Σίντι Λόπερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σίντι Λόπερ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Cynthia Lauper (Αγγλικά) και Cyndi Lauper (Αγγλικά)
Γέννηση22  Ιουνίου 1953[1][2][3]
Νέα Υόρκη[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςJohnson State College και Richmond Hill High School
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, τραγουδιστής, ηθοποιός, τραγουδιστής-τραγουδοποιός, συνθέτης, ηθοποιός θεάτρου, ηθοποιός φωνής[5], μουσικός ηχογραφήσεων[6] και μάνατζερ επαγγελματικής πάλης[7]
ΣύζυγοςΝτέιβιντ Θόρντον (από 1991)
Όργαναακουστική κιθάρα, Appalachian dulcimer και φωνή
Είδος τέχνηςροκ, new wave, ποπ ροκ, dance-rock, adult contemporary music, ντανς ποπ, μπλουζ και κάντρι μουσική
Σημαντικά έργαΤα κορίτσια απλά θέλουν να περνούν καλά
ΒραβεύσειςΒραβεία Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης, Βραβείο Grammy Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη (1985)[8][9], Grammy Award for Best Musical Theater Album (2013)[10], Βραβείο Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης Καλύτερης έκτακτης γυναικίας συμμετοχής σε κωμική σειρά (1995), αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[11] και VH1 Trailblazer Honors (2017)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σίντι Λόπερ (αγγλικά: Cynthia Ann Stephanie Lauper‎‎, 22 Ιουνίου 1953) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, στιχουργός, ηθοποιός και ακτιβίστρια. Η καριέρα της ξεπερνά τα σαράντα χρόνια.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δίσκος της She's So Unusual (1983) ήταν ο πρώτος δίσκος από γυναίκα καλλιτέχνη που μπήκε τέσσερις φορές στις 5 πρώτες θέσεις στο Billboard Hot 100 - "Girls Just Want to Have Fun", "Time After Time", "She Bop" και "All Through the Night" - και χάρισε στην Λόπερ το βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη στα 27α Βραβεία Γκράμμυ το 1985. Η επιτυχία της συνεχίστηκε με το τραγούδι για την ταινία Γκούνις: Το κυνήγι της μεγάλης περιπέτειας που συμπεριλήφθηκε στον δεύτερο δίσκο της, True Colors (1986). Αυτός ο δίσκος περιλάμβανε επίσης το νούμερο ένα σινγκλ "True Colors" και το "Change of Heart", που κατέκτησε την τρίτη θέση στους πίνακες επιτυχιών.

Από το 1983, η Λόπερ έχει κυκλοφορήσει έντεκα δίσκους και έχει συμμετάσχει σε πολλά άλλα έργα. Το 2010, το Memphis Blues έγινε ο πιο επιτυχημένος μπλουζ δίσκος της χρονιάς στο Billboard, παραμένοντας στο νούμερο ένα στα Billboard Blues Albums charts για 13 συνεχόμενες εβδομάδες. Το 2013, η Λόπερ κέρδισε Βραβείο Τόνυ Καλύτερης Σύνθεσης για το μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ Kinky Boots, έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε σε αυτήν την κατηγορία. Το εν λόγω μιούζικαλ έλαβε πέντε ακόμα Βραβεία Τόνυ, μεταξύ των οποίων Καλύτερου Νέου Μιούζικαλ. Το 2014, η Λόπερ έλαβε το Γκράμι Καλύτερου Άλμπουμ για Μιούζικαλ. Το 2016, η παραγωγή του West End κέρδισε το βραβείο Best New Musical στα Βραβεία Ολίβιε.

Η Λόπερ έχει πουλήσει πάνω από 50 εκατ. δίσκους παγκοσμίως. Έχει κερδίσει βραβεία Γκράμι, Όσκαρ, στα Τόνυ, στα MTV, στα Billboard και στα American Music Awards. Κάτοχος αστεριού τόσο στη Λεωφόρο της Δόξας για Στιχουργούς όσο και στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ, η Λόπερ είναι μια από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που έχει κερδίσει τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα American entertainment awards. Η Λόπερ κέρδισε το πρώτο Best Female Video prize στα VMA 1984 για το τραγούδι "Girls Just Want to Have Fun". Το μουσικό βίντεο έχει αναγνωριστεί από τα MTV, VH1 και Rolling Stone ως ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά βίντεο της εποχής. Βρίσκεται στο Rock and Roll Hall of Fame Museum στην έκθεση Women Who Rock. Ο πρώτος δίσκος της συμπεριλαμβάνεται στην λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τους 500 Καλύτερους Δίσκους Όλων των Εποχών ενώ το "Time After Time" συμπεριλαμβάνεται στην λίστα του VH1 με τα 100 Καλύτερα Τραγούδια των 25 Τελευταίων Ετών. Το VH1 έχει κατατάξει την Λόπερ στο No. 58 στην λίστα με τις 100 Καλύτερες Γυναίκες του Rock & Roll.

Η Λόπερ είναι γνωστή για την ιδιόμορφη εικόνα της, προβάλλοντας μια ποικιλία χρωμάτων στα μαλλιά και εκκεντρικό ρουχισμό, καθώς και για την ισχυρή και δεινή ικανότητά της στο τραγούδι.

Η Λόπερ έχει ισχυρό ανθρωπιστικό έργο, κυρίως ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ στις ΗΠΑ. Οι φιλανθρωπικές προσπάθειές της αναγνωρίστηκαν το 2013 όταν ήταν ειδική καλεσμένη στην τελετή της δεύτερης θητείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. (Αγγλικά) SNAC. w63v07vg. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 391830. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 10  Δεκεμβρίου 2014.
  5. Ανακτήθηκε στις 23  Μαΐου 2019.
  6. Ανακτήθηκε στις 5  Σεπτεμβρίου 2019.
  7. Online World of Wrestling. cyndi-lauper. Ανακτήθηκε στις 21  Φεβρουαρίου 2021.
  8. Βραβεία Grammy. cyndi-lauper. Ανακτήθηκε στις 22  Φεβρουαρίου 2021.
  9. www.rockonthenet.com/grammy/newartist.htm.
  10. Βραβεία Grammy. cyndi-lauper. Ανακτήθηκε στις 21  Φεβρουαρίου 2021.
  11. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]