Στρουμφάκια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στρουμφάκια
Les Schtroumpfs
The Smurfs
Το λογότυπο του franchise.
Πληροφορίες έκδοσης
ΕκδότηςDupuis
Ημερ/νίες έκδοσης1958
Αριθμός τευχών35
Δημιουργική ομάδα
Δημιουργός/οίΠεγιό
Συγγραφέας/είςΠεγιό, Στούντιο Πεγιό
Καλλιτέχνης/εςΠεγιό, Στούντιο Πεγιό
Πληροφορίες ιστορίας
Κύριοι χαρακτήρεςΜπαμπαστρούμφ, Δρακουμέλ,Τουμα, Small dida
ΤοποθεσίαΣτρουμφοχωριό, Εύσμος


Τα Στρουμφάκια (γαλλικά: Les Schtroumpfs, αγγλικά: The Smurfs) είναι βελγικό franchise που επικεντρώνεται σε μια φανταστική κοινότητα μικρών γαλάζιων πλασμάτων τα οποία ζουν σε ένα χωριό, μέσα στο δάσος, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον κακό της υπόθεσης τον Δρακουμέλ. Είναι δημιούργημα του Βέλγου καρτουνίστα Πεγιό και η πρώτη εμφάνισή τους έγινε στις 23 Οκτωβρίου του 1958 στο γαλλοβελγικό περιοδικό κόμικ Σπιρού και Φαντάζιο.[εκκρεμεί παραπομπή] Τα Στρουμφάκια έγιναν περισσότερο γνωστά στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1980, μέσα από την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπαμπαστρούμφ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπαμπαστρούμφ είναι ο μόνος χαρακτήρας ανάμεσα στα στρουμφάκια που είναι ντυμένος με κόκκινα ρούχα και κόκκινο σκούφο. Είναι ο αρχηγός της κοινότητας και πατρική φιγούρα για τα υπόλοιπα στρουμφάκια. Γνωρίζει να φτιάχνει μαγικά φίλτρα, αλλά δεν παρουσιάζεται ως μάγος.

Δρακουμέλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ένας κακός μάγος που έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τα στρουμφάκια για να φτιάξει χρυσό με ένα παλιό μαγικό ξόρκι. Ενίοτε κάνει να θέλει και να τα φάει. Όμως όλες οι προσπάθειες του προκειμένου να τα πιάσει συνεχώς αποτυγχάνουν στο τέλος. Συνοδεύεται πάντα από την γάτα του, Ψιψινέλ. Στη μεταγλώττιση της ΕΡΤ τον Δρακουμέλ τον έκανε ο Νίκος Σκιαδάς. Στη νέα μεταγλώττιση τον Δρακουμέλ τον κάνει ο Τάσος Κωστής.

Στρουμφίτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Στρουμφίτα είναι το μόνο ενήλικο θηλυκό στρουμφάκι. Δημιουργήθηκε από τον μάγο Δρακουμέλ, με σκοπό να διεισδύσει στο στρουμφοχωριό και να οδηγήσει τον Δρακουμέλ εκεί. Όταν ήταν υποχείριο του Δρακουμέλ ήταν μελαχρινή, άσχημη και ύπουλη, αλλά ο Μπαπαστρούμφ έλυσε τα μάγια και η Στρουμφίτα μετατράπηκε σε γοητευτική ξανθιά.

Σπιρτούλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας δήθεν ξερόλας που όλο προσπαθεί να βοηθήσει τον Μπαμπαστρούμφ, αλλά ελάχιστες φορές τα καταφέρνει. Απαγγέλλει συνέχεια ποιήματα, ανοησίες και ασυναρτησίες και με αυτό προκαλεί μπελάδες. Συχνά εκτοξεύεται έξω από το χωριό από τα υπόλοιπα στρουμφάκια όταν πετάει εξυπνάδες. Ξεχωρίζει από τα μεγάλα στρογγυλά γυαλιά που φοράει.

Ξεφτέρης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ξεφτέρης είναι ο μηχανικός του χωριού. Είναι το στρουμφάκι που μπορεί να κάνει τα πάντα στο χωριό. Όχι μόνο μπορεί να διορθώσει τα πάντα, αλλά μπορεί και να σκαρφιστεί δεκάδες διαφορετικές χρήσιμες εφευρέσεις. Καθώς είναι πάντα απασχολημένος, φορά μια άσπρη φόρμα και ένα μολύβι στο αφτί του.

Γκρινιάρης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι το μοναδικό στρουμφάκι που γκρινιάζει και παραπονιέται για τα πάντα που συμβαίνουν στα υπόλοιπα στρουμφάκια, στον ίδιο, αλλά και στο υπόλοιπο Στρουμφοχωριό. Όταν μιλάει ξεκινάει πάντοτε λέγοντας "Μου τη δίνει...".

Μελένιος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι το στρουμφάκι με τη πιο πολλή αυτοπεποίθηση. Κοιτάζεται συνεχώς στον καθρέφτη που έχει πάντα μαζί του και περιποιείται ίσως σε υπερβολικό βαθμό τον εαυτό του. Ξεχωρίζει από το λουλούδι που στολίζει τον σκούφο του.

Χουζούρης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτηρίζεται ως το πιο τεμπέλικο στρουμφάκι. Νυστάζει συνεχώς και βαριέται να κάνει το οτιδήποτε.

Σκουντούφλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ο απρόσεκτος του στρουμφοχωριού. Σκοντάφτει συνέχεια πάνω σε πράγματα, προκαλεί καταστροφές και σύγχυση στα άλλα στρουμφάκια. Αλλά είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει όποιον το έχει ανάγκη (αν και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει).

Μάγειρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας εξαιρετικός ζαχαροπλάστης. Αρέσκεται στο να φτιάχνει κάθε είδους λιχουδιές και να τις μοιράζει στο στρουμφοχωριό.

Λιχούδης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι το πιο φαγανό στρουμφάκι. Καταβροχθίζει γλυκά, στρουμφόμουρα, πίτες και άλλες λιχουδιές, αμέσως και όπου τις βρει. Κάνει επιδρομές στην κουζίνα του Μάγειρα και αφανίζει ό,τι υπάρχει εκεί.

Κατά μία άποψη, ένα συχνό "λάθος" που γίνεται τόσο από τους οπαδούς των στρουμφ όσο και από τους μεταγλωττιστές είναι ότι συγχέουν τον Λιχούδη με τον Μάγειρα. Γεγονός είναι ότι τα δύο στρουμφάκια έχουν το καθένα την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα στα αυθεντικά κόμικς καθώς και στα επεισόδια και στις ταινίες της πρόσφατης παραγωγής, μετά το 2021. Στην αγγλική μετάφρασή τους, ο Λιχούδης λέγεται "Greedy Smurf" (Λαίμαργο Στρουμφ), ο Μάγειρας λέγεται "Cook Smurf" (Στρουμφ Μάγειρας) ενώ υπάρχει και ο Φούρναρης "Baker Smurf". Ωστόσο, σε όλα τα επεισόδια της σειράς του 1981, που γνωρίσαμε μεταγλωτισμένα στο Star, οι τρεις χαρακτήρες έχουν ενσωματωθεί σε έναν, από τους ίδιους τους δημιουργούς της σειράς: ο Λιχούδης της σειράς είναι και (ο) Μάγειρας και (ο) Φούρναρης. Για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικά τα επεισόδια "Η δίαιτα του Λιχούδη", όπου ο Λιχούδης έχει παχύνει και του ζητούν όλοι να σταματήσει να τρώει, και "Η απεργία του Λιχούδη", όπου σταματάει να μαγειρεύει για τα υπόλοιπα στρουμφάκια: και στα δύο επεισόδια τον φωνάζουν Λιχούδη και φοράει το καπέλο του μάγειρα και ποδιά φαγητού.

Χαχανούλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αστείο στρουμφάκι, που του αρέσει να πειράζει τους φίλους του κάνοντάς τους φάρσες όλη την ώρα. Σπαταλά όλο του το χρόνο ετοιμάζοντας σκανταλιές και κατασκευάζοντας δωράκια που ανατινάζονται όταν τα ανοίγεις.

Ντορεμί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ο ατάλαντος καλλιτέχνης του χωριού. Οι ήχοι που καταφέρνει και βγάζει από την τρομπέτα του είναι πραγματικά φάλτσοι και εις βάρος των αφτιών των άλλων στρουμφ.

Προκόπης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεχωρίζει από το τατουάζ με την καρδιά που έχει στο μπράτσο του. Είναι πάντα σε φόρμα, αφού ασχολείται σχεδόν με όλα τα σπορ. Αν και είναι λίγο άξεστος, πάντα έχει τη διάθεση να δώσει ένα χέρι βοηθείας.

Λουλούκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γυρνά όλη μέρα στο χωριό και στο δάσος με ένα μολύβι στο ένα χέρι κι ένα χαρτί στο άλλο, ψάχνοντας για έμπνευση. Όλη τη μέρα προσπαθεί να βρει ρίμες με το μυαλό του στα σύννεφα. Η Στρουμφίτα είναι για αυτόν η κυριότερη πηγή έμπνευσης.

Μουντζούρης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ένα βρώμικο Στρουμφ, που ενδιαφέρεται για τη συλλογή δύσοσμων αντικειμένων.

Μπιζέλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναγνωρίζεται εύκολα από το αχυρένιο καπέλο και τα πράσινα ρούχα του. Γενικά, δεν συμμετέχει πολύ στη ζωή του χωριού και προτιμά να ασχολείται με τα φυτά και τα λαχανικά του.

Μουσούδης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το στρουμφάκι με την πιο δυνατή όσφρηση. Ξεχωρίζει από το φτερό που έχει στο σκούφο του.

Κοιμήσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ο ονειροπόλος του χωριού. Στη μεταγλώττιση της ΕΡΤ τον κοιμήση τον κάνει η Ναταλία Τσαλίκη. Στη νέα μεταγλώττιση η φωνή του αλλάζει. Σε κάποια επεισόδια τον κάνει ο Σπύρος Μπιμπίλας, σε κάποια άλλα επεισόδια τον κάνει ο Δημήτρης Μυλωνάς.

Μπιμπίκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποιητής του στρουμφοχωριού.

Μωρό-Στρουμφ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα βράδυ, ένας πελαργός έφερε το Μωρό-Στρουμφ στο χωριό. Κανένας δεν ξέρει από που προήλθε, αλλά υιοθετήθηκε αμέσως από όλο το χωριό και άλλαξε τις ήσυχες ζωές τους, αλλά κανείς δεν παραπονιέται για αυτό. Όλοι το αγαπάνε, παρ' όλες τις σκανταλιές του. Σε κάποιο επεισόδιο ο Μπαρμπαστρουμφ τον έχει αποκαλέσει ως διάδοχό του.

Παππούς Στρουμφ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παππούς Στρουμφ ήταν Μπαμπαστρούμφ όταν ο τωρινός Μπαμπαστρούμφ ήταν ακόμα ένα μικρό Στρουμφάκι. Για 500 χρόνια γύριζε ολόκληρο τον κόσμο αναζητώντας το πιο αγνό από τα τέσσερα αρχέγονα στοιχεία.

Γιαγιά Στρουμφ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γιαγιά Στρουμφ φυλακίστηκε σε ένα στοιχειωμένο σπίτι για 500 χρόνια, όταν προσπάθησε να ακολουθήσει τον Παππού Στρουμφ στο ταξίδι του.

Τα Στρουμφομικρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τρία αρσενικά και ένα θηλυκό Στρουμφομικρά αρχικά ήταν ενήλικα Στρουμφάκια, όταν εξαιτίας μιας δυσλειτουργίας στο ρολόι του Πατέρα-Χρόνου μεταμορφώθηκαν και επέστρεψαν πίσω στη παιδική τους ηλικία. Η Κοτσιδούλα δημιουργήθηκε από την ίδια μαγική φόρμουλα που χρησιμοποίησε ο Δρακουμέλ για να φτιάξει τη Στρουμφίτα.

Άτσαλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άτσαλος είναι το μικρότερο από τα Στρουμφομικρά, φοράει ένα κόκκινο μπλουζάκι και είναι πάντα χαλαρός.

Κοτσιδούλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κοτσιδούλα φοράει μια ροζ φόρμα και έχει κόκκινα κοτσιδάκια στα μαλλιά. Είναι το εξυπνότερο και πιο αισθηματικό από τα τέσσερα Στρουμφομικρά. Είναι αγοροκόριτσο και η Στρουμφίτα τη νιώθει σαν τη μικρή της αδελφή.

Νατ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νατ φοράει μια καφέ φόρμα και ένα ψάθινο καπέλο. Αγαπάει πολύ τα ζώα και τη φύση και είναι ο «εκ των πραγμάτων» ηγέτης των Στρουμφομικρών. Ολόκληρο το όνομά του είναι Νάτουραλ.

Ξύπνιος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ξύπνιος φοράει μια κίτρινη μπλούζα με αστραπή και συχνά τον παίρνει ο ύπνος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]