Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πανεπιστήμιο Σέφιλντ)
Πανεπιστήμιο Σέφιλντ
University of Sheffield
The University of Sheffield
ΡητόRerum Cognoscere Causas
Ρητό στα ελληνικά"Να ανακαλυφθούν οι αιτίες των πραγμάτων"
ΤύποςΔημόσιο
Ίδρυση1905 (1905) – University of Sheffield
1897 (1897) – University College of Sheffield
ΠρύτανηςSir Keith Burnett
Προπτυχιακοί18.005
Μεταπτυχιακοί8.950
ΤοποθεσίαΣέφιλντ, Ηνωμένο Βασίλειο
ΧρώματαΜαύρο & Χρυσό         
ΣυνεργασίεςRussell Group, WUN, EUA, ACU, N8 Group, White Rose, Yorkshire Universities, EQUIS, AMBA
Ιστότοποςhttp://www.sheffield.ac.uk

Το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ είναι ένα ερευνητικό πανεπιστήμιο που εδρεύει στην πόλη Σέφιλντ, στην Κομητεία του Νότιου Γιορκσάιρ, Αγγλία. Είναι ένα από τα πρώτα βιομηχανικά πανεπιστήμια της Αγγλίας (ή αλλιώς 'red brick') και είναι μέλος του Russell Group, το οποίο συγκεντρώνει τα είκοσι κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2001 ανακηρύχθηκε ως το "Πανεπιστήμιο της Χρονιάς" από την Sunday Times. Το 2012, κατατάχθηκε από το QS World University Rankings, ως 66ο καλύτερο πανεπιστήμιο παγκοσμίως[1], ενώ ένα χρόνο πριν, το 2011, βραβεύτηκε ως το "Πανεπιστήμιο της Χρονιάς" από την Times Higher Education[2]. Θεωρείται ως ένα από τα ηγετικά πανεπιστήμια της Αγγλίας. [3]. Εν έτει 2013, η Times Higher Education ανακήρυξε το Σέφιλντ ως το πανεπιστήμιο με την καλύτερη Φοιτητική Ένωση της Αγγλίας, ενώ το κατέταξε τρίτο αγγλικό Πανεπιστήμιο (στην ίδια θέση με το Κέμπριτζ) σε εμπειρία σπουδών και πέμπτο καλύτερο στην ασφάλεια στο campus. Τέλος η Times Higher Education, κατέταξε τις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης ως τις δεύτερες καλύτερες του Ηνωμένου Βασιλείου και την ποιότητα της διδασκαλίας ως την πέμπτη καλύτερη. [4]

Επιπροσθέτως, το πανεπιστήμιο κατατάσσεται συνεχώς στα καλύτερα 100 πανεπιστήμια, τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και του κόσμου, από το Πανεπιστήμιο Shanghai Jiao Tong, την Times Higher Education World University Rankings και την QS World University Rankings. Το 2008, κατά τη διάρκεια της εθνικής Αξιολόγησης Ερευνητικού Προϊόντος (RAE 2008), το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ έλαβε την βαθμολογία "παγκοσμίως ηγετική έρευνα" και "παγκοσμίως εξαιρετική έρευνα" στα 41 ερευνητικά αντικείμενα του από τα συνολικά 49 που κατατέθηκαν προς αξιολόγηση. Το γεγονός αυτό τοποθετεί το Πανεπιστήμιο στα καλύτερα 10 πανεπιστήμια του Russell Group.

Τα ερευνητικά αντικείμενα στα οποία διαθέτει παγκόσμιο ακαδημαϊκό κύρος και φήμη είναι η Ιατρική, οι Επιστήμες Μηχανικού, η Αεροναυπηγική, και οι Πολιτικές Επιστήμες. Tο Πανεπιστήμιο μετρά μέχρι στιγμής πέντε νομπελίστες. [5]

Η παγκοσμίου φήμης Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου, είναι η μεγαλύτερη σχολή μηχανικών της Αγγλίας με περισσότερους από 4000 φοιτητές και με μεγαλύτερη ερευνητική δραστηριότητα από την αντίστοιχη σχολή του Κέμπριτζ.[6] Με τις νέες επενδύσεις σε ερευνητικές εγκαταστάσεις και κτιριακή υποδομή ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, το πανεπιστήμιο φιλοδοξεί να αποκτήσει το καλύτερο τμήμα μηχανικών στον κόσμο. [7]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Sir Frederick Mappin Building, Σχολή Μηχανικών, Ιδρύθηκε ως Πολυτεχνική Σχολή το 1884

Το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ ιδρύθηκε με τη συγχώνευση τριών κολλεγίων.

Η Σχολή Ιατρικής του Σέφιλντ ιδρύθηκε το 1828 και το Κολλέγιο Επιστημών και Τεχνών Firth του Mark Firth, τοπικού παραγωγού ατσαλιού, ιδρύθηκε το 1879. Το Κολλέγιο Firth χρηματοδότησε την ίδρυση του Πολυτεχνικής Σχολής του Σέφιλντ, το 1884, η οποία εξειδικευόταν στις εφαρμοσμένες επιστήμες. Τα τρία κολλέγια ενώθηκαν το 1897 για να δημιουργήσουν το ενιαίο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Σέφιλντ. Το Πανεπιστήμιο Σέφιλντ είναι ένα από τα έξι βιομηχανικά πανεπιστήμια τύπου red brick, όνομα που δόθηκε αρχικά λόγω του κόκκινου τούβλου που χρησιμοποιήθηκε όταν πρωτοχτίστηκαν.

Το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Σέφιλντ, έλαβε αναγνώριση ως πανεπιστήμιο το 1905. [8]

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτήριο Firth Court του Πανεπιστημίου Σέφιλντ

Το Πανεπιστήμιο έχει πέντε σχολές συν μία διεθνή σχολή που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Αποτελείται από τις ακόλουθες σχολές:

Τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών

(Τμήματα: Αρχαιολογίας, Βιβλικών Σπουδών, Αγγλικής Γλώσσας, Γαλλικής Γλώσσας, Γερμανικών Σπουδών, Ισπανικών Σπουδών, Ιστορίας, Μοντέρνων Γλωσσών, Μουσικής, Φιλοσοφίας, Ρωσσικών και Σλάβικων Σπουδών)

Τη Σχολή Μηχανικών

(Τμήματα: Μηχανολόγων Μηχανικών, Αεροναυπηγών Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού και Ελέγχου, Βιομηχανικών, Χημικών και Βιολόγων Μηχανικών, Πολιτικών και Δομικών Μηχανικών, Επιστήμης των Υπολογιστών, Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Μηχανικών Υλικών)

Tη Σχολή Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Υγείας

(Τμήματα: Καρδιολογίας, Οδοντιατρικής, Ανθρώπινης Επικοινωνίας, Ανθρώπινου Μεταβολισμού, Λοιμώξεων και Ανοσοβιολογικού Συστήματος, Ιατρικής, Ογκολογίας, Νευρολογίας, Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, Υγείας και Έρευνας)

Τη Σχολή Επιστημών

(Τμήματα: Ζωικών και Φυτικών Σπουδών, Μαθηματικών και Στατιστικής, Βιοιατρικής Επιστήμης, Χημείας, Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Φυσικής και Αστρονομίας, Ψυχολογίας)

Τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών

(Τμήματα: Αρχιτεκτονικής, Ανατολικών Σπουδών, Οικονομικών, Παιδείας και Εκπαίδευσης, Γεωγραφίας, Πληροφοριών, Δημοσιογραφίας, Νομικής, Μάνατζμεντ, Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνιολογίας, Πολεοδομίας)

Τη Διεθνή Σχολή - City College Thessaloniki

(Τμήματα: Επιχειρησιακών Σπουδών, Επιστήμης Υπολογιστών, Ψυχολογίας, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Εκπαίδευσης). [9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Top Universities, The University of Sheffield Scorecard». QS World University Rankings. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2013. 
  2. «Sheffield named 'University of the year' at annual THE awards». Times Higher Education. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2011. 
  3. «About the University of Sheffield». The University of Sheffield. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2013. 
  4. «Satisfied students rank University of Sheffield's Students' Union best in the UK». Times Higher Education. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2013. 
  5. «Nobel Prize Winners». The University of Sheffield. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. 
  6. «Sheffield overtakes Cambridge research income». The University of Sheffield. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2013. 
  7. «The New Engineering Building». The University of Sheffield. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2012. 
  8. «Historical Note, The University of Sheffield». The University of Sheffield. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2013. 
  9. «University of Sheffield Faculties». The University of Sheffield. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2013.