Συμβούλιο Κηδεμονίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Συμβούλιο Κηδεμονιών)
Συμβούλιο Κηδεμονίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών
Ίδρυση1945
ΤύποςΚύριο όργανο
Έδραδιεθνές
Επικεφαλής Αλεξίς Λαμέκ (Πρόεδρος)
Πίτερ Γουίλσον (Αντιπρόεδρος)
Ιστότοποςwww.un.org/documents/tc.htm

Το Συμβούλιο Κηδεμονίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών[1][2], (αγγλικά: United Nations Trusteeship Council), είναι το τέταρτο κατά σειρά κύριο όργανο του ΟΗΕ, του οποίου η σύσταση, οι επιμέρους αρμοδιότητές και τα καθήκοντα προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Αρμοδιότητες Σ.Κ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύρια αρμοδιότητα του Συμβουλίου Κηδεμονιών είναι η εποπτεία της διοίκησης των περιοχών εκείνων που βρίσκονται "υπό κηδεμονία", δηλαδή υπό το καθεστώς του Διεθνούς Συστήματος Κηδεμονίας του οποίου τελικός στόχος είναι η προαγωγή της προόδου των κατοίκων των περιοχών αυτών και η προοδευτική ανάπτυξή τους προς ικανότητα αυτοκυβέρνησης και ανεξαρτησίας.

Πολλές χώρες που σήμερα χαίρονται την ανεξαρτησία τους με παράλληλη ειρηνική εσωτερική αυτοδιοίκηση το οφείλουν στην επιτυχή άσκηση του διεθνούς αυτού συστήματος, ενώ πολλά επίσης εδάφη ενώθηκαν με τις όμορες ανεξάρτητες χώρες, μετά το τέλος της "υπό κηδεμονία" περιόδου.

Μέλη του Συμβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ δεν ορίζει συγκεκριμένο αριθμό μελών του Συμβουλίου αυτού. Προβλέπει όμως την εκπροσώπηση μελών που ασκούν διοίκηση κηδεμονίας και μελών που δεν ασκούν παρόμοια διοίκηση. Με τον περιορισμό όμως του αριθμού των Χωρών που ασκούσαν κηδεμονία εδαφών, περιορίστηκε και ο απαραίτητος αριθμός των μελών του Συμβουλίου.
Έτσι σήμερα το Συμβούλιο Κηδεμονιών απαρτίζεται από πέντε μόνο μέλη που είναι οι ΗΠΑ που ασκούσαν μέχρι τελευταία σε κάποια νησιά του Ειρηνικού κηδεμονία εδαφών (π.χ. νήσοι Μάρσαλ), καθώς και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, (δηλαδή η Γαλλία, η Αγγλία, η Ρωσία και η Κίνα), επειδή τα υπό κηδεμονία αυτά εδάφη είχαν παράλληλα χαρακτηριστεί και ως "στρατιωτικές ζώνες".

Εξουσιοδοτήσεις Σ.Κ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Συμβούλιο Κηδεμονιών προκειμένου ν΄ ασκήσει εποπτεία διοίκησης των υπό κηδεμονία ευρισκομένων εδαφών, σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών εξουσιοδοτείται:

  1. Να καταρτίζει σχετικά ερωτηματολόγια περί της οικονομικής, κοινωνικής και εκπαιδευτικής ανάπτυξης των κατοίκων των υπό κηδεμονία εδαφών. Με βάση αυτά τα ερωτηματολόγια θα πρέπει οι Χώρες που ασκούν την κηδεμονία να συντάσσουν ετήσιες εκθέσεις τις οποίες και θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλουν στο Συμβούλιο.
  2. Να εξετάζει και να συζητά τις υποβληθείσες ετήσιες εκθέσεις των Χωρών που ασκούν κηδεμονία.
  3. Να εξετάζει αιτήματα των κατοίκων σε συνεργασία με τις δυνάμεις που ασκούν κηδεμονία
  4. Να προβαίνει σε περιοδικές επιθεωρήσεις στα υπό κηδεμονία εδάφη. Σημειώνεται ότι οι επιθεωρήσεις αυτές πραγματοποιούνται χρονικά κατόπιν συνεννόησης με τη Χώρα που ασκεί κηδεμονία.
Η Αίθουσα του Συμβουλίου Κηδεμονιών

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ανδρέα Ζιμπουλάκη "Διεθνές Δίκαιο" Αθήνα 1979, σ.125-126

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]