Προστασία αντιγραφής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα τεχνικά μέτρα για την παρεμπόδιση της αντιγραφής περιλαμβάνουν χρήση κωδικών πρόσβασης ώστε να εξασφαλίζεται η εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ενός πιστοποιημένου χρήστη στο ψηφιακό περιεχόμενο. Άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι η παρουσίαση αρχείων με χαμηλή ανάλυση ή η τμηματική τους παρουσίαση ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να αντιγραφούν.

Για την προστασία του ψηφιακού περιεχομένου εφαρμόζονται οι τεχνικές της κρυπτογράφηση και η άλλη είναι η ψηφιακή διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων (DRM), η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά είδη ψηφιακών αρχείων όπως στις ταινίες, στην μουσική, στα ψηφιακά βιβλία, στα παιχνίδια και στις φωτογραφίες. Παραδείγματα εφαρμογής του DRM είναι το ψηφιακό υδατογράφημα, το δακτυλικό αποτύπωμα που χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση ψηφιακού περιεχομένου και τα μεταδεδομένα. Υπάρχουν οι γλώσσες έκφρασης δικαιωμάτων (Rights Expression Languages) που περιορίζουν την πρόσβαση στο αρχείο και επιτρέπουν συγκεκριμένες λειτουργίες.

Υπάρχουν πολλά ακόμα τεχνικά μέσα με σκοπό την παρεμπόδιση της ελεύθερης αντιγραφής και διανομής ψηφιακού περιεχομένου ανάλογα με τον τύπο αρχείου (εικόνα, βίντεο, έγγραφο, παιχνίδι) και τον επιθυμητό περιορισμό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιωάννης Ιγγλεζάκης (Γ’ έκδοση, 2018) Δίκαιο Πληροφορικής

Philippe Jougleux (2011) Η ευθύνη για παραβίαση ασφάλειας και παραβίαση προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο

Χρυσοπούλου Σοφία, Λεφάκης Παναγιώτης Η προσβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο

Δημήτριος Π. Μεϊδάνης (2006) Τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ψηφιακή Εποχή: Ζητήματα Προστασίας και Διαχείρισης. Ένα Πρότυπο Σύστημα Ψηφιακής Διαχείρισης των Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Παραδείσας Μανώλης (2012) Ψηφιακή Διαχείριση Πνευματικών Δικαιωμάτων (DRM)

Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Νόμος 2121/1993

EUIPO - Συχνές ερωτήσεις για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

WIPO Copyright Treaty (WCT)

Copyright Law in the EU

Is Copy Protection Needed or Futile?

Digital rights management

Copyright law of the European Union

Copy protection