Σεθ ΜακΦάρλαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεθ ΜακΦάρλαν
Ο ΜακΦάρλαν, το 2012, στο San Diego Comic-Con
Γέννηση26 Οκτωβρίου 1973 (1973-10-26) (50 ετών)[1]
Κεντ, Κονέκτικατ, ΗΠΑ
ΚατοικίαΛος Άντζελες
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΕκπαίδευσηKent School
ΣπουδέςRhode Island School of Design (B.F.A.)
Ιδιότηταανιματέρ, κωμικός, σκηνοθέτης κινηματογράφου, ηθοποιός φωνής, τραγουδιστής, παραγωγός ταινιών, συνθέτης, σεναριογράφος, στιχουργός, τηλεοπτικός παραγωγός, παρουσιαστής, σκηνοθέτης τηλεόρασης, ηθοποιός[2] και δημιουργός τηλεοπτικών σειρών
Εν ενεργεία1995 -
ΓονείςAnn Perry Sager
ΑδέλφιαΡέιτσελ ΜακΦάρλαν (αδελφή)
Γνωστός γιαFamily Guy, American Dad!, The Cleveland Show
ΒραβεύσειςAnnie Award
Emmy Award
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Σεθ Γούντμπερι ΜακΦάρλαν (αγγλικά: Seth Woodbury MacFarlane, προφορά: /məkˈfɑːrlɪn/, 26 Οκτωβρίου 1973) είναι Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, κωμικός και τραγουδιστής, δουλεύοντας κυρίως στην κωμωδία και στο animation, όπως το live-action. Ο ΜακΦάρλαν είναι ο δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς Family Guy και του The Orville, καθώς και συνδημιουργός του American Dad! και του The Cleveland Show. Ήταν, επίσης, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής των ταινιών Ted (2012), Ted 2 (2015) και A Million Ways to Die in the West (2014).

Ο ΜακΦάρλαν γεννήθηκε στο Κονέκτικατ και σπούδασε animation στο Rhode Island School of Design.[3] Όταν πρωτοπήγε στο Χόλιγουντ ήταν συνεργάστηκε με την Hanna Barbera, ως animator και σεναριογράφος. Εκεί συμμετείχε σε σειρές όπως το Johnny Bravo, το Cow and Chicken, το Dexter's Laboratory και το I Am Weasel. Ως ηθοποιός είχε κάνει κάποιες guest εμφανίσεις στις σειρές Gilmore Girls, The War at Home και FlashForward. Το 2008, δημιούργησε στο YouTube τη δική του σειρά ονόματι Seth MacFarlane's Cavalcade of Cartoon Comedy. Για τη δουλειά του στο Family Guy έχει κερδίσει αρκετά βραβεία, όπως Emmy[4] και Annie. Το 2009, κέρδισε και Webby Award στην κατηγορία Film & Video Πρόσωπο της Χρονιάς.

Ως τραγουδιστής έχει ερμηνεύσει στο Carnegie Hall και στο Royal Albert Hall, μεταξύ άλλων. Έχει κυκλοφορήσει έως τώρα 4 στούντιο άλμπουμ, με το ντεμπούτο του να γίνεται το 2011, με το Music Is Better Than Words. Μουσικό είδωλό του είναι ο Φρανκ Σινάτρα. Για τη δουλειά του στη μουσική έχει υπάρξει υποψήφιος για Grammy. Το 2012, υπήρξε ο παρουσιαστής της 85η Τελετής των Οσκάρ, ενώ έναν χρόνο αργότερα, υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού, για το Everybody Needs a Best Friend, από το Ted. Συχνά δίνει ομιλίες σε πανεπιστήμιο και κολέγια ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ είναι και ακτιβιστής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Child, Christopher. «Ancestry of Seth MacFarlane». Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2007. 
  2. (Ρουμανικά) CineMagia. 31798. Ανακτήθηκε στις 4  Απριλίου 2022.
  3. «An Interview with Seth MacFarlane: The creator of Family Guy discusses his career». IGN. 21 Ιουλίου 2003. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2007. 
  4. «Seth MacFarlane – Emmys». Television Academy. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2016. 
  5. Voss, Brandon. «BGF: Seth MacFarlane». Advocate. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]