Σούνγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δύο εραστές, Κατσουσίκα Χοκουσάι, περίπου 1815

Σούνγκα (春画) είναι ένας Ιαπωνικός όρος για τις εικόνες ερωτικών περιπτύξεων. Η τέχνη αυτή έχει τις ρίζες της στην Κίνα. Οι περισσότερες εικόνες σούνγκα είναι τύπου ουκίγιο-ε, σχεδιασμένες σε ξυλογραφία. Παρότι είναι εξαιρετικά σπάνιες υπάρχουν εικόνες σούνγκα που προηγούνται του κινήματος τέχνης ουκίγιο-ε[1] . Η λέξη σούνγκα σημαίνει στα Ιαπωνικά Εικόνα της Άνοιξης. Η Άνοιξη είναι ένας κοινός ευφημισμός για τον έρωτα στην Ιαπωνική κουλτούρα. Το καλλιτεχνικό ρεύμα ουκίγιο-ε επιδίωκε να ιδανικοποιήσει την καθημερινή σύγχρονη Γιαπωνέζική ζωή. Οι εικόνες σούνγκα της περιόδου Έντο επιδίωκαν να εκφράσουν τις σεξουαλικές ανάγκες των αστών σε όλες τις πιθανές μορφές. Απεικόνιζαν ετεροφυλοφιλικό και ομοφυλοφιλικό έρωτα, νεόυς και ηλικιωμένους εραστές, όπως επίσης και κάθε μορφή φετίχ. Την περίοδο Έντο οι σούνγκα επολαμβάνονταν από πλούσιους και φτωχούς, ιδιαίτερα από τη μεσαία τάξη τσόνιν και παρότι δεν είχαν την ευμένεια των κυβερνώντων σογκούν δεν θεωρούταν ταμπού και δεν στιγματιζαν τους κατόχους των. Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες ουκίγιο-ε σε κάποια φάση της καριέρας τους δημιούργησαν αφίσες σούνγκα, γεγονός που δεν κηλίδωσε καθόλου την φήμη τους.

Σημαντικοί καλλιτέχνες Σούνγκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταξινόμηση του είδους ζωγραφικής σούνγκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει μια χρόνια διαμάχη μεταξύ των αναλυτών τέχνης, γύρω από την καλλιτεχνική ταξινόμηση του είδους Σούνγκα. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η ερωτική φύση των παραστάσεων κατατάσσει το είδος αυτό ζωγραφικής στην πορνογραφία ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του καλλιτεχνικού ρεύματος ουκίγιο-ε και ότι δημιουργούταν από τους ίδιους καλλιτέχνες. Σε αντιδιαστολή με τις σούνγα, οι εικόνες Μπιτζίνγκα περιείχαν εικόνες γυναικών ενδεδυμένες σε παραδοσιακές Ιαπωνικές ενδυμασίες, σε μη ερωτικής φύσεως στάσεις και δεν θα πρέπει να συγχύζονται με τις εικόνες σούνγκα.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Forbidden Images - Erotic art from Japan's Edo Period (στα Finnish). Helsinki, Finland: Helsinki City Art Museum. 2002. σελίδες 23–28. ISBN 9-5189-6553-6. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]