Σβεν Γ΄ της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σβεν Γ΄ της Δανίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Sven III. (Δανικά)
Γέννηση1125[1]
Θάνατος23  Οκτωβρίου 1157
Grathe
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΔανία
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΔανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑντέλα του Μάισσεν (από 1152)[2]
ΤέκναLuitgard of Denmark
ΓονείςΕρρίκος Β΄ της Δανίας και Thunna
ΟικογένειαΟίκος των Έστριντσεν
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜονάρχης της Δανίας (1146–1154)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ανδριάντας του βασιλιά της Δανίας Σβεν Γ΄

Ο Σβεν Γ΄ της Δανίας (δανικά: Svend III Grathe, 1125 - 23 Οκτωβρίου 1157), βασιλιάς της Δανίας (1146 - 1157) ήταν νόθος γιος του βασιλιά της Δανίας Έρικ Β΄ του Αλησμόνητου και της ερωμένης του Θίνας ευρισκόμενος σε συνεχώς μεταβαλλόμενες συμμαχίες με τον Κνούτο Ε΄ και τον ξάδελφό του Βάλντεμαρ Α΄ της Δανίας. Ο Σβεν Γ΄ αποπειράθηκε κατά τη διάρκεια ενός δείπνου να σκοτώσει τους ανταγωνιστές του, δεν κατόρθωσε όμως να δολοφονήσει τον Βάλντεμαρ από τον οποίο στη συνέχεια ηττήθηκε και σκοτώθηκε στη μάχη του Γκράθ Χίθ.

Παιδικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σβεν Γ΄ σε νηπιακή ηλικία ταξίδευσε με τον πατέρα του στη Νορβηγία ο οποίος αναζητούσε βοήθεια προκειμένου να ανατρέψει τον θείο του Νιλς, όταν ο πατέρας του δολοφονήθηκε (1137) τον διαδέχθηκε ο ξάδελφος του Ερρίκος Γ΄ της Δανίας ο μικρός Σβεν στάλθηκε στην αυλή του Γερμανού βασιλιά Κορράδου Γ΄ όπου έγινε στενός φίλος με τον μελλοντικό Γερμανό αυτοκράτορα Φρειδερίκο Βαρβαρόσσα. [3] Μαζί με τον ξάδελφο του Βαλντεράμ ταξίδευσαν στη Σκανία προκειμένου να πιέσουν τον αρχιεπίσκοπο του Λουντ Εσκίλ να αγιοποιηθεί ο πατέρας του Βάλντεμαρ Κνούτος Λαβάρντ. Ο Έρικ Γ΄ παραιτήθηκε για άγνωστους λόγους πιθανότατα υγείας, τότε οι ευγενείς του Σγιέλαν εξέλεξαν νέο βασιλιά της Δανίας τον Σβεν Γ΄ ενώ οι ευγενείς της Γιουτλάνδης εξέλεξαν νέο βασιλιά τον Κνούτο Ε΄ γιο του βασιλιά Μάγκνους Α΄ της Σουηδίας και εγγονό του Νιλς της Δανίας. [4]

Εμφύλιος πόλεμος με Βάλντεμαρ και Κνούτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα επόμενα χρόνια ξέσπασε στη Δανία εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στον Έρικ και τον Σβεν για τη διεκδίκηση του θρόνου, ο Σβεν είχε την υποστήριξη του Βάλντεμαρ και ο Κνούτος του αρχιεπισκόπου Εσκίλ, ο Σβεν με τη σειρά του ήθελε σίγουρα τη στήριξη του αρχιεπισκόπου γι'αυτό προσπάθησε να τον δωροδοκήσει με μεγάλες εκτάσεις γης. Το 1147 ο Σβεν και ο Κνούτος συμφιλιώθηκαν προσωρινά προκειμένου να συμμετάσχουν σε Σταυροφορία εναντίον των Σλάβων, μετά την επιστροφή τους ο εμφύλιος ξέσπασε ξανά. [5] Μετά από πολλές μάχες ο Σβεν κατέκτησε τη Φούνεν με τμήματα της Γιουτλάνδης και τοποθέτησε τον Βάλντεμαρ δούκα του Σλέσβιχ, ο Σβεν εξεστράτευσε εναντίον του Αδόλφου Β΄ του Χόλσταϊν συμμάχου του Κνούτου, Σβεν κατάφερε να διώξει τον Κνούτο (1150) αλλά την επόμενη χρονιά μπήκε ξανά στη χώρα με τη βοήθεια των Γερμανικών στρατευμάτων, τόσο ο Σβεν όσο και ο Κνούτος αναζητούσαν έντονα τη Γερμανική συμμαχία. Το 1152 νέος Γερμανός βασιλιάς εξελέγη ο Φρειδερίκος Βαρβαρόσσα με την καθοδήγηση του οποίου έκλεισαν συμφωνία να είναι ο Σβεν βασιλιάς της Δανίας, ο Κνούτος αντιβασιλιάς με την κατοχή μεγάλου τμήματος εδαφών και ο Βάλντεμαρ δούκας του Σλέσβιχ. [6] Η συμφωνία δεν τηρήθηκε επειδή ο Σβεν παραχώρησε ελάχιστα εδάφη στον Κνούτο σε σχέση με αυτά που είχαν συμφωνήσει από την άλλη κατηγορήθηκε ότι υπονομεύει τη Δανία στους Γερμανούς.

Ανατροπή απο τον Βάλντεμαρ και δολοφονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1154 ο Βάλντεμαρ συμμάχησε με τον Κνούτο και με τη βοήθεια τού πεθερού τού Κνούτου Σβέρκερ Α΄ της Σουηδίας ανέτρεψαν τον Σβεν. Ο Βάλντεμαρ ορίστηκε αντιβασιλιάς, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Εσκίλ και οι οπαδοί του Σβεν εξορίστηκαν στη Γερμανία. Ο Σβεν τρία χρόνια αναζητούσε βοήθεια να τους ανατρέψει, στη συνέχεια επέστρεψε με τη βοήθεια του Γερμανού δούκα Ερρίκου του Λέοντος (1157) και αυτό ώθησε τους ευγενείς να μοιράσουν το βασίλειο της Δανίας στα 3: στη Σκάνια, τη Γιουτλάνδη και τη Σγιέλαν. [7] Στη συνέχεια κλείστηκε ειρήνη, αλλά σε ένα γεύμα που ακολούθησε στο Ρόσκιλντ στις 9 Αυγούστου 1157, ο Σβεν σχεδίασε να σκοτώσει τους ανταγωνιστές του: ο Κνούτος δολοφονήθηκε, αλλά ο Βάλντεμαρ κατόρθωσε να δραπετεύσει και έβαλε για τα καλά στόχο να ανατρέψει τον Σβεν. Στην τελική μάχη του Γκραθ Χιθ στις 23 Οκτωβρίου του 1157 ο στρατός του Σβεν συνετρίβη· ο ίδιος δολοφονήθηκε από εξαγριωμένους αγρότες. [8] Τον διαδέχθηκε ο Βάλντεμαρ ως Βάλντεμαρ Α΄, ο οποίος πήρε -λόγω της μάχης του Γκραθ Χιθ- το προσωνύμιο Μέγας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε to 1152 την Αδέλα των Βέττιν, κόρη του Κορράδου μαργράβου του Μάισσεν και είχε τέκνα:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Ιταλικά) Sapere.it. De Agostini Editore. 2001. Svend+III.
  2. p10545.htm#i105448. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. Bricka, Carl Frederik (ed.), Dansk Biografisk Lexikon, vol. XVII [Svend Tveskjæg - Tøxen], 1903. "Svend Grade", Hans Olrik, pp.5-7.
  4. Svend 3. Grathe at Gyldendals Åbne Encyklopædi
  5. Bricka, Carl Frederik (ed.), Dansk Biografisk Lexikon, vol. XVII [Svend Tveskjæg - Tøxen], 1903. "Svend Grade", Hans Olrik, pp.5-7.
  6. Svend 3. Grathe at Gyldendals Åbne Encyklopædi
  7. Svend 3. Grathe at Gyldendals Åbne Encyklopædi
  8. Bricka, Carl Frederik (ed.), Dansk Biografisk Lexikon, vol. XVII [Svend Tveskjæg - Tøxen], 1903. "Svend Grade", Hans Olrik, pp.5-7.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bricka, Carl Frederik (ed.), Dansk Biografisk Lexikon, vol. XVII [Svend Tveskjæg - Tøxen], 1903. "Svend Grade", Hans Olrik
  • Svend 3. Grathe at Gyldendals Åbne Encyklopædi
Σβεν Γ΄ της Δανίας
Γέννηση: 1125 Θάνατος: 23 Οκτωβρίου 1157
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Έρικ ο Αμνός
Βασιλιάς της Δανίας
Μαζί με τον Κνούτο Ε΄
και τον Βάλντεμαρ τον Μέγα

1146 - 1157
Διάδοχος
Βάλντεμαρ ο Μέγας
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sweyn III of Denmark της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).