Πενζάνς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°07′07″N 5°32′14″W / 50.1186°N 5.5371°W / 50.1186; -5.5371

Πενζάνς
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Πενζάνς
50°7′17″N 5°32′13″W
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
Διοικητική υπαγωγήδιαμέρισμα της Κορνουάλης[1]
Έκταση12,92 km²
Υψόμετρο10 μέτρα
Πληθυσμός21.168 (2001)
Ταχ. κωδ.TR18
Τηλ. κωδ.01736
Ζώνη ώραςUTC±00:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Πενζάνς (κορν. Pensans) είναι κωμόπολη και λιμάνι του Πένγουϊθ στην Κορνουάλη της Αγγλίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκων. Βρίσκεται στον Κόλπο Μάουντ και συνορεύει δυτικά με το Νιούλιν, ψαράδικο λιμάνι, και ανατολικά με το χωριό Λούντγκβαν. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η πόλη έχει πολύ ήπιο κλίμα, θερμότερο από το υπόλοιπο κλίμα της Μ. Βρετανίας.

Στα κορνουαλικά Pensans σημαίνει ιερό ακρωτήρι και σχετίζεται με τον τόπο ανέγερσης του παρεκκλησίου του Αγίου Αντωνίου πριν 1000 χρόνια στη δυτική άκρη του κυρίως λιμανιού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παλαιότεροι οικισμοί και εγκαταστάσεις στην περιοχή της Πενζάνς χρονολογούνται από την Εποχή του Σιδήρου, όπως ένα οχυρό της εποχής στα σύνορα της κωμόπολης. Η πρώτη ιστορική αναφορά για την Πενζάνς χρονολογείται το 1322 σε τοπικά αρχεία. Μέχρι το 17ο αιώνα επισκιάζεται από τη γειτονική πόλη Μαραζάιον (Marazion), που θεωρείται μια από τις παλαιότερες επίσημα καταγεγραμμένες πόλεις της Βρετανίας.

Στην πόλη χτίστηκε Βασιλική Αγορά κατά την περίοδο βασιλείας του Ερρίκου Δ' της Αγγλίας, κατά τη βασιλεία του Ερρίκου Η' κατασκευάστηκε το λιμάνι, ενώ απέκτησε καθεστώς δήμου το 1614 από τον βασιλιά Ιάκωβο Α'. Κατά το Μεσαίωνα και τα επόμενα χρόνια, η πόλη και το λιμάνι της λεηλατούνταν συχνά από Τούρκους πειρατές.

Το λιμάνι της πόλης

Το καλοκαίρι του 1578 παρουσιάστηκαν στην κωμόπολη τα πρώτα κρούσματα βουβωνικής πανώλης, ενώ μέχρι το τέλος του έτους οι θάνατοι ξεπερνούσαν το 10% του συνολικού τότε πληθυσμού του χωριού. Κρούσματα σημειώθηκαν ξανά το 1647 με ανάλογη αύξηση της θνησιμότητας των κατοίκων.

Το 1755 ο σεισμός στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας προκάλεσε τσουνάμι σε απόσταση 1000 μιλίων, με αποτέλεσμα να πλήξει τις ακτές της Κορνουάλης και να ανεβεί η στάθμη των υδάτων μέσα σε λίγα μόλις λεπτά στο λιμάνι του Πενζάνς.[2] To 1789 η πόλη απέκτησε το πρώτο της θέατρο, ενώ το 1797 έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης τράπεζας.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, η πόλη είχε πληθυσμό περίπου 2.300 κατοίκων. Μέχρι το 1837, χρονιά ανόδου της Βασίλισσας Βικτωρίας στο θρόνο, η Πενζάνς είχε γίνει σημαντικό διοικητικό κέντρο της περιοχής. Το 1814 ιδρύθηκε στην πόλη η Βασιλική Γεωλογική Εταιρεία της Κορνουάλης.[3], ενώ κατά τα έτη 1836-1838 κατεδαφίστηκε και επανακατασκευάστηκε η Παλαιά Αγορά της πόλης.

Στις 11 Μαρτίου 1852 εγκαινιάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή της Πενζάνς προς το Ρέντρουθ, η οποία στις 25 Αυγούστου επεκτάθηκε μέχρι το Τρούρο, πρωτεύουσα της Κορνουάλης, ενώ μόλις το 1859 συνδέθηκε με το λιμάνι του Πλύμουθ και το 1867 με το Λονδίνο. Το γεγονός αυτό διευκόλυνε τη μεταφορά φρέσκων προϊόντων από την Πενζάνς σε μακρινές αγορές, όπως στο Μπρίστολ, το Λονδίνο και το Μάντσεστερ, δίνοντας πλεονέκτημα στους αγρότες και ψαράδες της περιοχής να πωλούν τα προϊόντα τους σε μεγαλύτερες ποσότητες και καλύτερες τιμές. Συν τοις άλλοις, συνέβαλε στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, η οποία φημιζόταν για το ήπιο κλίμα της.

Κατά τον 20ό αιώνα, η κωμόπολη συνεχώς αναπτυσσόταν ως παραθεριστικός προορισμός. Το 1903 η πόλη απέκτησε μηχανοκίνητα λεωφορεία, ενώ το 1912 χτίστηκε ο πρώτος κινηματογράφος.

Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η κωμόπολη βομβαρδίστηκε από γερμανικά αεροσκάφη και σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι.

Όπως και άλλες περιοχές της Κορνουάλης, η οικονομία της Πενζάνς επλήγη από το μαρασμό των παραδοσιακών δραστηριοτήτων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, όπως η γεωργία, η αλιεία και η μεταλλευτική βιομηχανία. Ωστόσο, βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και το μικρεμπόριο.

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άγαλμα του διάσημου χημικού Σερ Χάμφρεϊ Ντέιβι στη γενέτειρά του, Πενζάνς

Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Μεθοδιστές, όπως σε πολλές πόλεις της Κορνουάλης. Στην πόλη υπάρχουν επίσης: μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία, δυο αγγλικανικές, δυο αίθουσες συνάντησης Χριστάδελφων, δυο ανεξάρτητες Ευαγγελικές εκκλησίες, μια εκκλησία Βαπτιστών, ένας χώρος συνάντησης των παγανιστών του Πένγουϊθ και μια βουδιστική ομάδα διαλογισμού.

Διάσημοι κάτοικοι της πόλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη ήταν γενέτειρα του διάσημου χημικού Σερ Χάμφρεϊ Ντέιβι. Ο Ντέιβι ανακάλυψε τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης, απομόνωσε το νάτριο για πρώτη φορά και μαζί με το Μάικλ Φαραντέι απέδειξε ότι τα διαμάντια είναι φτιαγμένα από καθαρό άνθρακα. Επίσης, είναι γνωστός ως ο εφευρέτης της λυχνίας ασφαλείας για τα μεταλλωρυχεία.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ONS coding system.
  2. [1] Αρχειοθετήθηκε 2007-09-30 στο Wayback Machine. Sources of Cornish History - The Lisbon Earthquake
  3. Murray's Handbook of Devon and Cornwall, 1859

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]