Παύλος, τέως Διάδοχος της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παύλος
Περίοδος10 Ιανουαρίου 2023 - σήμερα
Ανακήρυξη10 Ιανουαρίου 2023
ΠροκάτοχοςΚωνσταντίνος Β΄
ΔιάδοχοςΚωνσταντίνος Αλέξιος
Διάδοχος Πρίγκιπας της Ελλάδος
Περίοδος20 Μαΐου 1967 – 10 Ιανουαρίου 2023
ΠροκάτοχοςΑλεξία
ΔιάδοχοςΚωνσταντίνος Αλέξιος
Γέννηση20 Μαΐου 1967 (1967-05-20) (56 ετών)
Ανάκτορα Τατοΐου, Αθήνα, Βασίλειο της Ελλάδας
ΣύζυγοςΜαρί Σαντάλ Μίλλερ
ΕπίγονοιΜαρία Ολυμπία,
Κωνσταντίνος Αλέξιος,
Αχιλλέας Ανδρέας,
Οδυσσέας Κίμωνας,
Αριστείδης Σταύρος
ΟίκοςΓκλύξμπουργκ
ΠατέραςΚωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδας
ΜητέραΆννα-Μαρία της Ελλάδας
ΘρησκείαΟρθόδοξη Εκκλησία
ΕθνικότηταΕλληνική
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Παύλος, τέως Διάδοχος της Ελλάδας (Τατόι, 20 Μαΐου 1967) είναι Επικεφαλής της τέως Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας, δεύτερο παιδί και πρώτος γιος του τελευταίου Βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου Β΄ και της συζύγου του Άννας Μαρίας.

Ως απόγονος του Χριστιανού Θ΄ της Δανίας, έχει τον τίτλο του πρίγκιπα της Δανίας[1][2] αλλά δεν βρίσκεται στη σειρά διαδοχής του δανικού Θρόνου.[3]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε τον Μάιο του 1967 ως Πρίγκιπας Παύλος, Διάδοχος Πρίγκιπας της Ελλάδος και Πρίγκιπας της Δανίας, στα θερινά Ανάκτορα του Τατοΐου στην Αθήνα.[εκκρεμεί παραπομπή] Από την πλευρά της μητέρας του, είναι ανιψιός της τέως βασίλισσας Μαργαρίτας Β΄ της Δανίας και από την πλευρά του πατέρα του, ανιψιός της επίτιμης βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας.

Μεγάλωσε στη Ρώμη έπειτα από το αποτυχημένο αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967 ενάντια στη δικτατορία των Συνταγματαρχών και τη φυγή του Κωνσταντίνου από την Ελλάδα. Μετά το 1973 η βασιλική οικογένεια μετακόμισε στο Λονδίνο. [εκκρεμεί παραπομπή]

Αρχικά φοίτησε στο Ελληνικό Κολλέγιο του Λονδίνου και στην συνέχεια στο κολλέγιο Armand Hammer United World College of the American West, στο Νέο Μεξικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Σπούδασε Δίκαιο και Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσινγκτον και έλαβε πτυχίο το 1993. Κατόπιν πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στις Διεθνείς Σχέσεις και τα Οικονομικά στο ίδιο πανεπιστήμιο, και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα το 1995.

Για τρία χρόνια (1987-1990) υπηρέτησε στον Βρετανικό Στρατό, στην Φρουρά των Σκώτων Βασιλικών Δραγόνων (Royal Scots Dragoon Guard) και αποσύρθηκε με τον βαθμό του υπολοχαγού.[4]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε την 1η Ιουλίου 1995 στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο την Μαρί Σαντάλ Μίλλερ [5] και μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά:

Ζει με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Από τον θάνατο του πατέρα του και μετά, περνά μεγάλο μέρος του χρόνου και στην Αθήνα.[6][7]

Επαγγελματική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1995 μέχρι το 1997, εργάστηκε στην εταιρεία ναύλωσης πλοίων Charles R. Weber Company Inc στο τμήμα Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ. Το 1997 συνίδρυσε την Griphon Asset Management, μία εναλλακτική εταιρεία επενδύσεων fund-of-funds. Το 1998, συνίδρυσε την Ivory Capital Group LLC, επενδυτική εταιρεία όπου στόχο έχει την διαχείριση ιδιωτικών επενδύσεων και το 2002 συνίδρυσε την Ortelius Capital Partners LLC, εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που ειδικεύεται στην επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

Ο Παύλος εργαζόταν στην Global Family Partners, η οποία ενδιαφερόταν για την εξαγορά του Ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα το 2014.[8]

Κοινωνική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2004, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος "Άννα - Μαρία", το οποίο σκοπό έχει την παροχή βοήθειας σε ομάδες ανθρώπων ή περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα.[9]

Ακόμη υποστηρίζει το έργο του Prince’s Trust International (Διεθνούς Πριγκιπικού Τραστ) έχοντας διατελέσει Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής από το 2016 έως το 2022.

Από το 2023 είναι αντιπρόεδρος του Prince’s Trust International.[10] Στις 21 Οκτωβρίου 2023, παρέλαβε ως εκπρόσωπος του Βασιλιά Καρόλου Γ' του Ηνωμένου Βασιλείου, το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.[11][12]

Η θέση του στον τέως βασιλικό οίκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια, κατά την έξοδό της από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, μετά την Εξόδιο Ακολουθία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του στις 10 Ιανουαρίου 2023, ο Παύλος ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής του τέως Βασιλικού Οίκου της Ελλάδας. Ο Παύλος εκφώνησε εκ μέρους της βασιλικής οικογένειας τον επικήδειο κατά την κηδεία που έλαβε χώρα στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.[13] Μετά από επιμνημόσυνη δέηση στο ναό της Αναστάσεως στο Τατόι, μετέφερε το φέρετρο του πατέρα του, μαζί με τα αδέλφια του Νικόλαο και Φίλιππο, τους γιους του και τον ανιψιό του, έως το σημείο της ταφής.[14][15] Μετά τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του πατέρα του, έδωσε συνέντευξη, μαζί με τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ και τον πρωτότοκο γιό τους Κωνσταντίνο-Αλέξιο, στο γαλλικό περιοδικό Point de Vue, σχετικά με το νέο του ρόλο.[16] Όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο που θεωρεί τον εαυτό του να έχει στην ελληνική κοινωνία, ο Παύλος εξήγησε ότι «ο ρόλος μου θα είναι να διατηρήσω το παράδειγμα της οικογένειας». Πρόσθεσε ότι ο Κωνσταντίνος-Αλέξιος δεν θα αναλάβει κανένα επίσημο ρόλο, αλλά «το μόνο που μπορώ να του προτείνω είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα του παππού του, να είναι καλός άνθρωπος, όπως ελπίζω να είμαι και εγώ».[17]

Η πρώτη δημόσια δήλωση του Παύλου ως επικεφαλής του Βασιλικού Οίκου της Ελλάδος έγινε μετά το Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων.[18]

Τον Μάιο του 2023, παρευρέθηκε στην Στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με τη μητέρα του Άννα Μαρία και τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ.

Ο Βασιλιάς Παύλος με τον Βασιλιά Κάρολο και τη μητέρα του Άννα-Μαρία, στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ

Τίτλοι και προσφωνήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την στιγμή της γέννησής του έως την κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα, ο Παύλος, ήταν ο Διάδοχος του Ελληνικού Θρόνου. Ως Δανός πρίγκιπας, διατηρεί την προσφώνηση «Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα».[19]

  • 20 Μαΐου 1967 – 1 Ιουνίου 1973: Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα, Παύλος, Διάδοχος Πρίγκιπας της Ελλάδος και Πρίγκιπας της Δανίας.
  • 1 Ιουνίου 1973 – σήμερα: Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα, Παύλος, Διάδοχος Πρίγκιπας της Ελλάδος.
  • Θυρεός του Διάδοχου Πρίγκιπα της Ελλάδας
    Θυρεός του Διάδοχου Πρίγκιπα της Ελλάδας
  • Σημαία του Διαδόχου Πρίγκιπα της Ελλάδας
    Σημαία του Διαδόχου Πρίγκιπα της Ελλάδας
  • Διπλό Μονόγραμμα Πρίγκιπα Παύλου και Μαρί Σαντάλ.
    Διπλό Μονόγραμμα Πρίγκιπα Παύλου και Μαρί Σαντάλ.

Τιμητικές Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελλάδα - Ελληνική Βασιλική Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιππότης του Τάγματος του Ελέφαντα ( Δανία)
  • Παραλήπτης του Αναμνηστικού Μεταλλίου του Αργυρού Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Μαργαρίτας Β' ( Δανία)
  • Παραλήπτης του Αναμνηστικού Μεταλλίου του Ιωβηλαίου του Βασιλιά της Σουηδίας Καρόλου ΙΣΤ΄ Γουσταύου ( Σουηδία)

Γενεαλογικό Δένδρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Danish ministry of Justice». webarkiv.ft.dk. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  2. «The Copenhagen Post» (στα DK). Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. «Succession to the Danish Throne Act». 
  4. «You are being redirected...». www.greekroyalfamily.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2022. 
  5. «Crown Princess Marie-Chantal's Classic Wedding Tiara». The Court Jeweller (στα Αγγλικά). 14 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2022. 
  6. «Παύλος: Μετακομίζει μόνιμα στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες». www.star.gr. 30 Ιανουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  7. «Ξανά στην Αθήνα Παύλος και Μαρί Σαντάλ: Τι γίνεται με την αγορά ακινήτου - Ψάχνει σπίτι και η βασίλισσα Σοφία [Βίντεο]». The TOC. 5 Οκτωβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  8. Α.Ε., tovima.gr — Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. «tovima.gr - Αρχίζει η νέα κούρσα για το ιπποδρομιακό στοίχημα». TO BHMA. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017. 
  9. «Ίδρυμα Άννα Μαρία - Royal Greek Family». web.archive.org. 19 Σεπτεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  10. «HRH Crown Prince Pavlos». Prince's Trust International (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2024. 
  11. Kalmoukos, Theodore (25 Σεπτεμβρίου 2023). «Ο Παύλος θα παραλάβει το Αθηναγόρειο Βραβείο εκ μέρους του Βασιλιά Κάρολου». «Εθνικός Κήρυκας». Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  12. Πουρνάρα, Μαργαρίτα (4 Νοεμβρίου 2023). «Ο πρίγκιπας Παύλος παρέλαβε το βραβείο Αθηναγόρας εκ μέρους του βασιλιά Καρόλου». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (στα greek). Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  13. «Κηδεία Κωνσταντίνου: Ο επικήδειος του Παύλου που συγκίνησε τη Μητρόπολη - «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα»». ProtoThema. 16 Ιανουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  14. «Η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι σε 50 φωτό -Αγκαλιές, δάκρυα και το τελευταίο «αντίο»». iefimerida.gr. 17 Ιανουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  15. «H ανάρτηση της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου». ertnews.gr. 16 Ιανουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  16. DailyPost (21 Φεβρουαρίου 2023). «Συνέντευξη στο Point de Vue: «Είμαι ο Παύλος για όλους-Δεν θα έχω επίσημο ρόλο»». DailyPost.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  17. «Entretien exclusif avec le prince Pavlos de Grèce : "Nous sommes là pour aider notre pays à avancer"». Point de Vue (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  18. «Παύλος - Μαρί Σαντάλ: Το σπαρακτικό μήνυμα για την τραγωδία στα Τέμπη- 'Είμαστε συντετριμμένοι'». The TOC. 2 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  19. «H.M. Dronning Anne-Marie». www.kongehuset.dk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιανουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hindley, Geoffrey (2000). The Royal Families of Europe. New York: Caroll & Graf. ISBN 0-7867-0828-X. 
  • Miroslav Marek. «Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg». Genealogy.Eu. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2005. 
  • Woodhouse, C.M. (1998). Modern Greece a Short HistoryΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. London: Faber & Faber. ISBN 0-571-19794-9. 
  • Γιάννης Κάτρης (1974). Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα 1960–1970. Athens: Παπαζήση. 
  • Αλέξης Παπαχελάς (1997). Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας. Athens:Εστία. ISBN 960-05-0748-1. 
  • Καδδάς, Αναστάσιος Γ. «Η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια», Εκδόσεις Φερενίκη (2010)
  • Ανδρέας Μέγκος «Εραλδικά Σύμβολα και Διάσημα του Βασιλείου της Ελλάδος», Εκδόσεις Στέμμα (2015)
  • Εκδόσεις Στέμμα, «Κανονισμός Εθιμοταξίας και Τελετών της Βασιλικής Αυλής» (2016)
Παύλος, τέως Διάδοχος της Ελλάδας
Νεότερος κλάδος του Οίκου του Όλντενμπουργκ
Γέννηση: 20 Μαΐου 1967
Ελληνική βασιλική οικογένεια
Προκάτοχος
Αλεξία
Διάδοχος Πρίγκιπας της Ελλάδας
1967 – 1973
Διάδοχος
Κατάργηση της μοναρχίας το 1973-74