Πορτ Βίλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 17°45′S 168°18′E / 17.750°S 168.300°E / -17.750; 168.300

Πορτ Βίλα

Σημαία
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Πορτ Βίλα
17°44′0″S 168°19′0″E
ΧώραΒανουάτου Βανουάτου
Διοικητική υπαγωγήΣέφα
Γεωγραφική υπαγωγήEfate
Διοίκηση
Πληθυσμός35.901
Ζώνη ώραςUTC+11:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Πορτ Βίλα (αγγλικά: Port Vila) είναι η πρωτεύουσα του Βανουάτου και μεγαλύτερη πόλη της νησιωτικής χώρας. Η θέση της είναι στη νότια ακτή του νησιού Εφάτε στην επαρχία Σέφα. Αριθμεί [1] 29.356 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία πληθυσμιακή απογραφή του 1999.[2]. Το 2009 ο πληθυσμός της ήταν γύρω στα 35.901 άτομα και αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του Βανουάτου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κοινοβούλιο του Βανουάτου.

Η περιοχή της σημερινής Πορτ Βίλα κατοικήθηκε για χιλιάδες χρόνια από τους Μελανήσιους.

Το 1606 έφτασαν στο νησί και οι πρώτοι Ευρωπαίοι, με επικεφαλής τον Πέδρο Φερνάντες ντε Κιρός και το Λουίς Βάες ντε Τόρες. Το 19ο αιώνα Γάλλοι ίδρυσαν οικισμούς στη Φρανσβίλ, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1889 και έγινε το πρώτο αυτοκυβερνώμενο έθνος που εφάρμοσε την καθολική ψηφοφορία χωρίς διακρίσεις ανά φυλή ή φύλο. Παρ' ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ήταν αυτόχθονες και πολύ λίγοι (λιγότεροι από 50) ήταν οι λευκοί, μόνο στους τελευταίους επιτράπηκε να μπορούν να αναλαμβάνουν πολιτικά αξιώματα. Ένας από τους εκλεγμένους προέδρους ήταν Αμερικανός πολίτης- επειδή γεννήθηκε στις ΗΠΑ-, ο Ρ.Ντ. Πολκ.[3]

Μετά το 1887 το έδαφος διοικήθηκε από τους Γάλλους και τους Άγγλους από κοινού. Το 1906 επισημοποιήθηκε η συγκυριαρχία. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η Πορτ Βίλα χρησιμοποιήθηκε ως αεροπορική βάση από τους Αμερικανούς και τους Αυστραλούς.

Η πόλη υπέστη σοβαρότατες ζημιές από έναν κυκλώνα, το 1987. Τον Ιανουάριο του 2002 προκλήθηκαν ζημιές στην πόλη και από ισχυρό σεισμό.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγορά στην Πορτ Βίλα.

Η πόλη αποτελεί κύριο λιμάνι και εμπορικό κέντρο. Είναι επίσης έδρα διεθνούς αεροδρομίου, με την ονομασία Διεθνές Αεροδρόμιο Μπάουερφιλντ. Πηγή εσόδων είναι και ο τουρισμός, που γίνεται από χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία κυρίως. Μέρος της οικονομίας αποτελούν και οι υπεράκτιες τραπεζικές επιχειρήσεις, καθώς το Βανουάτου αποτελεί φορολογικό παράδεισο. Η χώρα εξαρτάται ακόμα από τη διεθνή οικονομική αρωγή, με κυριότερους παρόχους την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τελευταία τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλανόδια ορχήστρα στην Πορτ Βίλα

Η πόλη αριθμεί πληθυσμό περί των 38.000. Ο πληθυσμός αποτελείται κατά κύριο λόγο από Μελανήσιους, ενώ υπάρχουν λίγοι Πολυνήσιοι, Ασιάτες και Ευρωπαίοι (Γάλλοι και Άγγλοι).

Γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Πορτ Βίλα ομιλείται η γλώσσα Μπισλάμα από το σύνολο του πληθυσμού σε καθημερινή βάση. Επιπρόσθετα, η αγγλική γλώσσα και η γαλλική γλώσσα είναι αρκετά διαδεδομένες. Ομιλούνται επίσης και άλλες τοπικές διάλεκτοι.

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Χριστιανοί σε ποσοστό άνω του 90% του συνολικού πληθυσμού. Το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι Πρεσβυτεριανοί. Υπάρχουν και Ρωμαιοκαθολικοί αλλά και πιστοί της Εκκλησίας της Μελανησίας, σε ποσοστό 15% αμφότεροι.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της Πορτ Βίλα είναι τροπικό με μία ξηρή και μία θερμή και υγρή εποχή. Οι βροχοπτώσεις κυμαίνονται γύρω στα 2.360 χιλιοστά ετησίως. Στην περιοχή φυσούν και νοτιοανατολικοί αληγείς άνεμοι.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πορτ Βίλα είναι μία από τις έδρες του πανεπιστημίου Νοτίου Ειρηνικού. Πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα, που ιδιοκτήτες του είναι από κοινού δώδεκα χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού. Η μοναδική σχολή νομικής στο πανεπιστήμιο είναι στον τομέα του Βανουάτου.

Παγκόσμια Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πόλη διεξήχθη τον Αύγουστο του 1999 η συνάντηση της UNESCO ”2nd World Heritage Global Strategy Meeting for the Pacific Islands Region”.[4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Απογραφή 1999». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2007. 
  2. National Statistics Office 2000, The 1999 Vanuatu National Population And Housing Census, Government of Vanuatu, Port Vila
  3. "Wee, Small Republics: A Few Examples of Popular Government," Hawaiian Gazette, 1η Νοεμβρίου, 1895, p1
  4. Second World Heritage Global Strategy Meeting for the Pacific, Port Vila (Vanuatu) 24-27 Αυγούστου 1999

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Port Vila στο Wikimedia Commons