Πανσές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανσές
Πανσές των κήπων.
Πανσές των κήπων.
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Ιώδη (Violales)
Οικογένεια: Ιοειδή (Violaceae)
Γένος: Ίον (Viola)
Είδος: Ίον το τρίχρουν (Viola tricolor)
Τριώνυμο
Viola tricolor subsp. hortensis (Ίον το τρίχρουν ποικ. το κηπαίο)

Ο Πανσές είναι κοινή ονομασία μιας ομάδας ειδών, ποικιλιών και υβριδίων ποωδών φυτών του γένους Ίον (Viola). Κοινός πρόγονος όλων των ειδών του πανσέ είναι το είδος Ίον το τρίχρουν (V. tricolor) που λέγεται και άγριος πανσές ή πανσές των λιβαδιών. Είναι μονοετές ή πολυετές ποώδες φυτό ύψους 15 έως 30 εκατοστομέτρων με καρδιόσχημα ή αποστρογγυλεμένα φύλλα στη βάση του και επιμήκη ή ωοειδή φύλλα στον βλαστό. Τα άνθη διαμέτρου από 2,5 έως 5 εκατοστομέτρων έχουν πέντε πέταλα και βελούδινη υφή. Ο χρωματισμός τους είναι συνήθως ένας συνδυασμός μπλε, κίτρινου και λευκού. Τα φυτά αυτά αναπτύσσονται καλύτερα σε πλούσια εδάφη με υγρό και ψυχρό κλίμα. Χρειάζεται περίπου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα πότισμα με λίγο νερό καθώς πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη γλάστρα λόγω των μεγάλων ριζών που θα αναπτύξει.

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πανσές χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό και διακοσμητικό φυτό εσωτερικών και εξωτερικών χώρων ενώ με το υπέροχο σχέδιο του κοσμεί ανθοδέσμες και βάζα και χρησιμοποιείται στο στολισμό σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο καλλιεργούμενος πανσές ή πανσές των κήπων (Ίον το βιτροκιανό - V. wittrockiana)[1] είναι υβρίδιο που προήλθε από διασταυρώσεις του είδους Ίον το τρίχρουν (V. tricolor) με είδη όπως τα Ίον το κερατοφόρο (V. cornuta), Ίον το ξανθό (V. lutea), Ίον το αλταϊκό (V. altaica). Τέλος ο πανσές χρησιμοποιείται στη Φυτοθεραπεία.[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τόμος 48, σελίδα 73

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Named for the Swedish botanist Veit Brecher Wittrock (1839-1914).
  2. Lewis, W. H., Elvin-Lewis, M. P. F. (2003). Medical Botany. Plants Affecting Human Health (p.555). Hoboken: John Wiley & Sons.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]