Πιάτρα Νέαμτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 46°56′N 26°22′E / 46.93°N 26.37°E / 46.93; 26.37

Πιάτρα Νέαμτς
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
χάρτης
ΧώραΡουμανία
ΠεριφέρειαΒορειοανατολική
ΕπαρχίαΝέαμτς
ΔήμαρχοςAndrei Carabelea
Πληθυσμός77.393
Έκταση ( km²)77,47
Τηλεφωνικός κωδικός0233
Πινακίδες κυκλοφορίαςNT
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την πόλη

Η Πιάτρα Νέαμτς (Piatra Neamț, Γερμανικά Kreuzburg an der Bistritz, Ουγγρικά Karácsonkő) είναι πόλη της βορειοανατολικής Ρουμανίας στη γεωγραφική περιοχή της Μολδαβίας, έδρα της επαρχίας Νέαμτς και της Βορειοανατολικής περιφέρειας. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μπίστριτσα, στους πρόποδες των ανατολικών Καρπαθίων και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχεται στους 77.393[1] κατοίκους. Από την πρωτεύουσα της χώρας απέχει 350 περίπου χιλιόμετρα. Λόγω της προνομιακής θέσης της στα Ανατολικά Καρπάθια, θεωρείται μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Ρουμανίας.

Σε κοντινή απόσταση από την Πιάτρα Νέαμτς έχουν ανακαλυφθεί τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης των Δακών, του 2ου μ.Χ. αιώνα, που αναφέρεται και από τον Έλληνα γεωγράφο Πτολεμαίο με το όνομα Petrodava.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τοπωνύμιο piatra (που σημαίνει βράχος (πέτρα) στη ρουμανική γλώσσα) ήταν πάντα μέρος του ονόματος του οικισμού σε όλη την ιστορία του. Άλλα ονόματα που είχε η πόλη είναι: Piatra lui Crăciun (Χριστουγεννιάτικη Πέτρα, που αντιστοιχεί επομένως και στο ουγγρικό όνομα της πόλης, "Karácson-ko"), Târgu Piatra (Πέτρινη Αγορά) (στο Μεσαίωνα) ή απλά Piatra. στο οποίο προστέθηκε το όνομα της επαρχίας Neamţ, για να διακρίνεται από πόλεις με το ίδιο όνομα σε άλλες επαρχίες .

Γεωγραφία και πρόσβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πιάτρα Νέαμτς βρίσκεται στην Κοιλάδα του Ποταμού Μπίστριτσα και περιβάλλεται από βουνά - Πιετρίτσιτσα (590 μ.), Κόζλα (679 μ.), Τσερνέγκουρα (852 μ.), Μπίτκα Ντοαμνέι (462 μ.) και Τσίρλομαν (617 μ.), με μέσο υψόμετρο 345 μ.

Η πόλη βρίσκεται 350 χιλιόμετρα βόρεια του Βουκουρεστίου, στην ιστορική περιοχή της Μολδαβίας. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι του Μπακάου, που βρίσκεται 60 χλμ. νότια. Η Πιάτρα Νέαμτς συνδέεται σιδηροδρομικά με το Βουκουρέστι και το Ιάσιο και με εθνικές οδούς με το Μπακάου (και στη συνέχεια με το Βουκουρέστι), το Ιάσιο,τη Σουτσεάβα και το Τίργκου Μούρες (Τρανσυλβανία).

Χάρτης της Πιάτρα Νέαμτς
Λίμνη Μπίτκα Ντοαμνέι

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πύργος του Στεφάνου του 1499

Η περιοχή γύρω από την Πιάτρα Νέαμτς είναι μία από τις αρχαιότερα κατοικημένες περιοχές στη Ρουμανία. Τα παλαιότερα ίχνη ανθρώπινου πολιτισμού στην περιοχή αυτή ανάγονται στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο, περίπου 100.000 χρόνια π.Χ.. Ο Πολιτισμός Κουκουτένι, η ανάπτυξη του οποίου διήρκεσε περίπου χίλια έτη (3600-2600 π.Χ.), βεβαιώνεται και στην περιοχή της Επαρχίας Νέαμτς από αξιόλογη σειρά οικισμών (περ. 150), με τις αρχαιολογικές ανασκαφές να έχουν αποκαλύψει σημαντικές μουσειακές συλλογές αντικειμένων της Χαλκολιθικής περιόδου. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης εδώ αντικείμενα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική Περίοδο και την Εποχή του Χαλκού (περίπου 1900-1700 π.Χ.).

Ανασκαφές ακριβώς έξω από την πόλη αποκάλυψαν τα ερείπια μιας μεγάλης Δακικής, της Πετροδάβα, που ανέφερε ο Έλληνας γεωγράφος Πτολεμαίος το 2ο αιώνα μ.Χ. Το όλο σύνολο είχε την κορύφωση της ακμής του μεταξύ του πρώτου αιώνα π.Χ. και του πρώτο αιώνα μ.Χ.. Ξεχωρίζει η ακρόπολη στο Μπίτκα Ντοαμνέι, που περιλαμβάνει ιερά που μοιάζουν με αυτές που εντοπίζονται στα Όρη Οραστιέι. Το πλέγμα των οχυρών στη Μολδαβία και τη Βλαχία αποτελεί απόδειξη ενός ισχυρού πολιτικού και στρατιωτικού κέντρο, τόσο την εποχή του Βυρεβίστα όσο και την περίοδο που προηγήθηκε της βασιλείας του Δεκέβαλου. Ο οικισμός αναφέρεται το 15ο αιώνα ως Piatra Lui Craciun ή Camena, πόλη-αγορά.

Τα πρώτα αστικά κέντρα, που εμφανίστηκαν επί του Πέτρου Α΄ Μουσάτ (1375-1391), ήταν η Piatra Lui Craciun, το Ρόμαν και το Νέαμτς. Το κάστρο του Νέαμτς, του οποίου η βεβαιωμένη καταγραφή χρονολογείται από τις 2 Φεβρουαρίου 1395, επίσης ανεγέρθηκε κατά την ίδια περίοδο σταθεροποίησης του πριγκιπάτου της Μολδαβίας ανατολικά των Καρπαθίων. Η Πριγκιπική Αυλή της Πιάτρα Νέαμτς αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφο με ημερομηνία 20 Απριλίου 1491, ότι έχει ιδρυθεί μεταξύ 1468 και 1475, επί Στέφανου του Μεγάλου, ενώ ο Πριγκιπικός Καθεδρικός χτίστηκε το 1497 - 1498, και το ύψους 20 m Καμπαναριό το 1499.

Δημογραφικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορική εξέλιξη πληθυσμού
Έτος Πληθ.   ±%  
1912 18.965 —    
1930 29.827 +57.3%
1948 26.303 −11.8%
1956 32.648 +24.1%
1966 45.852 +40.4%
1977 77.812 +69.7%
1992 123.360 +58.5%
2002 104.914 −15.0%
2011 85.055 −18.9%

Με την απογραφή του 2011 η Πιάτρα Νέαμτς είχε πληθυσμό 85.055, μειωμένο από την τιμή που καταγράφεται στην απογραφή του 2002, καθιστώντας την 24η μεγαλύτερη πόλη στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2002 στην πόλη της Πιάτρα Νέαμτς ζούσαν 104.914 άνθρωποι. Η εθνοτική σύνθεση ήταν η εξής :

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Aποψη της πόλης από ψηλά

Οι βιομηχανίες της πόλης περιλαμβάνουν ένα εργοστάσιο λιπασμάτων, ένα εργοστάσιο χαρτοπολτού και χαρτιού, και πολλά εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων. Στην πόλη βρίσκονται επίσης ένα εργοστάσιο αγροτικών μηχανημάτων (Mecanica Ceahlau), ένα εργοστάσιο φαρμάκων (Plantavorel) και δύο κατασκευαστές χαρτιού.

Το κύριο βιομηχανικό πάρκο της πόλης βρίσκεται 11 χιλιόμετρα νότια, στην περιοχή Σαβινέστι. Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου το συγκρότημα Σαβινέστι ήταν ένα από τα πιο σημαντικά χημικά εργοστάσια στη Ρουμανία με ένα ερευνητικό ινστιτούτο. Σήμερα η βιομηχανική εγκατάσταση ανήκει στον ιταλικό όμιλο Radici και υπόλειτουργεί.

Σήμερα τα πιο σημαντικά της Ρουμανίας εμπορικά σήματα που προέρχονται από την Πιάτρα Νέαμτς είναι τα Rifil (κατασκευαστής συνθετικών ινών), Altex (Media Galaxy) (εθνικός διακινητής TV, hi-fi και οικιακών συσκευών ), Kober (κατασκευαστής χρωμάτων), Amicii-Kubo Ice Cream ( παραγωγός παγωτών) και Dasimpex (πωλητής κινητων τηλεφώνων).

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πιάτρα Νέαμτς διαθέτει το Teatrul Tineretului (Θέατρο Νεολαίας), τη Βιβλιοθήκη Κιριλεάνου και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου την άνοιξη, την κλασική μουσική εκδήλωση Vacanțe muzicale (μουσικές γιορτές) το καλοκαίρι και άλλα παραδοσιακά φεστιβάλ όλο το χρόνο.

Από τον Ιανουάριο του 2009, η Πιάτρα Νέαμτς φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους "Filmul de Piatra" (προέρχεται από το όνομα της πόλης "Piatra" που σημαίνει πέτρα (βράχος) και μεταφράζεται ως "Φεστιβάλ της Πέτρας"). Η 1η διοργάνωση έλαβε χώρα στο κτίριο του Teatrul Tineretului και αλλού μεταξύ 7 και 11 Ιανουαρίου 2009. Το φεστιβάλ έχει έναν εθνικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους (όλα τα είδη) και βραβεία για κάθε κατηγορία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης διεθνείς επιλογές ταινιών μικρού μήκου, βραβευμένων σε μεγάλα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Άλλα ειδικά προγράμματα περιλαμβάνουν συναυλίες, σκι και εργαστήρια.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίμνη Μπίτκα Ντοαμνέι

Τα κύρια θέλγητρα της πόλης είναι η φυσική ομορφιά της περιοχής (τα βουνά και οι λίμνες), τα ιστορικά κτίρια, τα μουσεία και τα φεστιβάλ. Σήμερα υπάρχουν πολλά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την μετατροπή της Πιάτρα Νέαμτς σε έ σημαντικό τουριστικό προορισμό της Ρουμανίας (την κατασκευή τελεφερίκ και χιονοδρομικών εγκαταστάσεων).

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουείο Κουκουτένι
  • Εκκλησία Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή (1497–1498) και Πύργος Στεφάνου (1499), επί της βασιλείας του Στέφανου του Μεγάλου
  • Η Πριγκιπική Αυλή
  • Ιστορικό και Αρχαιολογικό Μουσείο (περιλαμβάνει την έκθεση Κουκουτένι, τη μεγαλύτερη συλλογή Χαλκολιθικών αντικειμένων στη νοτιοανατολική Ευρώπη)
  • Tο Μουσείο Καλών Τεχνών
  • Tο Μουσείο Φυσικών Επιστημών
  • Tο Μουσείο Μνήμης "Καλιστράτ Χόγκας"
  • Η Ξύλινη Εκκλησία "Schimbarea la Față" στο Βαλένι
  • Η Μονή Μπίστριτσα, του 15ου αιώνα, 8 χλμ. δυτικά της πόλης
  • Η Ξύλινη Συναγωγή

Πάρκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κεντρικό Πάρκο
  • Πάρκο Κόζλα (περιλαμβάνει το Ζωολογικό κήπο και χιονοδρομική πίστα)
  • Ștrandul Tineretului (περιλαμβάνει τον Ιππόδρομο)

Γηγενείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλιστράτ Χόγκας
  • Βίκτορ Μπράουνερ (1903 – 1966), ζωγράφος
  • Καλιστράτ Χόγκας (1848 – 1917), συγγραφέας
  • Λουτσιάν Μπουρντουζάν (γ. 1984), ποδοσφαιριστής
  • Λουμινίτσα Ντίνου (γ. 1971), αθλήτρια χάντμπολ
  • Αλεξάντρου μαξίμ (γ. 1990), ποδοσφαιριστής

Αδελφοποιήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ορχέι, Μολδαβία
  • Κιριάτ Μαλάκι, Iσραήλ
  • Μπεϊνάσκο, Ιταλία
  • Ριόρζ, Γαλλία

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]