Σβέτι Μαρτίν να Μούρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σβέτι Μαρτίν να Μούρι
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σβέτι Μαρτίν να Μούρι
46°32′0″N 16°23′0″E
ΧώραΚροατία
Διοικητική υπαγωγήΖουπανία του Μετζίμουριε
Έκταση25,3 km²[1] και 3,3 km²[1]
Πληθυσμός2.391 (31  Αυγούστου 2021)[2]
Ταχ. κωδ.40313
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Σβέτι Μαρτίν να Μούρι (κροατικά: Sveti Martin na Muri, ουγγρικά: Muraszentmárton‎‎) είναι χωριό και δήμος στην επαρχία Μετζιμούργιε της Κροατίας. Έχει 2.605 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Κροάτες. Είναι το βορειότερο σημείο της Κροατίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς σε αυτό το τμήμα του Μετζιμούργιε. Στους ρωμαϊκούς χρόνους οι άνθρωποι από το Πτούι πέρα από τον ποταμό Μούρα προς τη Λεντάβα πέρασαν από την περιοχή και βρέθηκαν ρωμαϊκά νομίσματα και άλλα υλικά. Η περιοχή ήταν σημαντική στη μεσαιωνική εποχή και είχε αρκετές γοτθικές εκκλησίες και παλιά κάστρα, όπως το Γκράντιστσακ και το Λάπσινα. Η εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου χτίστηκε αυτή τη στιγμή και αργότερα αναστυλώθηκε με αρχιτεκτονική μπαρόκ. Υπάρχουν αναφορές στην εκκλησία από το 1334 (Sancti Martini) και έπειτα το 1501 (Sancti Martini Superior) και το 1650 (Sancti Martini στο Κομόρι). Το ιερό είναι πολυγωνικό, τοξοειδές με ύστερο γοτθικό θόλο σταυρού. Το παρόν ιεροφυλάκιο χτίστηκε το 1777.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα κράμπους από το Σβέτι Μαρτίν να Μούρι

Το Σβέτι Μαρτίν να Μούρι βρίσκεται σε μια κοιλάδα ανάμεσα στους βόρειους λόφους, κοντά στο σημείο όπου ο ποταμός Μούρα εισέρχεται στην Κροατία. Υπάρχουν πεδινές περιοχές στο βόρειο τμήμα του Δήμου και λοφώδεις περιοχές στο νότο. Ο δήμος χαρακτηρίζεται από ένα μέτριο φρέσκο ηπειρωτικό κλίμα.

Το βορειότερο τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος είναι το Προστατευόμενο τοπίο του ποταμού Μούρα. Η βλάστηση στα δάση της περιοχής περιλαμβάνει δρυς, γαύρους, κλήθρες, ιτιές, λεύκες και ακακίες. Χάρη στην ποικιλία των οικοτόπων, η πανίδα στην περιοχή είναι επίσης πλούσια. Η Μούρα και οι παραπόταμοί του, οι βάλτοι και οι λίμνες περιέχουν πολλά είδη ποτάμιων ψαριών, ερπετών και πουλιών, και τα λιβάδια και τα ελαιόδενδρα φιλοξενούν ελάφια. Υπάρχουν περίπου τριάντα είδη ιχθύων που έχουν καταχωρηθεί στα νερά του Μούρα, εκ των οποίων το κυριότερο είναι ο κυπρίνος.

Το γεγονός ότι το Σβέτι Μαρτίν ήταν μέχρι πρόσφατα ένα οικονομικό κέντρο του Μετζιμούργιε χρησίμευσε για να βοηθήσει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ταξινόμηση του ποταμού Μούρα ως προστατευόμενου τοπίου προσθέτει περαιτέρω δυναμική στα σχέδια του Δήμου για τη διατήρηση των υφιστάμενων πόρων και την πιο βιώσιμη χρήση. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ευνοϊκά για την ανάπτυξη του τουρισμού, του κολυμβητικού τουρισμού, ιδίως του οικοτουρισμού, της παραγωγής υγιεινών τροφίμων, της παραγωγής φρούτων, της παραγωγής οίνου και της διαχείρισης των περιοχών δίπλα στον ποταμό.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος Σβέτι Μαρτίν να Μούρι διαθέτει μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αγροτική τουριστική βιομηχανία. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους αγροτικούς τουριστικούς προορισμούς στην Κροατία και έχει λάβει πολλά περιφερειακά, εθνικά και διεθνή τουριστικά βραβεία. Το 2007, το Σβέτι Μαρτίν να Μούρι επισημάνθηκε ως ένας από τους «10 καλύτερους Αναδυόμενους Ευρωπαϊκούς Αγροτικούς Προορισμούς Αριστείας». Ο κολυμβητικός τουρισμός βασίζεται στην θεραπευτική δύναμη της μεταλλικής πηγής του Βούτσκοβετς.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]