Ρόι Τσάπμαν Άντριους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρόι Τσάπμαν Άντριους
Ο Ρόι Τσάπμαν Άντριους
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Roy Chapman Andrews (Αγγλικά)
Γέννηση26 Ιανουαρίου 1884
Βελόιτ Ουισκόνσιν ΗΠΑ
Θάνατος11 Μαρτίου 1960
Κάρμελ Καλιφόρνια ΗΠΑ
Τόπος ταφήςOakwood Cemetery[1]
ΕθνικότηταΑμερικανός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Κολούμπια
Beloit College
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεξερευνητής, τυχοδιώκτης, φυσιοδίφης
ΕργοδότηςΑμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςYvette Borup
ΣυγγενείςΚέβιν Άντριους (θετός υιός)
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπρόεδρος (1931–1934, The Explorers Club)
Βραβεύσειςμετάλλιο Βέγκα (1937)
Charles P. Daly Medal (1935)
Hubbard Medal (1931)
Honorary Scout
Ιστότοπος
www.roychapmanandrewssociety.org
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρόι Τσάπμαν Άντριους ήταν Αμερικανός εξερευνητής, τυχοδιώκτης, φυσιοδίφης και μουσειολόγος που ηγήθηκε της πρώτης αποστολής του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης στην έρημο Γκόμπι στη Μογγολία, την δεκαετία του 1920. Η αποστολή ανακάλυψε πολλούς νέους δεινόσαυρους, συμπεριλαμβανομένων του πρωτοκεράτοπα, του οβιράπτορα, του βελοσιράπτορα και των πρώτων φωλιών με αυγά δεινοσαύρων με νεοσσούς[2].

Ο Ρόι Τσάπμαν Άντριους ήταν μορφωμένος και φωτισμένος αρχαιολόγος που προτιμούσε τη δράση από τα πανεπιστημιακά έδρανα. Ταυτοχρόνως, είχε αγάπη για τα ρεβόλβερ και την απέχθεια για τα φίδια.

Όμοια με τον Ιντιάνα, ο Ρόι Τσάπμαν Άντριους ήταν αδύνατος αλλά μυώδης και συνήθιζε να εμφανίζεται στο ανασκαφικό πεδίο με πλατύγυρο καπέλο και πιστόλι. Ο ίδιος δεν δίσταζε μάλιστα να χρησιμοποιήσει το όπλο του στις άνυδρες ερημιές της Κίνας και της Μογγολίας, όπως καταγράφηκε στο ημερολόγιό του, και οι περιπέτειές του στην έρημο Γκόμπι θα μπορούσαν να είναι επεισόδια της ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Όπως είπε εξάλλου και ο ίδιος, η ζωή του ήταν γεμάτη από βίαια περιστατικά με αρχαιοκάπηλους και κυνηγούς θησαυρών: «Στα πρώτα δεκαπέντε χρόνια δουλειάς πεδίου, θυμάμαι τουλάχιστον δέκα περιστατικά που γλίτωσα τον θάνατο στο τσακ». Το χρονικό του περιλάμβανε τυφώνες, ανατροπή του σκάφους του από φάλαινα, επίθεση αγέλης άγριων σκυλιών, τη μήνη φανατισμένου τοπικού ιερατείου, ακόμα και πάλη με πύθωνα. Αλλά και μάχες με κακοποιούς και τυμβωρύχους[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Find A Grave.
  2. Δελέγκος, Μιχάλης (2009). ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ και Προϊστορικός Κόσμος, Τόμος Β. Ελλάδα: ΣΚΑΪ ΒΙΒΛΙΟ. σελ. σ. 198. ISBN 978-960-482-025-2. 
  3. «Οι πραγματικοί Ιντιάνα Τζόουνς». 14 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2016.