Συζήτηση χρήστη:Sperxios

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.

Σχετικά με αυτό τον πίνακα

Προηγούμενη συζήτηση αρχειοθετήθηκε στη Συζήτηση χρήστη:Sperxios/Αρχείο 1 στις 2020-11-25.



Sperxios

Cinadon36 (συζήτησησυνεισφορές)
Cinadon36 (συζήτησησυνεισφορές)
Απαντήστε στο "Βικιπαίδεια:Αξιόπιστες πηγές/Επαναλαμβανόμενες πηγές"
ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

Πόσο χρονών είσαι; πέφτω μέσα όταν σε υπολογίζω γύρω στα 20 με 25;

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Τα διπλασια. Θαεπρεπε να φαινεται αποτη γλωσσα που γραφω, ειναι καπως παλιακή. Γιατι?

ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

δηλαδή είμαστε στην ίδια ηλικία, περίπου... εγώ νόμιζα ότι είχα να κάνω με έναν νεαρό που απλώς γράφει εδώ αυτά που έμαθε στο σχολείο, δηλαδή την κυρίαρχη αφήγηση των νικητών του εθνικού διχασμού, όχι όμως την αλήθεια.

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Οχι μονο στα σχολεία. Και στα πανεπιστημια, κ στη Βουλη, ολοι οι επαγγελματικοί συλλογοι νομικων & ιστορικών δικαιώνουν τον Βενιζελο - αλλα δεν εγινε επειδή νικησε, το αντιθετο μαλιστα: η νεα πνοη που έφερνε το 1911 με το προοδευτικο συνταγμα ηττηθηκε οταν το 1917 τον εγκατεστησαν ξενες δυναμεις δικτατορα υπο του αρμοστή Ζοναρς. Το ότι ηττηθηκε ο Βενζελος δεν σημαινει πως ειχε δικιο ο Κωνσταντινος - αυτος ηττήθηκε διπλα & τριπλά. Κριθηκε επανηλλημένως απ'την ιστορία πως δεν επρεπε να ειχε παρεμβει στην εξωτερική πολιτική και με τετοιο μυστικό τροπο για τοσο καιρο, ούτε να διαλυει κυβερνησεις για τον ιδιο λογο και εναντια στην λαική βούληση, ούτε να αναλαμβανει στρατηλατης στο σαγγαρειο (γιατί υποψίαζομαι πως δική του ηταν η ιδέα, όχι του Γούναρη, αλλά δεν εχω ασχοληθει αρκετα). Την ήττα τωρα του βενιζελικου προοδευτισμού την επιβεβαιωσαμε αργοτερα όταν πλακώναν οι κουμουνισται, κ ολαυτα, βασιλικοί κ βενιζελικοι μπαλώθηκαν γρηγορα-γρηγορα να αντεξει ο εθνικος κορμος, κ στον εμφυλιο οι περισότεροι δοσίλογοι αναδείχθηκαν από τα 2 αυτα στρατοπεδα. Τι δραματική πορεία κι αυτη?

Το προβλημα για την βικιπεδια στις τελευταιες μου προτασεις στην παραπανω αναγνωση δεν ειναι το POV μου, αλλα το πως δεν εχουν περασει 100 χρονια από τον Β'ΠΠ. Γιαυτο σταδιακα από χρονια προσανατολιζομαι με ασφαλεια στον Εθνικο Διχασμο, οπου εχει καταληξει η ιστορική μπίλια, και μπορώ και ανευρίσκω με ανεση αξιόλογες πηγες. Θυμαμαι πως τιποτα από οσα εγραφε ο Σχολαστικός δεν εβρισκα τιποτα που να μην εχουν καταριφθεί απο μεταγενεστερες μελετες - λογκό, αφού οι βασιλική ιστοριογραφία (προ του 1974) επαιζε χωρίς "αντιπαλο", και εφτιαχνε "αγιογραφίες" για επετειακούς, δεν ακονιζόταν στην ιστορική επιστημονική μεθοδο.

ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

ο Βασίλης Ραφαηλίδης πάντως, θεωρεί τον Βενιζέλο ως τον πρώτο και αρχικό υπεύθυνο της μικρασιατικής καταστροφής.

Οι δε Βερέμης και Κολιόπουλος ονομάζουν την πολιτκή του κατά τη διάρκεια του διχασμού, αλλά και γενικά, τυχοδιωκτική, και ο Daikin καιροσκοπική.

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Αυτο με το ραφαηλίδη με ενδιαφερι αν το εχετε.

Την τυχοδιωκτική εξωτερική πολιτική σημερα τη λεμε "επεκτακτικη" είτε "τρομοκρατική" αναλογα αν ειναι μικρή η χωρα που την ασκει, "ιμπεριαλιστική" αν ειναι μεγαλη δυναμη, αλλα ξεστρατίζουμε. Δεν ενδιαφερει ο χαραχτρας του, και όπως και δεν ενδιαφερει αν ηταν φιλογερμανός στα πιστευω του ο Κωνσταντινος, αλλα ποια δυναμη ευνοούσε αυτή του η πιστη (και το αν ειχε πολιτικη, καθευατό το γεγονος, ο πατερας του πχ ο Γεωργιος δεν ειχε πολιτική συμμετοχή, και ηταν ο καλυτερος βασιλας της Ελλαδας, πολιτειακά μιλωντας) - ο πολιτειακός ρολος του βασιλια μετα την 3η Σεπτεμβρη ηταν να σεβεται τη βουληση του λαου, όπως και ενας πρωθυπουργός επρεπε να μην νοθευει τις εκλογες για την επαναφορά του προστατη του στο θρονο. Μπορει να ηταν ο καλυτερος ανθρωπος ο Γουναρης, δεν αμφιβαλλω, πολυ καλυτερος από τον "σατανικό" βενιζελο, αδιαφορο. Οι εκλογές του 1920, ακομα κι μολις ειχαν παει να τον δολοφονησουν, δεν ειχαν νοθεια.

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

@ΔώραΣτρουμπούκη Εχετε λοιπόν το λινκ του Ραφαηλίδη?

Βρηκα κατι στη Ν.Λούβη, σελ.148 (συγγραφέας κ του σχολικού βιβλιου του Διόφαντου) που φαντάζομαι θα σας αρεσει, αφού εξηγεί πως ήταν οι βασιλικοί που εσπασαν πρώτοι τον ομφάλιο λώρο με τις Πρωστάτιδες Δυνάμεις και στηριξαν φαντασιακά ηρωισμού & υπερηφάνιας για το 1821 χωρίς αυτους.

ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

το γράφει στο βιβλίο του Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους, σελ. 87. Το έχετε διαβάσει;;; βιβλίο που δε φοβάται να πει την αλήθεια. Φαντάζεστε πως είμαι βασιλική, ε;; δεν είμαι - είμαι κατά του Βενιζέλου, υπήρξε καταστροφή για την Ελλάδα, εννοώ την Ελλάδα του λαού, όχι των μεγαλοαστών, αυτούς τους ωφέλησε όσο δεν παίρνει. Και το κυριώτερο είναι ο βασικός και πρώτος υπαίτιος του Διχασμού

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Αυτο που ειπατε μου θυμιζει αυτο που γφραφει ο Μαυρογορδάτος: " Οι αντίπαλοί του [Βενιζελου] ούτε έχουν ούτε θα μπορούσαν να έχουν κάτι αντίστοιχο [ρεαλιστικό όραμα και συγκροτημένο πρόγραμμα], αφού αποτελούν απλό άθροισμα (αν όχι συνονθύλευμα) ετερόκλητων στοιχείων, με ελάχιστο κοινό παρονομαστή μόνο την αντίδραση στον Βενιζέλο."

Δεν ειναι τυχαίο, αφού αν το σκεφτειτε, ταξιδεύουμε εδω μεσα, σημερα, στα ίδια μονοπάτια ιδεών και αντιλήψεων του Διχασμου :-).

ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

δεν ξέρω αν είναι απλό άθροισμα ετερόκλητων στοιχείων ή έχουν κοινά στοιχείο που δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να εντοπίσει ο Μαυρογορδάτος

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Εχετε αυτο με το Ραφαηλίδη?

ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

και μόνο να περάσουν μέσα στο λήμμα του Εθνικού διχασμού οι απόψεις του Ραφαηλίδη, η εικόνα ανατρέπεται..

109.178.168.88 (συζήτησησυνεισφορές)
Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Μεγαλο ευχαριστώ, +1+1+1 (den καταλαβαινα οτι μου γραφατε τον τιτλο βιβλιου του Ραφαηλίδη :-)

ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

μπράβο !!!

Απαντήστε στο "Απορία"
ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

Θέλατε να προσθέσετε σε 3 ή 4 λήμματα, την πρόταση εκλογές εν είδη δημοψηφίσματος γιατί τάχα το έγραφε ο Νικολακόπουλος. Δεν το έγραφε, όμως

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Ακόμη το θελω, γιατι η λεξη "δημοψηφισμα" των εκλογών του Μαΐου 1915 στηριζοτανε στην παραπομπη της Πατρίς,[1] που σβήσατε. Ίσως η συνταξή μου (στη "σύνοψη" αυτής της αλλαγής μου [σημ: το λινκ το βρήκα αργοτερα, 26 Οκτ]) να μην ηταν ξεκαθαρη, και να καταλαβατε πως εννοόυσα πως αυτό γραφόταν σε Νικολακοπουλο (Ctrl+F στη σελίδα με "δημοψηφ"). Οχι. Το εχω βρει σε αξιοπιστες/τριτογενεις πηγες, πιο προσφατα στην εκτεταμενη διατριβη του Χασιωτη,[2] και την εισήγηση του Μπαχαρα για τα 100 χρονια απο τον ΕΔ σελ.110: "(αφού ο Βενιζέλος είχε νικήσει στις εκλογές με κυριότερο ζήτημα τη συμμετοχή στον πόλεμο)". Αλλά στη σελλίδα του ΙτΕΕ ΙΕ' σελ.24, στον υπότιτλο της γελοιογραφίας της εποχής γραφει επιλέξη: "Οι εκλογές της 31 Μαΐου 1915 μεταβλήθηκαν σε δημοψήφισμα για την εξωτερική πολιτική που έπρεπε να ακολουθήσει η Ελλάδα."

Εχετε ζητησει διευκρινήσεις γραψει ήδη σε πολλές σελιδες συζητησης, θα ηθελα να το τελειώναμε αυτο εδω, γιατι εχω εξουθενωθει να ανοιγω ξανα κ ξανα τα ιδια βιβλια να θυμαμαι τις παραπομπές σε γνωστα πραγματα: οι εκλογές του Μαη του 1915 είχαν δημοψηφισματικο χαραχτηρα (όχι "δημοψηφισμα") για συμπαραταξη της χωρας με την Ανταντ. Θα μπορούσαμε να γραψουμε για λαϊκή ετυμηγορία για την είσοδο σε πολεμο με την Ανταντ?

  1. Μπογδανίδης, Κώστας (22 Φεβρουαρίου 2005). «Φεβρουάριος 1915 - Οι παραιτήσεις του Βενιζέλου και ο εθνικός διχασμός». Πατρις καθημερινη πρωiνη εφημεριδα Ηρακλειου. ΠΑΤΡΙΣ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2020. 
  2. Χασιώτης, Λουκιανός (1998-01-01). Διπλωματικά διλήμματα μιας πενταετίας: οι ελληνοσερβικές σχέσεις (1913-1918). Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σχολή Φιλοσοφική, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Τομέας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Λαογραφίας. doi:10.12681/eadd/25485. http://didaktorika.gr/eadd/handle/10442/25485. «Παράλληλα, η εμπλοκή των ξένων προπαγανδιστικών μηχανισμών στην προεκλογική εκστρατεία -της γερμανικής πρεσβείας στην περίπτωση των αντιβενιζελικών και της γαλλικής και βρετανικής στην περίπτωση των Φιλελευθέρων- όξυνε περισσότερο το ήδη εξαιρετικά τεταμένο κλίμα και προσέδωσε στις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ της εισόδου ή όχι στον Πόλεμο». 
ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

|εκλογές-δημοψήφισμα του Μαΐου του 1915]] όπου οι Φιλελεύθεροι επικράτησαν με ευρεία πλειοψηφία σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια, με εξαίρεση τους μειονοτικούς πληθυσμούς της Μακεδονίας, ο λαός προσεταιριζόταν την Αντάντ.

Εσείς το γράψατε έτσι, που είναι ξεκάθαρα pov ισχυρισμός, που δεν υπάρχει στις πηγές.

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Όπως το επικολλήσατε, δεν βγαινει συντακτικά σωστα, να το σιάξουμε. Να επαναφερουμε και την παραπομπή Γιανουλόπουλου που σβησατε.[1] Και βλεπω παρακατω αποδεχεστε τη φραση "χαραχτηρα δημοψηφισματος".

Το λαϊκό αίσθημα φυσικά και δεν ηταν φιλογερμανικό (σ'αυτό μου εχετε σβησει ακομη μια παραπομπή το 2020 σε αλλο αρθρο), ακόμα κι αν ηταν νωπές οι μνημες των συμμαχικών επεμβασεων, και παρά την εντονη προπαγανδα στα ΜΜΕ και την οικονομική τους ενισχυση απο'τη γερμανική πρεσβεία και παλάτι[2] (η αντιστοιχη γαλλική ειχε πολύ μικρή επιδραση στην χωρα μας, παρα την πολεμική της εναντια στον Κωνσταντινο, η βρετανική ήταν απούσα). Αλλά ο λαός ηθελε και την ουδετερότητα. Ηταν το διλλημα που τη λυση του επρεπε να βρει η πολιτεία.

  1. "Ή αναμφισβήτητα δημοφιλής πολιτική τής ούδετερότητος τήν δποία σταθερά έπρόβαλλε μέχρι τήν αποπομπή του άπό τίς δυνάμεις τής Entente τό καλοκαίρι τοΰ 1917, δέν αντιστοιχούσε, βεβαίως, σέ κάποια διάθεση τηρήσεως ίσων αποστάσεων άπό τους δύο έμπολέμους συνασπισμούς. Ήταν απλώς ή φιλογερμανικότερη δυνατή πολιτική που μπορούσε νά άκολουθήσει μία χώρα τής οποίας ή γεωγραφική θέση τήν καθιστοΰσε ομηρο τών διαθέσεων τοΰ πανίσχυρου βρεττανικοΰ στόλου που κυριαρχοΰσε τότε στήν άνατολική Μεσόγειο. Σέ συνεχή τηλεγραφική έπικοινωνία μέ τόν γυναικάδελφό του γερμανό αύτοκράτορα έρήμην άκόμη καί τών άντιβενιζελικών κυβερνήσεών του είχε έξασφαλίσει τήν πλήρη έγκριση τοΰ Βερολίνου στό ζήτημα αύτό, σέ όλες τίς φάσεις τοΰ πολέμου στά Βαλκάνια."
  2. Dordanas(2018), German Propaganda in the Balkans during the First World War
Αυτή η ανάρτηση αποκρύφθηκε από τον Sperxios (ιστορικό)
ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ της εισόδου ή όχι στον Πόλεμο». αυτό ναι, εσείς όμως δεν το γράψατε έτσι.

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Δεν καταλαβαινω παντα σε τι διαφωνειτε. Επτρεπε να γαφει η λεξη "χαραχτηρα", οκ, προφανως. Δεν φανταζομουν πως θα ήταν προβλημα να κατανοηθεί η παύλα ώς μεταφορα.

Απαντήστε στο "Εκλογές εν είδη δημοψηφίσματος"
Georgios86 (συζήτησησυνεισφορές)

Sperxios Σας συγχαίρω για τις συνεισφορές. Επίσης δείτε πάλι το λήμμα γιατι τις διαγράφουν αδικα.

Καλή συνέχεια!

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Ευχαριστώ για την ειδοποίηση. Κρατάει, βλέπω, αυτή η κολώνια, να δούμε που θα καταλήξουμε, μην και πειράξουμε την Βασιλική αίγλη :-) Δυστυχώς είμαι απασχολημένος αυτόν τον καιρό. Στο μεταξύ θα σας συνιστούσα να προσέχετε τον ΒΠ:Κ3Ε, γιατί είναι εμπειρη χρήστρια και μπορεί εύκολα να σας οδηγήσει εκεί.

Georgios86 (συζήτησησυνεισφορές)

Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για την αντικειμενική ματιά και τη συμβουλη! Καλη συνέχεια!

Απαντήστε στο "Μάχη Καλλίπολης"
Σχολαστικος (συζήτησησυνεισφορές)
Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Δεν εβαλα ονομα απο κατω επιτηδες. Δεν θα το κανω ουτε τωρα που με ρωτατε, γιατι ο στόχος μου δεν ήταν οι ανθρωποι αλλα οι συμπεριφορές.

Σχολαστικος (συζήτησησυνεισφορές)

Θεωρῶ ἔμμεση καταφατική ἀπάντηση τό ὅτι δέν μέ ἐξαιρεῖς ρητά.

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

@Σχολαστικος: Τα παίρνετε προσωπικά γιατι, ξέρω πόσο ειναι σκληρό, ειστε πιεσμένος από τις απανωτες φραγες. Μακάρι να μπορούσα να σας κανω να νιώσετε καλύτερα. Θα ειμαι καπως ειλικρινής εδω: προσωπικά δεν έχω δει κακεντρέχεια σε εσας, και τελευταία είστε ευγενικός (πχ χωρίς ειρωνίες). Αλλα βλεπω πώς επικαλείστε συχνά την παρέμβαση των διαχειριστών -- αμα βλεπετε πως παει για τσακωμο η φάση, καντε μια αλλαγη στο κειμενο που να μην προκαλει πολλές διαφωνίες, ή αφηστε 2-3 μερες να περάσουν, αντί να τρεχετε στην διαχείριση.

Πιστευω πως ειναι εθιστική η βικιπαιδια, όχι μόνο επειδή ικανοποιεί τον χτιστη μέσα μας, αλλά επειδη "τσακωνομαστε" και ανεβαζουμε ένταση ΚΑΙ μετά μαθαίνουμε να ελέγχουμε την αντίδρασή μας. Ειναι ο αυτοέλεγχος που ειναι εθιστικός (long term). Και πιστέψτε με, τα γράφω αυτά και προς τον εαυτό μου, αφού παλεύω κι εγώ στο οριο μην και χασω τον έλεγχο, και παντα ανακαλύπτω μετα ποσο καλύτερα ήταν που τον κρατησα.

Απαντήστε στο "Αὐτοί οἱ χαρακτηρισμοί"
ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

Όλη η ενότητα Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος & Εθνικός Διχασμός στο λήμμα Ελευθέριος Βενιζέλος, που από ότι είδα ανέπτυξες και πρόσθεσες πληροφορίες, είναι χωρίς πηγές. Μου κάνει εντύπωση ότι έχεις αφήσει την ενότητα χωρίς πηγές - ενώ φαίνεται ότι έχεις μπόλικη βιβλιογραφία.

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Ναι, όταν γραφω κατι χωρίς πηγές ''συνήθως'' σημαίνει πως το έχω διαβασε σε καποια αξιοπιστη πηγη (συμποσια, εργα ορόσημα οπως πχ του Λεονταριτη ή σε 3γενείς πχ συλλογικό εργο Κολλιόπουλου).

Αλλα βλέπω ότι εδώ σβησατε ενα πολυ μεγαλο κομματι, αντί να προσθεσατε το {{tl|πηγες}} όπου επιπλέον νομιζετε πως χρειαζεται.

Θα εκτιμούσα αν το επαναφέρατε, αφού το απόσπασμα (κατεμέ) δεν περιείχε ακραίες θεωρίες?

ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

Περιεχόμενο που δεν τεκμηριώνεται μπορεί να αφαιρεθεί. Η ενότητα είχε συνέχεια επισημάνσεις για πηγές. Το να έβαζα ακόμα μια σε τι θα χρησίμευε. Εσείς τα έχετε γράψει, και μάλιστα πρόσφατα.

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Έχετε σβήσει ολοκληρη την ενοτητα Α'ΠΠ -- δεν τη ξεκινησα εγώ, και ειναι σημαντική για την ληρότητα του αρθρου -- πλησιαζετε λοιπόν τον βανδαλισμό :-). Παρόλο που υπαρχουν πηγες που δεν έχω επικολλησει, επικαλούμαι την ΒΠ:ΑΓΝΟΗΣΤΕ και καλή τη πίστη αναιρω την αναίρεσή σας.

Cinadon36 (συζήτησησυνεισφορές)

Αγαπητε Σπερχιέ, συγχαρητηρια για τις συνεισφορές σας. Η τοποθετηση πηγων ειναι εξαιρετικα σημαντική για πολλους λογους. Ενας εξ αυτών επειδή η ΒΠ είναι ενα εγχείρημα που συμμετεχουν πολλοί. Βοηθα στο να ζυγιζουν οι άλλοι συντάκτες την βαρύτητα υης καθε πρότασης. Επιπλέον η ΒΠ στηρίζεται στην επαληθευσιμότητα, οχι στην αλήθεια. Φιλικά, Cinadon36 13:10, 27 Νοεμβρίου 2020 (UTC)

Chalk19 (συζήτησησυνεισφορές)

Η ενότητα καλώς διαγράφηκε. Ας επανέλεθει ό,τι μπορεί να τεκμηριωθεί κατάλληλα, αλλιώς να ξαναγραφτεί με χρήση κατάλληλων πηγών. Μια λύση άμεση, για να μην υπάρχει το μεγάλο κενό, θα ήταν μια σύνοψη του αντίστοιχου τμήματος από άλλες ΒΠ (λχ γαλλική), μαζί με τις αναφορές που υπάρχουν εκεί. Αυτή η σύνοψη μπορεί να αποτελέσει τη "μαγιά" για να αναπτυχθεί αργότερα η ενότητα σε σωστές βάσεις.

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

<del>Δεν θα χρεισατεί, θα επαναφερω οτι μπορέσω να βρω πηγες.</del> Συμφωνω, ειναι unsalvable, θελει από την αρχή.

Απαντήστε στο "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1917

7
Σύνοψη από Sperxios

Η συζήτηση μεταφέρθηκε στη σελιδα συζήτησης του λήμματος.

ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

...ήταν διορισμένη κυβέρνηση από τον Γαλλο αρμοστή Κάρολος Ζοννάρ της Τριπλής Συνεννόησης (Αντάντ), εν μέσω του Εθνικού Διχασμού, που αντικατέστησε την επίσης διορισμένη, αλλά από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Α'


1 ) ποια πηγή αναγράφει ότι ο Κάρολος Ζοννάρ ήταν αρμοστής της Αντάντ στην Ελλάδα, με δικαίωμα διορισμού κυβερνήσεων;; Θα ήθελα να δω την πηγή. Αν δεν υπάρχει - καταλαβαίνετε οτι δεν μπορεί να σταθεί μέσα στο κείμενο. 2 ) ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις και πριν τον διχασμό και μετά τον διχασμό διορίζονταν από τους βασιλιάδες, όπως τώρα διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και σήμερα, αν δεν υπογράψει το διάταγμα διορισμού της κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση δεν είναι νόμιμη. Οπότε προς τι, αυτή η αναφορά;

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Η αναφορα στο διορισμο απο το Βασιλια γινεται κ στις κυβερνησεις των Ιουλιανων, πχ Κυβέρνηση Παναγιώτη Πιπινέλη 1963, Υπηρεσιακή κυβέρνηση Στυλιανού Μαυρομιχάλη 1963. Ας συζητησουμε όμως το θεμα συγκεντρωτικά στο θεμα που ειχα ανοιξει στο λογαριασμό σας.

Για την αρμοστεία, ειναι σε παρα πολλές πηγές, και ο Κωστόπουλος (νομιζω) το εχει πει, δεν περιμενα πως θα αμφισβητηθεί, δειτε πχ Παπαιωάννου 2018 (επιβλ. Δοδρανάς)[1]σελ 80:

Το πρόβλημα των δύο κυβερνήσεων ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο Γάλλος γερουσιαστής CharlesJonnart με τον τίτλο του «Ανώτατου Αρμοστή των Δυνάμεων -προστατριών της Ελλάδας», δηλαδή της Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ρωσίας. Ο Γάλλος διπλωμάτης ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο από τη στιγμή που η διένεξη ήταν αρκετά έντονη και ταυτόχρονα υπήρχε αμοιβαία καχυποψία και επεδίωξε να αποφύγει την αιματοχυσία. Χρωστάω την πηγή για το πως Ξεπερασε ο Αλεξναδρος το προβλημα του διορισμού (νομιζω νικολακοπουλος)
ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

Δεν θέλω πηγή ότι ήταν Αρμοστής, αλλά ότι διόριζε την κυβέρνηση. Και προτιμώ να τα ξεχωρίζουμε τα θέματα ένα-ένα.

Επίσης στο 2) δεν απάντησες

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Συγνώμη, αυτό το με δικαίωμα διορισμού κυβερνήσεων;; μου διέφυγε. Από Μουρέλο 1978 ("Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ", σελ.185) αντιγράφω:

«Την επομένη, ό ύπατος αρμοστής ζήτησε από τον Ζαΐμη στο όνομα των Προστάτιδων Δυνάμεων τη σύγ­κληση της βουλής. η παραίτηση της κυβέρνησης της Αθήνας που ανακοι­νώθηκε το ϊδιο βράδυ δεν ξάφνιασε κανένα. [...] Ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης ορίσθηκε η 27η Ιουνίου [1917]. [...] Την ίδια μέρα, ό Jonnart έστειλε τον κατάλογο των υπουργών στα ανάκτορα. Ό Αλέξανδρος δεν έφερε καμιά αντίρρηση. [...] Στις 24 Ιουνίου, μια διαδήλωση 2.000 περίπου ατόμων εκ­δηλώθηκε στην όδό Σταδίου. η διαδήλωση διαλύθηκε χωρίς την παρέμ­βαση της αστυνομίας. Υπήρξε όμως αρκετή για να προκαλέσει την επέμ­βαση του συμμαχικού στρατού, ô όποιος, μέχρι τα ξημερώματα της 25ης Ιουνίου, εϊχε καταλάβει όλα τα υψώματα και τις κεντρικές πλατείες της Αθήνας. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης έγινε χωρίς επεισόδια στις 27 το πρωί.»

Ειμαστε οκ τωρα?

Για το 2, εχω απαντήσει σε πολλά σημεια, προσφατα στο Συζήτηση:Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1917, νομιζω πως αυτό που ζητάτε συκεκριμένα εδώ ειναι "συνταγματικότητα vs ομαλοτητα".

ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

Το απόσπασμα λέει για την ακρίβεια το εξής:

την επομένη, ό ύπατος αρμοστής ζήτησε από τον Ζαΐμη στο όνομα των Προστάτιδων Δυνάμεων τη σύγ­κληση της βουλής. η παραίτηση της κυβέρνησης της Αθήνας που ανακοι­νώθηκε το ϊδιο βράδυ δεν ξάφνιασε κανένα. Ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης ορίσθηκε η 27η Ιουνίου. Στις 26, έγινε γνωστή η σύνθεση της. Μεταξύ άλλων περιελάμβανε τους Πολίτη (υπουργό Εξωτερικών), Ρέπουλη (Εσωτερικών), Μιχαλακόπουλο (Οικονομικών), Κουντουριώτη (Ναυτικών). Μαζί με την πρωθυπουργία, ό Βενιζέλος κράτησε και το υπουρ­γείο Στρατιωτικών. την ίδια μέρα, ό Jonnart έστειλε τον κατάλογο των υπουργών στα ανάκτορα. Ό Αλέξανδρος δεν έφερε καμιά αντίρρηση

Δεν συνάγεται αυτομάτως κατά την δική μου εκτίμηση - ότι τον κατάλογο τον διαμόρφωσε ο Ζοννάρ. και πως θα μπορούσε άλλωστε; τον Βενιζέλο γιατί τον είχε; Επειδή το λέτε ότι ο Ζονάρ διόρισε την κυβέρνηση (που ο Μουρέλος δεν γράφει αυτό το πράγμα) είναι σοβαρό θέμα, για μια εγκυκλοπαίδεια που προσπαθεί να είναι ουδέτερη, θα πρέπει να συμφωνήσουμε να παραλείψουμε αυτή την πρόταση. Αν όχι, θα ζητήσουμε την γνώμη και άλλων συντακτών,

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Γονιμη συζητηση, εννοείται πως δεν εχω προσκόληση σε μια συγκεκριμενη διατύπωση, την ειχα κανει από την ιδεα που ειχα αποκομίσει από διαφορες πηγές, και κυρίως από τη πολύ καλή σύνοψη Χασιώτη (έχει διαγραψεί και αυτή μαζί με την αναστροφή, από παραδρομή σας, πιστευω).

Μπορείτε να μεταφερετε τη συζητηση εδω στη σελιδα της Κυβερνησης Βενιζελου 1917? Θαλω να συνεισφέρω και από Λεονταρίτη 1990(2000 η μεταφραση) σελ-70-88 κεφ. "η επανοδος Βενιζελου"), οπου παρουσιαζει την κατασταση τις μερες του Ιούνη πολύ αναλυτικά, και θα ειχε νοημα να φαιονται αυτα στους αναγνωστες.

ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

την μετέφερα, δεν ξέρω όμως αν το έκανα σωστά. Μπορείτε να υπογράψετε στη σελίδα του λήμματος για να φαίνεται ποιός λέει τι; ΄

ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

...ήταν διορισμένη κυβέρνηση από το βασιλιά Κωνσταντίνο, εν μέσω του Εθνικού Διχασμού, που αντικατέστησε την επίσης διορισμένη...

και εδώ το ποιηματάκι επαναλαμβάνεται πάλι

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Η αναφορα στο διορισμο απο το Βασιλια γινεται κ στις κυβερνησεις των Ιουλιανων, πχ Κυβέρνηση Παναγιώτη Πιπινέλη 1963, Υπηρεσιακή κυβέρνηση Στυλιανού Μαυρομιχάλη 1963. Ας συζητησουμε όμως το θεμα συγκεντρωτικά στο θεμα που ειχα ανοιξει στο λογαριασμό σας.

Εκτιμώ που δεν με ειρωνεύεστε.

Απαντήστε στο "Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1917"
ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

...ήταν διορισμένη κυβέρνηση από το βασιλιά Κωνσταντίνο, εν μέσω του Εθνικού Διχασμού, που αντικατέστησε την επίσης διορισμένη...

το ποίημα συνεχίζεται. Όσο για την πηγή - δεν την τεκμηριώνεται - όταν πατήσεις στον σύνδεσμο βγαίνει μόνο μια φωτογραφία με τον τίτλο της εργασίας μόνο και κείμενο καθόλου.

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Η αναφορα στο διορισμο απο το Βασιλια γινεται κ στις κυβερνησεις των Ιουλιανων, πχ Κυβέρνηση Παναγιώτη Πιπινέλη 1963, Υπηρεσιακή κυβέρνηση Στυλιανού Μαυρομιχάλη 1963. Ας συζητησουμε όμως το θεμα συγκεντρωτικά στο θεμα που ειχα ανοιξει στο λογαριασμό σας.

Το web-archive δεν δουλεψε, αν πατούσατε το original από το ΑΠΘ, θα το κατεβαζατε. Ευχαριστώ που το εντοπίσατε, το έφτιαξα.

Απαντήστε στο "Κυβέρνηση Στέφανου Σκουλούδη 1915"
ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορές)

...ήταν διορισμένη κυβέρνηση από το βασιλιά Κωνσταντίνο, εν μέσω του Εθνικού Διχασμού...

το θέμα αρχίζει να γίνεται γελοίο, δε νομίζεις... το μόνο με το οποίο μπορείς να συμβάλεις στο λήμμα είναι να μας πεις ότι την διόρισε ο Βασιλιάς (που σου έγραψα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο) και ότι ήταν την περίοδο του εθνικού διχασμού;;

Sperxios (συζήτησησυνεισφορές)

Η αναφορα στο διορισμο απο το Βασιλια γινεται κ στις κυβερνησεις των Ιουλιανων, πχ Κυβέρνηση Παναγιώτη Πιπινέλη 1963, Υπηρεσιακή κυβέρνηση Στυλιανού Μαυρομιχάλη 1963. Ας συζητησουμε όμως το θεμα συγκεντρωτικά στο θεμα που ειχα ανοιξει στο λογαριασμό σας.

Στο συγκεκριμενο λημμα όντως έχω μικρη συνεισφορά, λινκς, κατηγορίες, και διαδικασία διορισμού Βενιζελου με αγαστή συνεργασία Jonnart-Αλεξανδρο-Βενιζέλο (χρωστώ την πηγη), ειναι μήπως προβλημα η μικρη μου συνεισφορά?

Απαντήστε στο "Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1915"