Σύγκλιση και Ένωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σύγκλιση και Ένωση
Convergència i Unió
ΗγέτηςΑρτούρ Μας ι Γκαβαρό
Γενικός ΓραμματέαςΖοζέπ Αντόνι Ντουράν ι Λιέιδα
ΊδρυσηΣεπτέμβριος 1978 (συμμαχία)
Δεκέμβριος 2001 (ομοσπονδία)
Διάλυση17 Ιουνίου 2015
ΈδραC/Còrsega, 331-333, 08037 Βαρκελώνη
ΙδεολογίαΚαταλανικός εθνικισμός
Χριστιανοδημοκρατία
Νεοφιλελευθερισμός
Πολιτικό φάσμαΚεντροδεξιά
Ιστότοπος
http://www.ciu.cat/
Πολιτικό σύστημα Καταλονίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές
Πολιτικό σύστημα Ισπανίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Σύγκλιση και Ένωση (κατ. Convergència i Unió) ήταν μία κεντροδεξιά εκλογική συμμαχία της Καταλονίας. Είναι μία ομοσπονδία δύο κομμάτων, της Δημοκρατικής Σύγκλισης της Καταλονίας και της Δημοκρατικής Ένωσης της Καταλονίας. Τωρινός αρχηγός της συμμαχίας είναι ο Αρτούρ Μας, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Καταλανικής Κυβέρνησης.

Η συμμαχία προήγαγε μια μορφή μετριοπαθούς καταλανικού εθνικισμού, αναγνωριζόμενη ως τέτοια τόσο στην Καταλονία όσο και στην υπόλοιπη Ισπανία. Επίσης, χαρακτηρίζεται είτε ως συντηρητικό είτε ως κεντρώο. Στο μεγαλύτερο CDC μπορούν να βρεθούν φιλελεύθερα στοιχεία, ενώ στο μικρότερο UDC κυρίως χριστιανοδημοκρατικά. Επίσης, η συμμαχία προσπαθεί να προσελκύσει τόσο ψηφοφόρους που τάσσονται υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όσο και ψηφοφόρους που είναι ικανοποιημένοι από την τωρινή κατάσταση της αυτοδιοίκησης. Γενικότερα, το CDC τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ το UDC είναι υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας. Ο ίδιος ο Μας έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την πλήρη ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

Στις εκλογές του 2010, το κόμμα συγκέντρωσε το 38,5% των ψήφων και αύξηση του αριθμού των εδρών του κόμματος κατά 14, συγκεντρώνοντας συνολικά 62 από τις 135 έδρες του καταλανικού κοινοβουλίου. Παρόλο που το κόμμα συγκέντρωσε πάνω από τις διπλάσιες έδρες κάθε άλλου κόμματος, το κόμμα έχει έξι λιγότερες έδρες από αυτές που απαιτούνται για τη δημιουργία κυβέρνησης αυτοδυναμίας. Επίσης, παρόλο που το κόμμα έχει δηλώσει ότι προτίθεται να κυβερνήσει χωρίς να δημιουργήσει επίσημη κυβέρνηση συνεργασίας, το κόμμα αναζητά εξωτερική υποστήριξη από άλλα κόμματα, κυρίως από τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας.

Στις 18 Ιουνίου 2015, εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Σύγκλισης της Καταλονίας ανακοίνωσαν τη διάλυση της συμμαχίας, ύστερα από διαφωνίες σχετικά με τη διαδικασία ανεξαρτησίας της Καταλονίας.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]