Σπαρμός Λάρισας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°00′31″N 22°18′31″E / 40.00861°N 22.30861°E / 40.00861; 22.30861

Σπαρμός
Σπαρμός is located in Greece
Σπαρμός
Σπαρμός
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΕλασσόνας
Γεωγραφία
ΝομόςΛάρισας
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας40200
Τηλ. κωδικός24930

Ο Σπαρμός, που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Ολύμπου του Δήμου Ελασσόνας, απέχει από την Ελασσόνα 20 χλμ. και 60 χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 670 μ. Ως την ημέρα της απελευθέρωσης από τους Γερμανούς, ήταν χτισμένος στη νότια πλαγιά της Μονής Αγίας Τριάδος. Το 1955 το χωριό ενσωματώθηκε και συνυπάρχει με την Ολυμπιάδα. Έχει πληθυσμό 150 κατοίκους.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και τηρούν πιστά τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου τους.

Για τους επισκέπτες, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ναός της Αγίας Τριάδας (Μονή Σπαρμού) που πανηγυρίζει τη μέρα του Αγίου Πνεύματος με πλήθος κόσμου και εκδηλώσεων.

Το μοναστήρι του Σπαρμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μονή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1000 μ. στη νότια πλευρά του Ολύμπου. Ιδρύθηκε το 13ο αιώνα και έλαβε το όνομα του από το Βυζαντινό οικισμό, Σφαρημό. Έχει εξαιρετικές τοιχογραφίες, ανέδειξε αξιόλογους λόγιους μοναχούς (όπως ο Ιωνάς Σπαρμιώτης) και υπήρξε καταφύγιο κλεφτών και ανταρτών του Ολύμπου. Η μονή ανακαινίσθηκε τα τελευταία χρόνια και αναβιώνει με μοναστική αδελφότητα. Στο δρόμο προς το μοναστήρι υπάρχει πλατανόδασος στις όχθες του ποταμού, ιδανικό για εκδρομή και αναψυχή.

Διαδρομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το Σπαρμό ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο Ολύμπου στη θέση "Βρυσοπούλες", σε υψόμετρο 1800 μ. Εκεί υπάρχει και ορειβατικό καταφύγιο που λειτουργεί όλο το χρόνο, ενώ υπάρχει και καταφύγιο ανάγκης λίγο ψηλότερα (2450 μ.). Εξαιρετική διαδρομή για ορειβάτες και φυσιολάτρες είναι από το καταφύγιο ως την κορυφή Άγιος Αντώνιος (2815 μ.), με εξαίρετη θέα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική έκδοση του άρθρου προήλθε από το site www.elassona.com.gr κατόπιν άδειας.