Πρωτοκυκλαδικό πήλινο σκεύος αρ. Π5058 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
πήλινο σκεύος
πλοίο στη θάλασσα
Ονομασίαπήλινο σκεύος
ΔημιουργόςQ318144
Έτος δημιουργίαςΒ' Πρωτοκυκλαδική εποχή
(2800 - 2300 π.Χ.)
Είδοςπήλινο
ΜουσείοΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Αριθμός καταλόγουΠ5058
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Το Έκθεμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με αριθμό Π5050 είναι πήλινο τηγανόσχημο σκεύος. Βρέθηκε στο Νεκροταφείο Χαλανδριανής στη Σύρο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι διακοσμημένο με εγχάρακτες παραστάσεις ναυτικής ζωής. Ένα κωπήλατο πλοίο αρμενίζει στο αφρισμένο πέλαγος. Είναι πλαισιωμένο από μια διπλή μπορντούρα με τρίγωνα. Το σκεύος στενεύει σε ένα σημείο για να καταλήξει σε δύο κοντά πόδια ή χερούλια. Στο σημείο αυτό η διακόσμηση καταλήγει σε ηβικό τρίγωνο με αιδοίο, το οποίο είναι επίσης πλαισιωμένο από κλαριά και από μια μπορντούρα με τρίγωνα.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πλοίο ομοιάζει με μολύβδινα καραβάκια που βρέθηκαν στη Νάξο. Έχει σχήμα μακρόστενο χωρίς βαθιά καρίνα. Η κατεύθυνση του πλοίου, δηλαδή ποιο άκρο είναι η πρύμνη και ποιο πλώρη αποτελεί αντικείμενο μελέτης και δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα. Το δεξιό άκρο του καραβιού προεξέχει, ενώ στο υψωμένο άλλο άκρο είναι αναρτημένο ένα ψάρι από το οποίο κρέμονται κορδέλες που κυματίζουν. Το στενόμακρο σχήμα του πλοίου υποδεικνύει ότι σίγουρα δεν ήταν εμπορικό, αλλά μάλλον πειρατικό, οδηγημένο ίσως από τολμηρούς και ένδοξους πολεμιστές. Σχίζει τα νερά με τη βοήθεια των κουπιών, που ανάλογα με την πλευρά είναι 14 με 15 κωπηλάτες. Αν ερμηνεύσουμε το ψάρι ως ανεμοδείκτη, όπως το συναντούμε ακόμα και σήμερα σε παραδοσιακά σπίτια του Αιγαίου, τότε το καράβι θα πλέει προς τα δεξιά με ούριο άνεμο.

Η χρήση του «τηγανόσχημου» σκεύους είναι σήμερα άγνωστη. Ίσως να ήταν τελετουργικό αντικείμενο, τάμα ή και είδος καθημερινής χρήσης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]