Σαρλ Βαν ντερ Στάπεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαρλ Βαν ντερ Στάπεν
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Charles van der Stappen (Γαλλικά)
Γέννηση19  Δεκεμβρίου 1843[1][2][3] ή 19  Σεπτεμβρίου 1843[4]
Saint-Josse-ten-Noode
Θάνατος21  Οκτωβρίου 1910[1][2][3]
Βρυξέλλες
Χώρα πολιτογράφησηςΒέλγιο[5]
ΣπουδέςAcadémie royale des Beaux-Arts
Ιδιότηταγλύπτης[4] και καθηγητής[4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η μυστηριώδης Σφίγγα
Μνημείο του Βέλγου ζωγράφου Άλφρεντ Βερβέε. Έργο του Σαρλ Βαν ντερ Στάπεν, Βρυξέλλες 2011.

Ο Σαρλ Βαν ντερ Στάπεν (Charles Van der Stappen, Σαιν-Ζος-ταν-Νοόντ 19 Δεκεμβρίου 1843Βρυξέλλες 1910) ήταν Βέλγος γλύπτης. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών των Βρυξελλών (1859 – 1868) και γύρω στο 1860 έκανε τη γνωριμία με το γλύπτη Κονσταντέν Μενιέ (1831 – 1905) και το συγγραφέα και τεχνοκριτικό Καμίγ Λεμονιέ (1844 – 1913), οι οποίοι επηρέασαν σημαντικά την καλλιτεχνική του πορεία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1864, ο Βαν ντερ Στάπεν εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών. Αργότερα, διέμεινε κατά διαστήματα στη Φλωρεντία και τη Ρώμη. Εμπνέεται τα γλυπτά του από την ελληνική κλασική αρχαιότητα και τη γλυπτική της Ιταλικής Αναγέννησης. Από το 1883 ως το 1910, έτος του θανάτου του, δίδαξε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών των Βρυξελλών.

Τα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1893, σε συνεργασία με τον Κονσταντέν Μενιέ, φιλοτέχνησε μια σειρά γλυπτών για το Βοτανικό Κήπο των Βρυξελλών. Ο κοινωνικός ρεαλισμός του Μενιέ επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη γλυπτική του Βαν ντερ Στάπεν, όπως γίνεται εμφανές στο έργο του «Οι Οικοδόμοι των Πόλεων» (Les Bâtisseurs de villes) στο Πάρκο της Εκατονταετηρίδας στις Βρυξέλλες. Άλλα σημαντικά έργα του είναι «La Mort d’ Ompdrailles» (Βρυξέλλες, Βασιλικός Κήπος) και ο ανδριάντας του «Γουλιέλμου του Σιωπηλού» (Βρυξέλλες, Πλατεία Πτι Σαμπλόν). Το γλυπτό του «Μυστηριώδης Σφίγγα» (Sphinx mystérieux, 1897, Βασιλικά Μουσεία Τέχνης και Ιστορίας, Βρυξέλλες) θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα Αρ Νουβό έργα της βελγικής γλυπτικής παραγωγής.

Το αριστούργημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αριστούργημα όμως του Βαν ντερ Στάπεν θεωρείται το «Μνημείο του Άλφρεντ Βερβέε» (1899). Ο Άλφρεντ Βερβέε (Alfred Verwee, 1838 – 1895) ήταν Βέλγος ζωγράφος, ρεαλιστής και από τους ιδρυτές της Ελεύθερης Εταιρείας Καλών Τεχνών των Βρυξελλών (1868). Το μνημείο του βρίσκεται στην Πλατεία Κολινιόν στο προάστιο Σάερμπεεκ (Schaerbeek) της ευρύτερης περιοχής των Βρυξελλών.

Το Μνημείο του Άλφρεντ Βερβέε είναι μια σύνθεση με αλληγορίες και βιογραφικά στοιχεία. Απεικονίζεται σε προφίλ στάση ο ζωγράφος με την παλέτα και τα πινέλα του, ενώ στο επάνω μέρος της σύνθεσης είναι το ανάγλυφο μιας αγελάδας, που παραπέμπει στο πάθος του Βερβέε στην απεικόνιση ζώων και κυρίως βοοειδών (peintre des vaches). Κάτω ακριβώς από την αγελάδα είναι μια γυμνή νεαρή γυναίκα, που συμβολίζει την τέχνη. Στα εγκαίνια του γλυπτού, η γυμνότητα του νεαρού κοριτσιού σοκάρισε το κοινό, αλλά και τους δημοσιογράφους, οι οποίοι αρνήθηκαν να συνοδεύσουν τα άρθρα τους με φωτογραφίες του μνημείου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gwennaelle Gribaumont: “Bruxelles: 200 sculptures se racontent”, p. 54, Editions Aparte, Bruxelles, 2008.
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, λήμμα «Βερβέε, Άλφρεντ», τόμος 14, σελ. 85, Εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1996.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]