Προπονητικό Κέντρο Ρέντη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προπονητικό Κέντρο Ρέντη
ΙδιοκτήτηςΟλυμπιακός Σ.Φ.Π.
Είδοςαθλητικός χώρος
Χωρητικότητα3.000 θεατές
Διαστάσεις αγωνιστικού χώρου105x68 μ. (σε 2 από τα 3 γήπεδα)
ΕπιφάνειαΦυσικός χλοοτάπητας
Κατασκευή
Ολοκλήρωση2004
Τοποθεσία
Χάρτης
ΔιεύθυνσηΔήμος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη
Ελλάδα
Φορείς εκμετάλλευσης
Π.Α.Ε. Ολυμπιακός
Κ.Α.Ε. Ολυμπιακός

Το Προπονητικό Κέντρο του Ρέντη, είναι ένα σύγχρονο αθλητικό προπονητικό κέντρο[1] το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη που αποτελεί προάστιο του Πειραιά και μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών-Πειραιώς στην Αττική.[2]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διοίκηση του Ολυμπιακού, με πρόεδρο τον κύριο Γ.Ανδριανόπουλο, τον πατριάρχη της Ολυμπιακής παράταξης, άρχισε να ψάχνεται από τα τέλη της δεκαετίας του '50 για να αγοράσει κάποιο οικόπεδο, όπου θα μπορούσε να χτίσει γήπεδο ο Θρύλος[3]. Συνεστήθη αρμόδια επιτροπή, με σκοπό την εξεύρεση χώρου στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά για αυτόν τον σκοπό.

Το οικόπεδο που έχει βρεθεί κοστίζει 6 εκ. δραχμές. Για την αγορά του, ο Ολυμπιακός υπολογίζει 1 εκ. δραχμές από την κρατική επιχορήγηση της ΓΓΑ, σε κάποιο δάνειο της ΕΠΟ, σε σειρά φιλικών αγώνων που θα δώσει, με τα έσοδα να πηγαίνουν προς αυτόν τον σκοπό και φυσικά σε τραπεζικό δανεισμό, δεσμεύοντας ένα τμήμα των εισπράξεων από τα εισιτήρια των επομένων εντός έδρας αγώνων της ομάδας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Βεβαίως, ποντάρει και στις δωρεές αρκετών οπαδών του. Γι'αυτόν τον σκοπό, διοργανώνονται φιλικά παιχνίδια με την ΑΕΚ, τον ΠΑΟ και με ξένες ομάδες, αλλά ανοίγει και ειδικός λογαριασμός, όπου ο κάθε φίλαθλος θα πηγαίνει και θα καταθέτει όσα χρήματα μπορεί[4].

Λεφτά δίνουν διάφοροι, ακόμη και οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟ.Η Σπαρτάκ Μόσχας προσκαλείται σε φιλικό, για να συγκεντρωθούν κι άλλα χρήματα[5]. Τελικά ανακοινώνεται ότι ο Ολυμπιακός είναι σε θέση πια να αγοράσει το χώρο, σε μεγάλο τμήμα του[6] Για να αγοραστεί όλη η προβλεπόμενη έκταση, έχει μείνει υπόλοιπο ενός ποσού, που έχει προβλεφθεί να καταβληθεί μετά την εκταμίευση της επιχορήγησης από τη ΓΓΑ. Τελικά αυτό συμβαίνει δύο μήνες αργότερα. Έτσι, ο Ολυμπιακός προχωράει και εν τέλει εξοφλεί πλήρως τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου, παίρνοντάς το στα χέρια του,το καλοκαίρι του 1962[7]

Το σύγχρονο αθλητικό κέντρο κατασκευάστηκε το 2004 χάρη σε χορηγία του τότε προέδρου του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη.

Μέχρι σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως ως χώρος προπόνησης των τμημάτων ποδοσφαίρου αλλά και καλαθοσφαίρισης του πειραϊκού συλλόγου, αλλά και ως έδρα των ακαδημιών του της ποδοσφαιρικής ομάδας στις επίσημες αλλά και ανεπίσημες διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχει.

Υποδομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το προπονητικό κέντρο διαθέτει τρία ποδοσφαιρικά γήπεδα, εκ των οποίων τα δύο πληρούν τις προϋποθέσεις διαστάσεων της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) (διαστάσεων: 105x68 μ.). Το τρίτο εξ αυτών κατασκευάστηκε ένα χρόνο αργότερα από τα υπόλοιπα, το 2005. Διαθέτουν φυσικό χλοοτάπητα και αποστραγγιστικό σύστημα. Τα γήπεδα έχουν εξέδρες χωρητικότητας 3.000 θεατών.

Στον χώρο υπάρχουν επίσης, ξενώνας, αποδυτήρια και γυμναστήριο.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2017. 
  2. «Αθλητικές εγκαταστάσεις Δημοτικής Ενότητας Αγ. Ι. Ρέντη». www.nikaia-rentis.gov.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2016. 
  3. Εφημερίδα ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 12-10-1958
  4. Αθλητική Ηχώ 3-3-1962
  5. Αθλητική Ηχώ 5-4-1962
  6. Αθλ.Ηχώ 19-4-1962
  7. Αθλητική Ηχώ 16-6-1962
  8. «Πληροφορίες». Olympiacos.org | Official Website of Olympiacos Piraeus. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2016. 

Συντεταγμένες: 37°58′14″N 23°41′00″E / 37.9705°N 23.6833°E / 37.9705; 23.6833