Ρομπέρ Ντεμπρέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρομπέρ Ντεμπρέ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Robert Debré (Γαλλικά)
Γέννηση7  Δεκεμβρίου 1882[1][2][3]
Σεντάν[4]
Θάνατος29  Απριλίου 1978[2][5][3]
Λε Κρεμλέν-Μπισέτρ[4]
ΥπηκοότηταΓαλλία
ΣύζυγοςJeanne Debat-Panson και Élisabeth de La Panouse
ΤέκναΜισέλ Ντεμπρέ, Olivier Debré και Claude Monod-Broca
ΓονείςSimon Debré
ΒραβεύσειςLéon Bernard Foundation Prize (1964), Μετάλλιο της Αντίστασης (1946) και Μεγαλόσταυρος της Λεγεώνας της Τιμής (1962)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταιατρός και ερευνητής
L’hôpital Robert-Debré στο Παρίσι

Ο Ρομπέρ Ντεμπρέ, (γαλλικά: Robert Debré, 1882-1978) ήταν Γάλλος ιατρός ( παιδίατρος ) με σπουδαίο συγγραφικό έργο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρομπέρ Ντεμπρέ γεννήθηκε στη πόλη Σεντάν των Αρδεννών, στις 7 Δεκεμβρίου του 1882 και ήταν εβραϊκής καταγωγής, γιος του μεγάλου Ραβίνου στη Γαλλία Συμεών Ντεμπρέ. Από το 1933 ήταν καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Παρισιού και από το 1934 μέλος της Ακαδημίας της Ιατρικής. Οι επιστημονικές του εργασίες ήταν γύρω από την παιδιατρική επί της οποίας και συνέγραψε, το 1946, μαζί με τον συνάδελφό του Πωλ Ρομέρ, ένα σπουδαίο βαρύ δίτομο σύγγραμμα με τον τίτλο "Traité de Pathologie infantile", που έμεινε κλασικό ως σημείο αναφοράς σε νεότερα συγγράμματα της συγκεκριμένης ειδικότητας. Επίσης αναφέρεται ότι μαζί με άλλους συναδέλφους του, το 1950, εντόπισαν μολυσματική ασθένεια που μεταδίδετα από τα νύχια γάτας.

Στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρομπέρ Ντεμπρέ ήταν ο πατέρας του Γάλλου πρωθυπουργού Μισέλ Ντεμπρέ (1912-1996) στη κυβέρνηση του Ντε Γκωλ. Το Καλοκαίρι του 1960, επί πρωθυπουργίας του γιου του, ο Ρομπέρ Ντεμπρέ, επισκέφθηκε την Ελλάδα γενόμενος δεκτός από τον Βασιλέα Παύλο και τη Βασίλισσα Φρειδερίκη. Κατά την διάρκεια της παραμονή του ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τιμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρ. Ντεμπρέ πέθανε σε βαθύ γήρας στις 29 Απριλίου του 1978 σε ηλικία 95 ετών. Το όνομά του φέρει σήμερα το σημαντικότερο παιδιατρικό νοσοκομείο στο Παρίσι το l’hôpital Robert-Debré). Γιος του Ρομπέρ Ντεμπρέ ήταν επίσης και ο ζωγράφος Ολιβιέ Ντεμπρέ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια τομ.Γ΄ (συμπλήρωμα), σελ.855.
  • Περιοδικό "Εικόνες" τ.28 Αυγούστου 1960.