Παυλίνα Βοναπάρτη - Μποργκέζε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Παυλίνα Βοναπάρτη - Μποργκέζε
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Pauline Bonaparte (Γαλλικά)
Γέννηση20  Οκτωβρίου 1780[1][2][3]
Αιάκειο
Θάνατος9  Ιουνίου 1825[1][2][3]
Φλωρεντία
Αιτία θανάτουκαρκίνος της μήτρας
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια[4]
Τόπος ταφήςΣάντα Μαρία Ματζόρε
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΚορσικανική γλώσσα
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚαμίλο Μποργκέζε, 6ος πρίγκηπας της Σουλμόνα (από 1803)[5]
Σαρλ Βικτουάρ Εμανουέλ Λεκλέρ (από 1797)[5]
ΣύντροφοςAuguste de Forbin[4]
Felice Blangini[4]
ΤέκναDermide Leclerc
ΓονείςΚάρλο Μπουοναπάρτε και Λετίτσια Ραμολίνο
ΑδέλφιαΚαρολίνα Βοναπάρτη
Ελίζα Βοναπάρτη
Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας
Ιωσήφ Βοναπάρτης
Λουδοβίκος Βοναπάρτης
Ιερώνυμος Βοναπάρτης
Λουκιανός Βοναπάρτης
ΟικογένειαΟικογένεια Βοναπάρτη
Υπογραφή
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Παυλίνα Βοναπάρτη - Μποργκέζε (Pauline Bonaparte, 20 Οκτωβρίου 1780 - 9 Ιουνίου 1825) ήταν αδελφή του Ναπολέoντα Α΄ της Γαλλίας

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Πάολα (γνωστή στην οικογένειά της ως Παολέττα, το οποίο αργότερα μετέτρεψε στο πιο γαλλικό Πωλίν) γεννήθηκε το 1780 στο Αιάκειο της Κορσικής. Ο πατέρας της Κάρλο Μαρία Μπουοναπάρτε ήταν δικαστικός πάρεδρος και η μητέρα της Λετίτσια Ραμολίνο ήταν ευγενής. Οι Μπουοναπάρτε ανήκαν στους ευγενείς της Κορσικής. Ο πατέρας της απεβίωσε όταν αυτή ήταν τεσσάρων ετών. Το 1793, όσοι τάχθηκαν υπέρ της Επαναστάσεως, διώχθηκαν από την Κορσική· μεταξύ αυτών και η οικογένεια του Ναπολέοντα Α΄. Από την Τουλόν έφτασαν όλοι μαζί στη Μασσαλία.

Εκεί γνωρίζει και ερωτεύεται τον υπασπιστή Σαρλ Βικτουάρ Λεκλέρ. Τον παντρεύεται, αλλά οι στρατιωτικές υποχρεώσεις τού συζύγου της τον κρατούν μακριά της και εκείνη γνωρίζεται με έναν θεατρίνο. Την ίδια περίοδο χαρίζει στον Λεκλέρ ένα γιο, τον Ντερμίντ, ενώ παρακολουθεί και μαθήματα σε ένα σχολείο, με σκοπό να αποβάλει την αγραμματοσύνη της. Ο αδελφός τής Παυλίνας, προκειμένου να αποσοβήσει το σκάνδαλο της σχέσης της με τον ηθοποιό, στέλνει τον στρατιωτικό σύζυγό της και αυτήν μαζί του, στον Άγιο Δομίνικο, προκειμένου να καταπνίξει μια τοπική εξέγερση. Η εκδήλωση επιδημίας κίτρινου πυρετού έκανε τον Λεκλέρ να στείλει την σύζυγό του πίσω στη Γαλλία, αλλά πριν φύγει, απεβίωσε ο σύζυγός της.

Μετάλλιο με τη μορφή της Παυλίνας Βοναπάρτη και τις τρεις Χάριτες, επιγραφή ΠAYΛINA ΣEBAΣTOY AΔEΛΦH / HMΩN KAΛH BAΣIΛEYE. Μπερτράντ Αντριέ, 1806.

Επέστρεψε, χήρα τελικά, στη Γαλλία. Χάρη στη μεσολάβηση τού Καρδινάλιου Καρπέρα γνωρίζεται με τον πρίγκηπα Καμίλλο Μποργκέζε. Τελικά παντρεύτηκαν, αφού τον γάμο ενέκριναν ο αδελφός της, ο Πάπας Πίος Ζ΄, αλλά και οι ευγενείς, που θεωρούσαν τον Ναπολέοντα ως παρείσακτο και ο γάμος της αδελφής του με έναν αριστοκράτη, μάλλον τον προήγε κοινωνικά. Όμως η σεξουαλική ανικανότητα του συζύγου της άρχισε να ψυχραίνει τις μεταξύ τους σχέσεις. Ακολούθησε ο αιφνίδιος θάνατος του μοναχογιού της σε ηλικία 6 ετών. Ο σύζυγός της αναβαθμίζεται σε Ιππότη του Χρυσόμαλλου Δέρατος και τοποθετείται σε στρατόπεδο στη Βουλώνη και έτσι αναβαθμίζεται και η Παυλίνα, που προσλαμβάνει έναν σύμβουλο, τον κόμη Λουί-Νικολά-Φιλίπ ντε Φορμπέν, που την γοητεύει. Αλλά μπαίνει στη ζωή της και ο Φελίξ Μπλεγκινί, νεαρός συνθέτης. Ήλθε όμως ο διορισμός του συζύγου της ως Γενικού Διοικητού στο Πεδεμόντιο και εκείνη έπρεπε να τον ακολουθήσει. Παράλληλα γνωρίζει τον Ζυλ ντε Κανουβίλ, για τον οποίο μεσολαβεί να γίνει συνταγματάρχης, τον οποίο όμως στέλνει στο ρωσικό μέτωπο και σκοτώνεται στη μάχη του Σμολένσκ.

Η Παυλίνα Βοναπάρτη - Μποργκέζε απεβίωσε στις 9 Ιουνίου 1825.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 118513540. Ανακτήθηκε στις 17  Οκτωβρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Pauline-Bonaparte. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 3,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 27659636. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 4,2 www.nationalgeographic.fr/histoire/2021/08/pauline-bonaparte-lindomptable-soeur-de-napoleon.
  5. 5,0 5,1 p11239.htm#i112389. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peter D' An, «Παυλίνα Μποργκέζε. Η αγαπημένη αδελφή του Ναπολέοντος», Ιστορία Εικονογραφημένη, τχ.76 (Οκτώβρης 1974), σελ.106-115