Απρόσωπος»

Την ώρα της δουλειάς, η Σεν αφήνει να μπει στα λουτρά ένα σιωπηλό μασκαρεμένο πλάσμα με το όνομα Απρόσωπος, νομίζοντας πως είναι πελάτης. Έπειτα καταφτάνει ένα "πνεύμα βρώμας" και οι αηδιασμένοι ανώτεροι της Σεν αναθέτουν σ'αυτή την φροντίδα του. Η Σεν ανακαλύπτει πως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ισχυρό πνεύμα-προστάτη ενός μολυσμένου ποταμού. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης που τον καθάρισε, το πνεύμα δίνει στη Σεν ένα μαγικό πιτάκι και οι συνεργάτες της τής δίνουν συγχαρητήρια. Αργότερα, όταν οι περισσότεροι υπάλληλοι κοιμούνται, ο Απρόσωπος παραπλανεί έναν εργάτη με χρυσάφι. Αυτός πιάνει το δόλωμα και τότε τον καταπίνει ολόκληρο. Μεταλλάσσεται και το μόνο που αποζητά είναι φαγητό, και το παίρνει παραπλανώντας το αφελές προσωπικό με ψεύτικο χρυσάφι. Όταν οι εργάτες τον περικυκλώνουν έχοντας ελπίδες να πάρουν χρυσό, αυτός καταπίνει άλλους δύο και μεγαλώνει.

Η Σεν βλέπει ένα σμήνος χάρτινων πλασμάτων να επιτίθενται σε ένα δράκο, και καταλαβαίνει πως ο δράκος είναι ο Χακού μεταμορφωμένος. Ένα από τα πλάσματα μένει μαζί της. Ο βαριά πληγωμένος Χακού πέφτει στο ρετιρέ της Γιουμπάμπα και η Σεν τον ακολουθεί. Το πλάσμα που κρύφτηκε πάνω της αποκαλύπτεται ότι είναι η Ζενίμπα, δίδυμη αδερφή της Γιουμπάμπα. Μεταφορφώνει τον Μπο -το μωρό της Γιουμπάμπα- σε ποντίκι, το πουλί της -Γιου- σε ένα μικροσκοπικό πουλί, και τα τρία κεφάλια σε ένα ψεύτικο Μπο. Η Ζενίμπα λέει στη Σεν ότι ο Χακού της έκλεψε μια μαγική χρυσή σφραγίδα και την προειδοποιεί ότι κουβαλά μια θανατηφόρα κατάρα. Η Σεν του δίνει με το ζόρι να φάει λίγο από το πιτάκι που της έδωσε το πνεύμα-φύλακας και αυτός κάνει εμετό, βγάζοντας τη σφραγίδα και ένα μαύρο γυμνοσάλιαγκα, τον οποίο η Σεν πατάει με το πόδι της σκοτώνοντάς τον.

Όσο ο Χακού είναι αναίσθητος, η Σεν επιστρέφει τη σφραγίδα στην μάγισσα και ζητά συγγνώμη από μέρους του. Πριν φύγει από τα λουτρά, η Σεν συναντά τον τεράστιο πια Απρόσωπο και τον ταΐζει με το υπόλοιπο πιτάκι. Αυτό την κυνηγά έξω από τα λουτρά, συνεχώς ξερνώντας όσους είχε φάει, με αποτέλεσμα να γυρίσει στην αρχική του μορφή. Η Σεν, ο Απρόσωπος, ο Μπο και ο Γιου ταξιδεύουν με το τραίνο για να βρουν τη Ζενίμπα. Η Γιουμπάμπα κατηγορεί τη Σεν για τις ζημιές που προκάλεσε ο Απρόσωπος, επειδή εξ αρχής τον προσκάλεσε να μπει στο κτήριο και δίνει διαταγή να σφαχτούν τα γουρούνια-γονείς της. Όταν ο Χακού της αποκαλύπτει ότι ο Μπο εξαφανίστηκε, υπόσχεται να τον βρει, με αντάλλαγμα να ελευθερώσει τη Σεν και τους γονείς της.

Η Σεν, ο Απρόσωπος, ο Μπο και ο Γιου φτάνουν στο σπίτι της πλέον καλοσυνάτης Ζενίμπα. Αυτή αποκαλύπτει ότι η αγάπη της Σεν για τον Χακού έσπασε την κατάρα της και πως ο μαύρος γυμνοσάλιαγκας που σκότωσε η Σεν ήταν ο τρόπος της Γιουμπάμπα να ελέγχει τον Χακού. Καταφθάνει ο Χακού ως δράκος και γυρίζει στα λουτρά της Σεν, τον Μπο και το Γιου. Ο Απρόσωπος μένει πίσω και γίνεται βοηθός της Ζενίμπα. Στο δρόμο της επιστροφής, η Σεν θυμάται μία ανάμνηση από τα παιδικά της χρόνια: είχε πέσει στον ποταμό Κοχάκου προσπαθώντας να πάρει το παπούτσι της που είχε πέσει μέσα, και την έσυρε ο ποταμός στη στεριά απαλά και με ασφάλεια. Μαντεύοντας ότι στην πραγματικότητα ο Χακού είναι το πνεύμα του ποταμού Κοχάκου και έτσι αποκαλύπτοντάς του το πραγματικό του όνομα, ο Χακού είναι πλέον ελεύθερος από τον έλεγχο της Γιουμπάμπα.

Όταν φτάνουν στα λουτρά η Γιουμπάμπα λέει στη Σεν ότι για να σπάσει την κατάρα των γονιών της, πρέπει να τους αναγνωρίσει ανάμεσα σε μια ομάδα γουρουνιών. Η Σεν λέει πως οι γονείς της δεν είναι κανένα από τα γουρούνια που ήταν εκεί, σπάζοντας την κατάρα τους και το συμβόλαιό της μαζί της. Ο Χακού την οδηγεί στην είσοδο της πόλης και της υπόσχεται πως θα τη δει ξανά στο μέλλον. Η Τσιχίρο ξαναβρίσκει τους γονείς της, οι οποίοι δεν θυμούνται τίποτε απ' όσα συνέβησαν. Όλοι μαζί επιστρέφουν στο αυτοκίνητό τους, καλυμμένο πια με φύλλα δέντρων και σκόνη, και ξεκινούν πάλι για το νέο τους σπίτι.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία δέχθηκε αποθέωση από τους κριτικούς. Το Rotten Tomatoes το βαθμολογεί με 97% βασισμένο σε 178 reviews, και το χαρακτηρίζει ως ένα "εκτυφλωτικό, μαγευτικό και υπέροχα ζωγραφισμένο παραμύθι που θα κάνει τους θεατές πιο περίεργους και γοητευμένους από τον κόσμο μας". Ο Roger Ebert το χαρακτήρισε "σίγουρα μία από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων",[10] ενώ ο C.A. Wolski του Watch Office Mojo έγραψε γι' αυτό πως είναι "όχι μόνο μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, [αλλά και] χωρίς αμφιβολία η πιο όμορφη και όμορφα σχεδιασμένη επίσης".[11]

Κριτής Βαθμολογία
Common Sense Media 5/5 stars
Roger Ebert 4/4 stars
IMDB 8.6
My Anime List 8.93/10
Metacritic 94%
Rotten Tomatoes 97%
Entertainment Weekly 100%
Rolling Stone 100%
Wall Street Journal 100%

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Edo Tokyo Open Air Architectural Museum insideabuilding

Ολόκληρη η μουσική της ταινίας γράφτηκε από τον Τζο Χισαΐσι και ηχογραφήθηκε από την διάσημη Ιαπωνική ορχήστρα New Japan Philharmonic.

Αρ. Αγγλικός τίτλος Ιαπωνικός τίτλος Χέπμπορν Διάρκεια
1 One summer's day あの夏へ Ano natsu he
2 A Road to Somewhere とおり道 Toori Michi 2:07
3 The Empty Restaurant 誰もいない料理店 Dare mo Inai Ryōriten 3:15
4 Nighttime Coming 夜来る Yoru Kuru 2:00
5 The Dragon Boy 竜の少年 Ryū no Shōnen 2:12
6 Sootballs ボイラー虫 Boirā Mushi 2:33
7 Procession of the Spirits 神さま達 Kamisama-tachi 3:00
8 Yubaba 湯婆婆 3:30
9 Bathhouse Morning 湯屋の朝 Yuya no Asa 2:02
10 Day of the River あの日の川 Ano Hi no Kawa 3:13
11 It's Hard Work 仕事はつらいぜ Shigoto wa Tsuraize 2:26
12 The Stink Spirit おクサレ神 Okusaregami 4:01
13 Sen's Courage 千の勇気 Sen no Yūki 2:45
14 The Bottomless Pit 底なし穴 Sokonashi Ana 1:18
15 Kaonashi (No Face) カオナシ Kaonashi 3:47
16 The Sixth Station 6番目の駅 Roku Banme no Eki 3:38
17 Yubaba's Panic 湯婆婆狂乱 Yubaba Kyōran 1:38
18 The House at Swamp Bottom 沼の底の家 Numa no Soko no Ie 1:29
19 Reprise ふたたび Futatabi 4:53
20 The Return 帰る日 Kaeru Hi 3:20
21 Always With Me いつも何度でも Itsumo Nando demo 3:35

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 (Αγγλικά) Internet Movie Database.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 europeanfilmawards.eu. 9493. Ανακτήθηκε στις 8  Μαΐου 2021.
  3. 3,0 3,1 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 Ανακτήθηκε στις 30  Ιανουαρίου 2022.
  5. Freebase Data Dumps. Google.
  6. 6,0 6,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0245429/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 24  Μαΐου 2022.
  7. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0245429/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  8. «Spirited Away | Anime-Planet». Ανακτήθηκε στις 30  Δεκεμβρίου 2023.
  9. The 50 films you should see by the age of 14, αναδημοσίευση μέσω The Daily Mail, 20 Ιουλίου 2005
  10. http://www.rogerebert.com/reviews/great-movie-spirited-away-2002
  11. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]