Σασκατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 52°07′52″N 106°38′07″W / 52.1311°N 106.6353°W / 52.1311; -106.6353

Σασκατούν

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σασκατούν
52°8′0″N 106°41′0″W
ΧώραΚαναδάς
Διοικητική υπαγωγήΣασκάτσουαν
Ίδρυση1882
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςΤσάρλι Κλαρκ (από 2016)[1][2]
Έκταση170.800.000 
Υψόμετρο481,5 μέτρα
Πληθυσμός266.141 (2021)[3]
Τηλ. κωδ.306 και 639
Ζώνη ώραςΚεντρική Ζώνη Ώρας
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Το ξενοδοχείο Delta Bessborough.

Το Σασκατούν (αγγλικά: Saskatoon, Saskatchewan), είναι πόλη στον κεντρικό Καναδά, και η μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Σασκάτσουαν.

Το Σασκάτουν έχει πληθυσμό 266.141 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021[4], ενώ η μητροπολιτική περιοχή του Σασκατούν έχει πληθυσμό 317.480 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021[5].

Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Νότιου Σασκάτσουαν (αγγλ.: South Saskatchewan River). Για τις πολλές της γέφυρες αποκαλείται «Πόλη των Γεφυρών» (αγγλ.: City of Bridges) ή και «Παρίσι των Καναδικών Πεδιάδων» (αγγλ.: The Paris of the Prairies).

Η ονομασία της πόλης δεν είναι απολύτως εξακριβωμένη. Η πιο πιθανή ερμηνεία είναι πως πρόκειται για παραφθορά της ινδιάνικης λέξης misâskwatômina, η οποία, στη γλώσσα των αυτοχθόνων Κρι, σημαίνει μικρό βατόμουρο που φύεται στην περιοχή.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος οικισμός του Σασκατούν δημιουργήθηκε το 1883 από συντηρητικούς προτεστάντες Ευρωπαίους εποίκους που ήθελαν να φτιάξουν μια αποικία όπου δεν θα υπήρχαν οινοπνευματώδη ποτά στις κεντρικές πεδιάδες του Καναδά. Τα σχέδια για τη δημιουργία της «Αποικίας της Εγκράτειας» (αγγλ.: Temperance Colony) απέτυχαν, επειδή οι έποικοι δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε αρκετή έκταση. Ωστόσο, ο ηγέτης των προτεσταντών εποίκων, Τζον Λέικ (αγγλ., John Lake) σήμερα θεωρείται ο ιδρυτής της πόλης του Σασκάτσουαν.

Το 1890 στην περιοχή του Σασκατούν φτιάχτηκε σιδηροδρομική γέφυρα για να ενώσει τις δύο όχθες του ποταμού Νοτίου Σασκάτσουαν. Όμως παρά την παρουσία του σιδηροδρόμου, μέχρι το 1901 το Σασκατούν παρέμενε ένας μικρός οικισμός με 113 κατοίκους. Τα πράγματα άλλαξαν σημαντικά τα αμέσως επόμενα χρόνια, όταν Ευρωπαίοι έποικοι — κυρίως Βρετανοί — άρχισαν να συρρέουν κατά χιλιάδες στην περιοχή.

Το 1904, ο οικισμός απέκτησε σιδηροδρομική σύνδεση, και το 1906 το Σασκατούν ενώθηκε με τους γειτονικούς οικισμούς του Ριβερσντέιλ (Riversdale) και της Νιουτάνα (Nutana) για να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητος δήμος με πληθυσμό 4.500 κατοίκους. Τις επόμενες τρεις δεκαετίες το Σασκατούν γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Στην πόλη εγκαταστάθηκαν πολλοί αγρότες και έμποροι γεωργικών προϊόντων, μιας και στην περιοχή υπήρχαν εύφορα χωράφια για καλλιέργεια σιτηρών. Στην πόλη επίσης κτίστηκαν αλευροβιομηχανίες και ζυθοποιίες, που χρησιμοποιούσαν για πρώτη ύλη τα εγχώρια δημητριακά.

Το 1931 ο πληθυσμός της πόλης είχε φτάσει τους 43.300 κατοίκους. Η οικονομική ύφεση της δεκαετίας του 1930 είχε ως συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού του Σασκατούν. Η πόλη ανέκαμψε οικονομικά μόνον μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όποτε ο πληθυσμός της άρχισε και πάλι να αυξάνει.

Για πολλές δεκαετίες το Σασκατούν παρέμεινε μια κατά βάση γεωργική πόλη. Η κατάσταση αυτή άλλαξε σημαντικά στα χρόνια του 1970 και του 1980, όταν στην περιοχή άρχισε η εκμετάλλευση κοιτασμάτων χλωριούχου καλίου (ποτάσα), καθώς και η άντληση πετρελαίου.

Η σύγχρονη πόλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σασκατούν: ο ποταμός Νότιο Σασκάτσουαν.

Το σημερινό Σασκάτουαν διαιρείται σε δύο περιοχές από τον ποταμό Νότιο Σασκάτσουαν: στην ανατολική και τη δυτική.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το ιστορικό ξενοδοχείο Delta Bessborough, γνωστό και με το όνομα The Bess. Το κτίριο αυτό, το οποίο μοιάζει με βαυαρικό κάστρο, χτίστηκε το 1930 με δαπάνες της καναδικής κυβέρνησης, προκειμένου να απασχοληθούν άνεργοι της οικονομικής ύφεσης που ακολούθησε το χρηματιστηριακό κραχ του 1929. Κοντά στο ξενοδοχείο Bessborough, βρίσκεται ένα άλλο σημαντικό κτίριο της πόλης: η Πινακοθήκη Μέντελ (Mendel Art Gallery). Άλλο σημαντικό αξιοθέατο είναι το Μουσείο της Ανάπτυξης της Δύσης (Saskatchewan Western Development Museum), όπου παρουσιάζεται η ζωή των πρώτων κατοίκων της πόλης. Λίγο πιο έξω από το Σασκατούν βρίσκεται και το Σιδηροδρομικό Μουσείο του Σασκάτσουαν Saskatchewan Railway Museum, όπου παρουσιάζεται η ιστορία των σιδηροδρόμων του κεντρικού Καναδά.

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει η συνοικία Ρίβερ Λάντινγκ (River Landing). Στην περιοχή αυτή έχουν ανεγερθεί νέοι κινηματογράφοι και θεατρικές αίθουσες, ενώ στην ίδια γειτονιά λειτουργεί και η Αγορά των Γεωργών (Saskatoon Farmers Market).

Στο Σασκατούν έχει την έδρα του το Πανεπιστήμιο του Σασκάτσουαν (αγγλ., University of Saskatchewan), ίδρυμα του 1907 γνωστό για την έρευνα στην αγροτική βιοτεχνολογία, στην παρασιτολογία και την κλιματολογία.

Το Σασκατούν έχει μακρά παράδοση στις πολύ καλές σχέσεις με το στέμμα της Αγγλίας και συχνά την επισκέπτονται μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Κάθε καλοκαίρι στην πόλη γίνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ τζαζ, φεστιβάλ σαιξπηρικού θεάτρου, κ.λπ. Κάθε Αύγουστο, στην πόλη πραγματοποιείται και μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική έκθεση που φέρει την ονομασία Saskatoon Exhibition.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σασκατούν παρουσίασε μεγάλη πληθυσμιακή ανάπτυξη κατά τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. καθώς και στα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα τελευταία χρόνια ο ετήσιος ρυθμός της αύξησης του πληθυσμού έχει περιοριστεί στο 0,62%. Πάντως, η πόλη παραμένει νέα με το 20,6% του πληθυσμού να έχει ηλικία μικρότερη από 14 έτη.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Σασκατούν είναι ευρωπαϊκής καταγωγής: κυρίως βρετανικής, αλλά και γερμανικής, γαλλικής, ολλανδικής, ουκρανικής, κ.λπ. Οι αυτόχθονες Ινδιάνοι είναι η κύρια μειονότητα και αποτελεί το 8,9% του πληθυσμού της πόλης. Τη γαλλική γλώσσα μιλά μόνον το 2% του πληθυσμού της πόλης.[6]

Όσον αφορά τη θρησκεία, οι κάτοικοι του Σασκατούν είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα χριστιανοί διαμαρτυρόμενοι και καθολικοί.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σασκατούν βρίσκεται στο μέσο μιας πολύ εύφορης πεδιάδας με ηπειρωτικό κλίμα. Οι χειμώνες είναι ξηροί και πολύ κρύοι, με θερμοκρασίες που πέφτουν μέχρι και τους –40 °C. Αντιθέτως τα καλοκαίρια είναι υγρά και θερμά με θερμοκρασίες έως και 40 °C.

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη του Σασκατούν συνδέεται με τον υπόλοιπο Καναδά οδικώς μέσω του Επαρχιακού Αυτοκινητοδρόμου 16 (Saskatchewan Provincial Highway 16, γνωστός και ως Yellowhead Highway). Συνδέεται επίσης σιδηροδρομικώς μέσω του δικτύου της VIA Rail, και αεροπορικώς μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου «Τζον Ντιφενμπέικερ» (The Saskatoon John G. Diefenbaker International Airport, YXE). Από το αεροδρόμιο της πόλης πραγματοποιούνται πτήσεις και προς τις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Μέσα στην πόλη, λειτουργεί εκτεταμένο δίκτυο αστικών λεωφορείων.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.saskatoon.ca/city-hall/mayor-city-councillors/mayors-office.
  2. thestarphoenix.com/news/local-news/clark-rides-optimism-into-mayors-chair.
  3. Canada 2021 Census.
  4. Government of Canada, Statistics Canada (9 Φεβρουαρίου 2022). «Population and dwelling counts: Canada and census subdivisions (municipalities)». www150.statcan.gc.ca/. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2023. 
  5. Government of Canada, Statistics Canada (29 Μαρτίου 2023). «Census Profile, 2021 Census of Population». www150.statcan.gc.ca. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2023. 
  6. Στο Σασκατούν υπάρχει και μικρή ελληνική παροικία που αριθμεί περίπου 500 άτομα (285 ελληνόφωνοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2001).
  7. Κύρια πηγή του παρόντος άρθρου ήταν το αντίστοιχο άρθρο της αγγλικής Βικιπαίδειας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]