Πανεπιστήμιο Πατρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°17′12″N 21°47′11″E / 38.286621°N 21.78638°E / 38.286621; 21.78638

Πανεπιστήμιο Πατρών
Πανεπιστήμιο Πατρών
Ίδρυση11 Νοεμβρίου 1964
ΠρύτανηςΧρήστος Μπούρας
ΑντιπρυτάνειςΠαύλος Αβραμίδης
Διονύσιος Μαντζαβίνος
Ελένη Αλμπάνη
Βασίλειος Βασιλειάδης
Φοιτητές33.940
Προπτυχιακοί30.185
Μεταπτυχιακοί1.704
Διδακτορικοί2.051
ΤοποθεσίαΡίο, Αχαΐα, Δυτική Ελλάδα
ΔιεύθυνσηΙπποκράτους 20, Ρίο
ΠαραρτήματαΑγρίνιο, Μεσολόγγι, Πάτρα (περιοχή Κουκούλι)
Ιστότοποςupatras.gr

Το Πανεπιστήμιο Πατρών (Π.Π.) είναι δημόσιο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Ελλάδας, με έδρα το Ρίο στην Πάτρα του Νομού Αχαΐας. Ιδρύθηκε το 1964 και σήμερα είναι το 4ο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας (μετά το Αριστοτέλειο, το Εθνικό και Καποδιστριακό και της Δυτικής Αττικής). Τμήματα του Πανεπιστημίου βρίσκονται στην Πάτρα, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο.

Αποτελείται από επτά (7) Σχολές,[1] συγκροτούμενες από τριάντα ένα (31) ακαδημαϊκά Τμήματα[2], με περισσότερους από 33.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και περισσότερα από 700 άτομα διδακτικού προσωπικού (μέλη ΔΕΠ) και περίπου 234 μέλη επιστημονικού προσωπικού.[3] Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι αναγνωρισμένο διεθνώς για την ποιότητα της έρευνας και της διδασκαλίας του.[4][5][6][7]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα 4425 στις 11 Νοεμβρίου 1964 ως αυτοδιοικούμενο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του Κράτους, στα πλαίσια του Προγράμματος Διοικητικής Ανάπτυξης της Χώρας.[8]

Οι στόχοι της ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Πατρών κατά την εποχή ιδρύσεώς του ήταν:

  • Η διδασκαλία και έρευνα θεμάτων που ανάγονται στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το φάσμα των επιστημών: θετικών, μηχανικών, θεωρητικών και γεωπονικών επιστημών και υγείας.
  • Η εκπαίδευση εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού για κάλυψη των αναγκών της χώρας.
  • Η μείωση της τάσης φυγής των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό.
  • Η προσέλκυση Ελλήνων επιστημόνων και καθηγητών που σταδιοδρομούν στα πανεπιστήμια της αλλοδαπής πίσω στην Ελλάδα.
  • Η εξέλιξη του ιδρύματος σε πρότυπο πανεπιστήμιο, πράγμα που θα επιφέρει βελτίωση του προγράμματος και του επιπέδου σπουδών των υπαρχόντων ελληνικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.
  • Η παροχή υπηρεσιών και σε άλλες χώρες του ίδιου επιπέδου ανάπτυξης με την Ελλάδα.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών ανατέθηκε αρχικά σε πενταμελή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία αργότερα έγινε με το Ν.Δ. 4591/1966 επταμελής. Έργο της επιτροπής αυτής ήταν η οργάνωση και ο καθορισμός του τρόπου λειτουργίας των σχολών και η συγκρότηση των οργάνων διοίκησης και διαχείρισής του. Η πρώτη Διοικούσα Επιτροπή διορίστηκε στις 9 Ιανουαρίου 1965 με έδρα την Αθήνα. Αργότερα, η έδρα της επιτροπής μεταφέρθηκε στην Πάτρα και σταμάτησε να ασκεί τα καθήκοντά της όταν τον Οκτώβριο του 1974 εξελέγησαν από τη Γενική Συνέλευση των καθηγητών οι πρώτες πανεπιστημιακές αρχές και η πρώτη σύγκλητος, με ετήσια αρχικά θητεία.

Τον Ιούνιο του 2013 στο Πανεπιστήμιο Πατρών εντάχθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.[9][10][11]

Τον Μάιο του 2019 στο Πανεπιστήμιο Πατρών εντάχθηκε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας), σύμφωνα με τον νόμο 4610/2019.[12][13]

Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης του Πανεπιστημίου Πατρών, που ισχύει από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, περιέχεται στο Προεδρικό Διάταγμα 52/2022 (ΦΕΚ 131/Α/7.7.2022).[14]

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα εγκαίνια της λειτουργίας του Πανεπιστημίου έγιναν στις 30 Νοεμβρίου 1966, εορτή του Απόστολου Ανδρέα, προστάτη της πόλεως των Πατρών. Ο Άγιος Ανδρέας, με τον σταυρό σε σχήμα Χ, αποτελεί το έμβλημα του ιδρύματος.

Το 2012, το έμβλημα και ο λογότυπος του Πανεπιστήμιου Πατρών ανανεώθηκε, διατηρώντας το ίδιο πρότυπο.[15]

Σχολές και τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελείται από επτά (7) Σχολές[1] και τριάντα ένα (31) τμήματα.[2] Επίσης, το ίδρυμα προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών καθώς και διαδικτυακά εξ αποστάσεως μαθήματα.[16][17]

Σχολές Τμήματα
Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

Ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 1989.

  • Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (1983, αρχικά ως Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών)[18]
  • Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας (1983, αρχικά ως Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης)[19]
  • Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (1989)[20]
  • Τμήμα Φιλολογίας (1994)[21]
  • Τμήμα Φιλοσοφίας (1999)[22]
  • Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (2019, αρχικά ως Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, με έδρα την Πάτρα)
Σχολή Γεωπονικών Επιστημών

Ιδρύθηκε στις 25 Απριλίου 2019.

  • Τμήμα Γεωπονίας (2019, με έδρα την Αμαλιάδα)
  • Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (2019, με έδρα το Αγρίνιο)
  • Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (2019, με έδρα το Μεσολόγγι)
  • Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας (2022, με έδρα το Αγρίνιο)
Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας

Ιδρύθηκε στις 25 Απριλίου 2019.

  • Τμήμα Λογοθεραπείας (2019, με έδρα την Πάτρα)
  • Τμήμα Νοσηλευτικής (2019, με έδρα την Πάτρα)
  • Τμήμα Φυσικοθεραπείας (2019, με έδρα την Πάτρα)
Σχολή Επιστημών Υγείας

Ιδρύθηκε στις 22 Ιουλίου 1977 ως Ιατρική Σχολή και αναδιοργανώθηκε το 1983.

Σχολή Θετικών Επιστημών

Ιδρύθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1966 ως Φυσικομαθηματική Σχολή και αναδιοργανώθηκε το 1983.

Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Ιδρύθηκε στις 5 Ιουνίου 2013 ως Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και αναδιοργανώθηκε το 2019.

Πολυτεχνική Σχολή

Ιδρύθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1967.

Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσιάζει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, όπως προκύπτει από αξιολογήσεις από φορείς του εσωτερικού και εξωτερικού.[5]

Το ίδρυμα βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων όσον αφορά στις δημοσιεύσεις ανά μέλος ΔΕΠ ανά έτος. Σήμερα, στα ερευνητικά προγράμματα συμμετέχουν περίπου 2.700 άτομα ως ερευνητικό προσωπικό.[39]

Ερευνητικά ινστιτούτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών συνεργάζονται στενά με τα ακόλουθα ερευνητικά ινστιτούτα:[40]

  • Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων "Διόφαντος": Συνεργάζεται με τo τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρoνικών Υπoλoγιστών και Πληρoφoρικής.
  • Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας (E.Ι.ΧΗ.Μ.Υ.Θ.-ΙΤΕ): Συνεργάζεται με τα τμήματα Χημικών Μηχανικών και Επιστήμης των Υλικών.
  • Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων: Συνεργάζεται με τo τμήμα Ηλεκτρoλόγων Μηχανικών και Τεχνoλoγίας Υπoλoγιστών και τo τμήμα Μηχανoλόγων και Αερoναυπηγών Μηχανικών.

Τα επόμενα ινστιτούτα έχουν επίσης συσταθεί με απόφαση της συγκλήτου:

  • Ινστιτούτο Νανoκρυσταλλικών και Άμορφων Υλικών
  • Ινστιτούτο Περιβαλλοντολογίας και Εφαρμoσμένης Βιoλoγίας: Συνεργάζεται με τo τμήμα Βιoλoγίας
  • Γενετικών Ασθενειών και Βιoiατρικής Έρευνας: Συνεργάζεται με τα τμήματα Ιατρικής και Βιoλoγίας

Ακαδημαϊκή αξιολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το 2018, το Πανεπιστήμιο Πατρών κατατάσσεται στην κλίμακα 601-800 στην παγκόσμια λίστα The Times Higher Education (THE) και στην κλίμακα 101-150 της λίστας «THE - Golden Age University Rankings 2018», η οποία εξετάζει πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν ιδρυθεί μέσα στη μεταπολεμική εικοσαετία 1945-1967. Επίσης, οι σχολές των Πολιτικών Μηχανικών, των Χημικών Μηχανικών και των Μηχανολόγων Μηχανικών είναι ανάμεσα στις 200 κορυφαίες του κόσμου σύμφωνα με την κατάταξη της λίστας QS World University Rankings. Είναι ένα από τα ΑΕΙ της Ελλάδας που αξιολογήθηκαν στην κατάταξη Academic Ranking of World Universities (ARWU), γνωστότερη και ως Shanghai Ranking.[5] Το 2015 το Πανεπιστήμιο Πατρών αξιολογήθηκε από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και έλαβε συνολική Θετική ιδρυματική αξιολόγηση.[4] Το 2018 το Συμβούλιο της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), με την υπ. αριθ. 6876/25.10.2018 απόφασή του, πιστοποιεί ότι το Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών, συμμορφώνεται πλήρως με τις αρχές του Προτύπου Ποιότητας ΕΣΔΠ της ΑΔΙΠ και τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG). Το αποτέλεσμα, όπως αποτυπώνεται στην πολυσέλιδη έκθεση της επιτροπής, ήταν εξαιρετικό για το Πανεπιστήμιο Πατρών, αφού έλαβε τη μεγαλύτερη δυνατή αξιολόγηση (fully compliant) για όλες τις απαιτήσεις που αφορούν στους οκτώ άξονες Διασφάλισης Ποιότητας.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη από τις εγκαταστάσεις του Π.Π. Στο βάθος η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών στεγάζονται στην Πάτρα καθώς και στις πόλεις του Μεσολογγίου, του Αγρινίου, του Αιγίου, του Πύργου και της Αμαλιάδας.

Η Πανεπιστημιούπολη του Ρίου Πατρών βρίσκεται 6 χλμ. βορειοανατολικά του κέντρου της Πάτρας, 2 χλμ. νοτιονατολικά του Ρίου, 3 χλμ. νότια της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», 206 χλμ. δυτικά των Αθηνών και 106 χλμ. βορειοανατολικά του Πύργου. Το υψόμετρο είναι γύρω στα 50 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Η έκταση της Πανεπιστημιούπολης είναι 4,5 τ.χλμ.[41] Εκτός από τις σχολές και τα τμήματα, περιλαμβάνει την Φοιτητική Εστία στα βορειοδυτικά, τα γραφεία του πανεπιστημίου στα νοτιοδυτικά και αθλητικές εγκαταστάσεις στα νότια. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο δυτικό, στο κεντρικό και στο νότιο μέρος. Μερικά σχολεία και κολέγια βρίσκονται σε αυτό το κομμάτι.

Η οροσειρά «Παναχαϊκό» βρίσκεται στα νοτιοανατολικά και η θάλασσα στα βόρεια.

Κοντά στην ιδιοκτησία του πανεπιστημίου είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το οποίο βρίσκεται στα βορειοανατολικά. Η Σχολή Ιατρικής βρίσκεται δυτικά του νοσοκομείου, με τις θέσεις στάθμευσης στα δυτικά του Ρίου και ο Χαράδρος ποταμός με την Λεωφόρο Παπανδρέου στα νοτιοδυτικά της. Η διασταύρωση Ρίο/Πανεπιστήμιο Πατρών/Δρέπανο βρίσκεται βόρεια.

Υποδομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιo Πατρών στεγάστηκε αρχικά σε oίκημα πoυ παραχωρήθηκε από τoν Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) στo κέντρo της Πάτρας.[41]

Για τη δημιoυργία της Πανεπιστημιoύπoλης, επελέγη τo 1968 έκταση 2.500 περίπoυ στρεμμάτων, στην περιoχή τoυ Ρίου, 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τo κέντρo της πόλης η οποία απαλλoτριώθηκε υπέρ τoυ Πανεπιστημίoυ. Σήμερα, με την απόκτηση επιπλέον δημoσίων εκτάσεων, τo εμβαδόν της πανεπιστημιoύπoλης είναι περίπου 4.500 στρέμματα. Η Πανεπιστημιούπολη έχει τέσσερις εισόδους: η Είσοδος Πλάτωνος και η Είσοδος Διονυσίου Σολωμού, οι οποίες βρίσκονται στα δυτικά δίπλα στη Λεωφόρο Παπανδρέου, η ανατολική Είσοδος Γιώργου Σεφέρη και η βόρεια Είσοδος Γεωργίου Ρίτσου δίπλα στην παλιά εθνική οδό (GR-8A).

Η κύρια πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στο Ρίο αλλά τμήματα που ανήκουν στις σχολές του πρώην Α.Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, βρίσκονται στην τοποθεσία Κουκούλι της Πάτρας καθώς και στις πόλεις του Μεσολογγίου, του Αγρινίου, του Αιγίου, του Πύργου και της Αμαλιάδας.

Κτίρια Α και Β[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες εγκαταστάσεις στην πανεπιστημιούπολη ήταν προκατασκευασμένου τύπου και ολοκληρώθηκαν το 1984. Τo 1972 άρχισε η ανέγερση των δύo πρώτων κτιρίων συμβατικών κατασκευών που είναι γνωστά με τoν χαρακτηρισμό «Α» και «Β» αντίστοιχα. Είναι δύo όμoια κτίρια πoυ oλoκληρώθηκαν τo 1975 και στεγάζoυν σήμερα τις διoικητικές υπηρεσίες τoυ πανεπιστημίoυ και τις ακαδημαϊκές λειτoυργίες των διαφόρων τμημάτων, ενώ περιλαμβάνoυν αμφιθέατρα, εργαστήρια και αίθoυσες διδασκαλίας. Τo 1972 επίσης, ανατέθηκε η εκπόνηση τoυ ρυθμιστικoύ σχεδίoυ της πανεπιστημιoύπoλης, η oπoία oλoκληρώθηκε σε δύo φάσεις και εγκρίθηκε από τo Πανεπιστήμιo τoν Ιoύνιo τoυ 1973.

Στo κτίριo «Α» βρίσκονται τα γραφεία της Πρυτανείας, της γενικής διεύθυνσης ακαδημαϊκών και διοικητικών υποθέσεων, της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών και φοιτητικής μέριμνας, της γενικής διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών, προγραμματισμού και δικτύων, της επιτροπής ερευνών, της νομικής υπηρεσίας, του πρωτοκόλλο, oι αίθoυσες συνεδριάσεων της συγκλήτου και τoυ Πρυτανικoύ συμβoυλίoυ και η αίθoυσα τελετών τoυ πανεπιστημίoυ "Οδυσσέας Ελύτης".

Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κεντρική Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφοριών (ΒΚΠ)

Η «Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης» (ΒΚΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών από τον Αύγουστο του 2003 στεγάζεται σε νέο κτίριο στον ανατολικό τομέα της πανεπιστημιούπολης, έκτασης 8.000m². Η «ΒΚΠ» είναι μέλος του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link) και στις υπηρεσίες της μπορούν να έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Οι συλλογές της ΒΚΠ περιλαμβάνουν:

  • Την κύρια συλλογή βιβλίων και οπτικοακουστικού υλικού με περίπου 90.000 τόμους.
  • Τις συλλογές δωρεών με κυριότερη αυτή του Β.Β. Αντωνόπουλου.
  • Τις συλλογές των ηλεκτρονικών πηγών πληροφόρησης όπου παρέχεται πρόσβαση σε περισσότερα από 12.000 ηλεκτρονικά περιοδικά και βιβλία και σε ένα μεγάλο αριθμό βιβλιογραφικών βάσεων δεδομένων.

Επίσης στις ηλεκτρονικές πηγές της ΒΚΠ περιλαμβάνονται και οι παρακάτω ψηφιακές συλλογές ανοικτής πρόσβασης:

  • Η ψηφιακή συλλογή "Πλειάς"
  • Το Ιδρυματικό Αποθετήριο «Νημερτής»
  • Οι ψηφιακές συλλογές «Κοσμόπολις»
  • Η ψηφιακή συλλογή «Δανιηλίς»
  • Η ψηφιακή συλλογή «Διογένεια»

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαβάστε περισσότερα: Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Φοιτητική εστία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φοιτητική Εστία Πατρών.

Η «Φοιτητική Εστία Πατρών» (ΦΕΠ) είναι ένα κτιριακό συγκρότημα μέσα στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης. Φοιτητικές Εστίες λειτουργούν τόσο στο Κουκούλι όσο και την πόλη του Μεσολογγίου.

Η Φ.Ε.Π. του Ρίου άρχισε να λειτουργεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 1978-1979 και φιλοξενεί φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Συγκροτήματα αμφιθεάτρων σχολών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών περιλαμβάνονται συγκροτήματα κοινόχρηστων από τα τμήματα της κάθε σχολής αμφιθεάτρων διδασκαλίας.

Αυτά είναι των Αμφιθεάτρων Ιατρικής (ΑΙ), των Αμφιθεάτρων Σχολής Θετικών Επιστημών (ΑΘΕ) και των Αμφιθεάτρων Πολυτεχνικής Σχολής (ΑΠ).

Λοιπές εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χώρο της πανεπιστημιούπολης υπάρχουν και λειτουργούν επίσης:

  • Το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο
  • Το Συνεδριακό Κέντρο στο Κουκούλι Πάτρας
  • Το αθλητικό κέντρο και γυμναστήριο του πανεπιστημίου
  • Μουσεία (Ζωολογικό, Βοτανικό, Επιστημών και Τεχνολογίας, Παιδείας)
  • Το πειραματικό σχολικό συγκρότημα "Ευάγγελος Παπανούτσος"
  • Διδασκαλείο ξένων γλωσσών
  • Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης
  • Κέντρο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
  • Ραδιοφωνικός σταθμός ("UPfm")
  • Δύο εστιατόρια για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας

Υπό κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στo στάδιo κατασκευής βρίσκονται:

  • Το νέο Κτήριο του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής
  • Το νέο Κτήριο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
  • Το Ε' Κτήριο Κλινικών Λειτουργιών του Τμήματος Ιατρικής

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πανεπιστήμιο είναι προσβάσιμο από την Ολυμπία Οδό και από την περιφερειακή λεωφόρο, με δύο διασταυρώσεις δυτικά και βορειοανατολικά. Επίσης, πρόσβαση μπορεί να έχει κανείς από την παλιά Εθνική Οδό 8 (Πατρών-Αθηνών) και την Λεωφόρο Παπανδρέου.

Υπάρχουν δύο γραμμές του αστικού ΚΤΕΛ Πατρών που εξυπηρετούν το Πανεπιστήμιο, οι Νο. 6 και Νο. 9.

Από τον Ιούλιο του 2010, ο ΟΣΕ ξεκίνησε τη λειτουργία γραμμής Προαστιακού Πάτρας. Το πανεπιστήμιο εξυπηρετείται κάθε μία ώρα.[42]

Πολιτιστικές ομάδες φοιτητών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι «Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών» (Π.Ο.Φ.Π.Π.) λειτουργούν από το 1981. Δημιουργήθηκαν οι πρώτες ομάδες και αρχικά η χρηματοδότηση από το πανεπιστήμιο γινόταν με πόρους των «ΦΕΠΑΠ». Ο χώρος συναντήσεων, προβών και πραγματοποίησης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην αρχή ήταν το αμφιθέατρο του παραρτήματος του πανεπιστημίου στο κέντρο της Πάτρας.

Το 1990 δημιουργήθηκε ο σύλλογος «Πολιτιστικές Ομάδες Πανεπιστημίου Πατρών», ενώ ήδη από το 1988 είχε τη στήριξη του ιδρύματος Ι. & Ε. Τοπάλη. Το 1996 σύλλογος μετονομάστηκε σε «Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών», καθώς υπήρχε σύγκρουση επωνυμίας με πρότερη πολιτιστική ομάδα υποστηριζόμενη από τη διοίκηση του πανεπιστημίου.

Ο χώρος που σήμερα στεγάζεται ο σύλλογος ονομάζεται «Στέκι των Π.Ο.Φ.Π.Π.» και στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο στη μαρίνα της Πάτρας στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.[43]

Οργάνωση-Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Π.Ο.Φ.Π.Π. είναι νομικό πρόσωπο, με καταστατικό εγκεκριμένο από το πρωτοδικείο ως "μη κερδοσκοπικός σύλλογος". Διοικούνται από την γενική τους συνέλευση στην οποία αποφασίζονται όλα τα ζητήματα που απασχολούν το σύλλογο. Υπάρχει διοικητικό συμβούλιο, ελεγκτική επιτροπή και εκπρόσωπος του συλλόγου στην Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης του πανεπιστημίου Πατρών. Ο σύλλογος συμμετέχει με δύο μέλη του στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Ι. & Ε. Τοπάλη. Στο σύλλογο είναι εγγεγραμμένα πάνω από 600 άτομα ενώ πολλαπλάσιοι φοιτητές συμμετέχουν παροδικά.

Λειτουργούν τα εξής τμήματα: Θεατρικό Τμήμα, Κινηματογραφικό Τμήμα, Εικαστικό Τμήμα, Φωτογραφικό Τμήμα, Λογοτεχνικό Τμήμα, Τμήμα Χορού (μοντέρνου, παραδοσιακών χορών,, λάτιν, αργεντίνικου τάνγκο, RnB, Break Dance), τμήμα debate καθώς και ιντερνετικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Συμμετοχή στις Π.Ο.Φ.Π.Π.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις πολιτιστικές ομάδες συμμετέχουν ως μέλη φοιτητές, προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά μπορούν να συμμετάσχουν και φοιτητές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει και οποιοσδήποτε ως "συνεργάτης". Υπάρχει ετήσια συνδρομή για τα μέλη των Π.Ο.Φ.Π.Π. που το αντίτιμό της καθορίζεται από την εκάστοτε διοίκηση.

Οι Π.Ο.Φ.Π.Π. μέσω των τμημάτων τους, οργανώνουν διαφόρων ειδών εκδηλώσεις τόσο στο χώρο του Πανεπιστημίου όσο και στην πόλη της Πάτρας. Πολλά τμήματα διοργανώνουν και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις άλλων πανεπιστημίων ή τοπικών φορέων ανά την Ελλάδα, καθώς επίσης και σε σεμινάρια πάνω στο αντικείμενο ενδιαφέροντός τους.

Συνεργαζόμενα πανεπιστήμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τα εξής ιδρύματα:[40]

Πρυτανικές αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημερινή Πρυτανική Αρχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονοματεπώνυμο Ιδιότητα Αρμοδιότητα
Χρήστος Μπούρας Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πρύτανης
Παναγιώτης Δημόπουλος Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης
Διονύσιος Μαντζαβίνος Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων
Μάρκος Μαραγκός Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας
Βασίλειος Βασιλειάδης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Αντιπρύτανης Οικονομικών, Μελετών, Έργων και Τεχνολογιών Πληροφορικής

Προηγούμενες Πρυτανικές Αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα περισσότερα από 50 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών, διετέλεσαν Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις οι:

Πρύτανης Περίοδος Ανιτπρυτάνεις Περίοδος
Αναστάσιος Ζούμπος 1974 - 1975
Κωνσταντίνος Γούδας 1975 - 1976
Κωνσταντίνος Σύρος 1976 - 1977
Αθανάσιος Γ. Πανάγος 1977 - 1978
Γλαύκος Δ. Γαλανός 1978 - 1979
Αλέξανδρος Θεοδοσίου 1979 - 1980
Αντώνιος Γραμματικός 1980 - 1981
Γεώργιος Μανιάτης 1981 - 1982
Γεώργιος Ρούσσας 1982 - 1983
Αθανάσιος Σαφάκας 1983 - 1986 Ανδρέας Φιλίππου 1983 - 1986
Σταύρος Βολιώτης
Βασίλειος Πρώιμος 1986 - 1988 Ιωάννης Μισιρλής 1986 - 1988
Νικόλαος Παπαδάκης
Αλέξιος Λυκουργιώτης 1988-1994 Ιωάννης Πανάρετος 1988 - 1991
Ιωάννης Βαράκης
Ευθύμιος Μαστρογιάννης 1991 - 1994
Ηλίας Κούβελας
Σταμάτης Αλαχιώτης 1994 - 2000 Διονύσιος Μπονίκος 1994 - 1997
Γεράσιμος Λυμπεράτος
Νικόλαος Κ. Ζούμπος 1997 - 2000
Κωνσταντίνος Γ. Βαγενάς
Νικόλαος Κ. Ζούμπος 2000 - 2003 Γεώργιος Π. Σταυρόπουλος 2000 - 2003
Κωνσταντίνος Γ. Βαγενάς
Χρήστος Χατζηθεοδώρου 2003 - 2006 Γεώργιος Π. Σταυρόπουλος 2003 - 2006
Πάνος Δ. Γκούμας
Ιωάννα Νταούλη-Ντεμούση
Σταύρος Α. Κουμπιάς 2006 - 2010 Βασίλειος Λ. Αναστασόπουλος 2006 - 2010
Δημήτριος Β. Δουγένης
Κωνσταντίνος Θ. Ραβάνης
Γεώργιος Παναγιωτάκης 2010 - 2014 Δημήτριος Καλπαξής 2010 - 2013
Άννα Ρούσσου
Χριστόφορος Κροντηράς
Νικόλαος Αβούρης 2013 - 2014
Παντελής Κυπριανός
Ιωάννα Νταούλη-Ντεμούση
Βενετσάνα Κυριαζοπούλου 2014 - 2020 Δημήτριος Ψαλτόπουλος 2014 - 2015
Χρήστος Παναγιωτακόπουλος 2014 - 2016
Χρήστος Ι. Μπούρας 2015 - 2019
Νικόλαος Καραμάνος 2014 - 2020
Δημοσθένης Πολύζος
Γεώργιος Αγγελόπουλος
Χρήστος Μπούρας 2020 - σήμερα Παναγιώτης Δημόπουλος 2020 - σήμερα
Διονύσιος Μαντζαβίνος
Μάρκος Μαραγκός
Βασίλειος Βασιλειάδης

Επίτιμοι διδάκτορες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες έχουν αναγορευτεί επίτιμοι διδάκτορες του ιδρύματος.

Επίτιμοι Διδάκτορες Πανεπιστημίου Πατρών
Πρυτανεία Σταματίου Αλαχιώτη
Ονοματεπώνυμο Ιδιότητα Ημερομηνία Αναγόρευσης Τμήμα/Σχολή
Μανώλης Γλέζος Αγωνιστής 6 Μαρτίου 1996 Τμήμα Γεωλογίας
Γιάσερ Αραφάτ Πρόεδρος της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής και
Πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
21 Μαΐου 1996 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Ελένη Φωκά Δασκάλα 30 Ιουνίου 1996 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Δέσπω Μουζούρη - Κολάση Δασκάλα 30 Ιουνίου 1996 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Γιαννούλα Βασιλείου Δασκάλα 30 Νοεμβρίου 1996 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Παναγιώτης Κατσογιάννης Καθηγητής Βιοχημείας 6 Μαΐου 1997 Τμήμα Φαρμακευτικής
Κώστας Αξελός Φιλόσοφος 18 Μαρτίου 1998 Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών
Albert Bernard Ackerman Καθηγητής Δερματολογίας 18 Μαρτίου 1998 Τμήμα Ιατρικής
Μιχαλάκης Ι. Μαραθευτής Καθηγητής Παιδαγωγικής
Επίτιμος Διευθυντής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου
4 Μαΐου 1999 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Mapuha Pbitoba Ακαδημαϊκός 4 Μαΐου 1999 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Ανέστης Σ. Βελέτσος Καθηγητής Μηχανικής των Κατασκευών 19 Μαΐου 1999 Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Μέρι Λέφκοβιτς Καθηγήτρια 24 Ιουνίου 1999 Τμήμα Φιλολογίας
Αντώνης Σαμαράκης Λογοτέχνης 8 Νοεμβρίου 1999 Τμήμα Φιλολογίας
Βασίλης Βασιλικός Συγγραφέας 28 Μαρτίου 2000 Τμήμα Φιλολογίας
Αργύριος Θεοφιλόπουλος Καθηγητής Ανοσολογίας 30 Μαΐου 2000 Τμήμα Ιατρικής
Μιχαήλ Β. Γραβάνης Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής 11 Ιουλίου 2000 Τμήμα Ιατρικής
Πρυτανεία Νικολάου Ζούμπου
Ονοματεπώνυμο Ιδιότητα Ημερομηνία Αναγόρευσης Τμήμα/Σχολή
Gerhard Hosemann Καθηγητής Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας 4 Οκτωβρίου 2000 Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών
Βαρθολομαίος Α' Αρχιεκπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης
Οικουμενικός Πατριάρχης
21 Οκτωβρίου 2000 Τμήμα Ιατρικής,
Τμήμα Φαρμακευτικής,
Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών,
Τμήμα Φυσικής,
Τμήμα Βιολογίας,
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης,
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών
Christoph Hohbach Καθηγητής Παθολογίας 14 Δεκεμβρίου 2000 Τμήμα Φαρμακευτικής
Ευάγγελος Γραγούδας Καθηγητής Οφθαλμολογίας 15 Δεκεμβρίου 2000 Τμήμα Ιατρικής
Ιωάννης Σκανδαλάκης Καθηγητής Χειρουργικής Ανατομικής 10 Ιουλίου 2001 Τμήμα Ιατρικής
Γεώργιος Ι. Σταματογιαννόπουλος Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής 17 Οκτωβρίου 2001 Τμήμα Ιατρικής
Ηλίας Π. Γυφτόπουλος Καθηγητής Θερμοδυναμικής και Πυρηνικής Τεχνολογίας 16 Ιανουαρίου 2002 Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών
Τζον Χ. Σέινφελντ Καθηγητής Χημικής Μηχανικής 23 Ιανουαρίου 2002 Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Sir Harold W. Kroto Καθηγητής Χημείας 1 Φεβρουαρίου 2002 Τμήμα Χημείας
Κυριάκος Κ. Νικολάου Καθηγητής Χημείας 30 Μαΐου 2002 Τμήμα Φαρμακευτικής
Werner Goldsmith Καθηγητής Μηχανικής 11 Ιουνίου 2002 Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών
Κονσταντίν Φρολόφ Καθηγητής Διαγνωστικής και Ασφάλειας Μηχανολογικών Συστημάτων 11 Ιουνίου 2002 Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών
Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας 29 Νοεμβρίου 2002 Τμήμα Ιατρικής,
Τμήμα Φυσικής,
Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών,
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Νικόλαος Η. Μαδιάς Καθηγητής Παθολογίας 27 Μαρτίου 2003 Τμήμα Ιατρικής
Χαράλαμπος Γαβράς Καθηγητής Παθολογίας 9 Απριλίου 2003 Τμήμα Ιατρικής
Γεώργιος Ράλλης πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος 6 Μαΐου 2003 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Ανδρέας Ακριβός Καθηγητής Ρευστοδυναμικής 29 Μαΐου 2003 Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Απόστολος Κακλαμάνης Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων 6 Ιουνίου 2003 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Πρυτανεία Χρήστου Χατζηθεοδώρου
Ονοματεπώνυμο Ιδιότητα Ημερομηνία Αναγόρευσης Τμήμα/Σχολή
Ιωάννης Π. Αντωνόπουλος Καθηγητής Φιλοσοφίας 13 Μαΐου 2004 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Ιωάννης Ηλιόπουλος Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής 9 Νοεμβρίου 2004 Τμήμα Φυσικής
Αθανάσιος Φωκάς Καθηγητής μη Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης 21 Δεκεμβρίου 2004 Τμήμα Μαθηματικών
Anders Hjerpe Καθηγητής Ιατρικής 8 Απριλίου 2005 Τμήμα Χημείας
Φώτης Καφάτος Καθηγητής της Μοριακής-Κυτταρικής Βιολογίας και Γενετικής 19 Μαΐου 2005 Τμήμα Βιολογίας,
Τμήμα Ιατρικής,
Τμήμα Φαρμακευτικής,
Τμήμα Χημείας
Γρηγόριος Μ. Σηφάκης Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας 29 Μαΐου 2005 Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
Alan Wein Καθηγητής Ουρολογίας 29 Σεπτεμβρίου 2005 Τμήμα Ιατρικής
Pol Maria Rommens Καθηγητής Χειρουργικής Τραυματιολογίας 4 Νοεμβρίου 2005 Τμήμα Ιατρικής
Πρυτανεία Σταύρου Κουμπιά
Ονοματεπώνυμο Ιδιότητα Ημερομηνία Αναγόρευσης Τμήμα/Σχολή
Lucio Luzzato Καθηγητής Αιματολογίας 1 Δεκεμβρίου 2006 Τμήμα Ιατρικής
Gerhard Wegner Καθηγητής Επιστήμης των Μακρομορίων 2 Μαΐου 2007 Τμήμα Χημείας
Αλέξιος Κ. Δημαράς Ιστορικός της Εκπαίδευσης 18 Μαΐου 2007 Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
Satya N. Atluri Καθηγητής Υπολογιστικής Μηχανικής και Αεροναυπηγικής 14 Ιουνίου 2007 Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών
Roger Marchant Καθηγητής Βιοτεχνολογίας 4 Δεκεμβρίου 2007 Τμήμα Χημείας
Jean Marie Lehn Καθηγητής Χημείας 26 Μαρτίου 2008 Τμήμα Χημείας
Brian Daniel Joseph Καθηγητής Γλωσσολογίας 31 Μαρτίου 2008 Τμήμα Φιλολογίας
Walter Burkert Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας 22 Μαΐου 2008 Τμήμα Φιλολογίας
Wayne Hendrix Wolf Καθηγητής Ενσωματωμένων Συστημάτων 16 Οκτωβρίου 2008 Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών
Ζοζέφ Σιφακίς Καθηγητής Ενσωματωμένων Συστημάτων 17 Δεκεμβρίου 2008 Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών
Κωνσταντίνος Ρ. Σολδάτος Καθηγητής Ψυχιατρικής 8 Απριλίου 2009 Τμήμα Ιατρικής
Philip H.K. Seymour Καθηγητής της Γνωστικής Ψυχολογίας 5 Μαΐου 2009 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Jose Luis Garcia Fierro Καθηγητής Κατάλυσης 11 Μαΐου 2009 Τμήμα Χημείας
Λουκάς Γ. Χριστοφόρου Καθηγητής Ατομικής και Μοριακής Φυσικής και Φυσικής Ακτινοβολιών 15 Μαΐου 2009 Τμήμα Φυσικής
Carl - Henrik Heldin Καθηγητής της Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας 18 Μαΐου 2009 Τμήμα Χημείας
Βαγγέλης Παπαθανασίου Συνθέτης 22 Μαΐου 2009 Τμήμα Φυσικής
Gregory Nagy Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας 1 Ιουνίου 2009 Τμήμα Φιλολογίας
Knud H. Nierhaus Καθηγητής Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας 3 Ιουνίου 2009 Τμήμα Ιατρικής
William R. Hendee Καθηγητής Βιοφυσικής - Ιατρικής Φυσικής 15 Σεπτεμβρίου 2009 Τμήμα Ιατρικής
Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας 16 Ιανουαρίου 2010 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
Χρίστος Παπαδημητρίου Καθηγητής Θεωρίας Αλγόριθμων και Πολυπλοκότητας 16 Μαρτίου 2010 Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών
Δημήτρης Χριστόφιας Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας 19 Μαρτίου 2010 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Αντώνιος Μ. Βιντζηλαίος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής 16 Απριλίου 2010 Τμήμα Ιατρικής
Δημήτριος Α. Πλέσσας Χημικός 19 Απριλίου 2010 Τμήμα Χημείας
Andrew V. Schally Καθηγητής Παθολογίας 26 Απριλίου 2010 Τμήμα Φαρμακευτικής
Paul Kiparsky Καθηγητής Γλωσσολογίας 4 Ιουνίου 2010 Τμήμα Φιλολογίας
Πρυτανεία Γεωργίου Παναγιωτάκη
Ονοματεπώνυμο Ιδιότητα Ημερομηνία Αναγόρευσης Τμήμα/Σχολή
Αθανάσιος Ν. Γιάννης Καθηγητής Οργανικής Χημείας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων 11 Οκτωβρίου 2010 Τμήμα Φαρμακευτικής
Χρήστος Πλατσούκας Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών 19 Οκτωβρίου 2010 Τμήμα Χημείας
Δημήτριος Π. Δασκαλόπουλος Μελετητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ποιητής 16 Δεκεμβρίου 2010 Τμήμα Φιλολογίας
Τζέιμς Γουάτσον Καθηγητης Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής 13 Απριλίου 2011 Τμήμα Ιατρικής
Γεώργιος Χρούσος Καθηγητής Παιδιατρικής 23 Νοεμβρίου 2011 Τμήμα Ιατρικής
Ιωάννης Π. Τσιβίδης Καθηγητής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός 26 Ιουνίου 2012 Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών
Άντα Γιονάτ Καθηγήτρια Δομικής Βιολογίας 13 Μαΐου 2013 Τμήμα Βιολογίας
Τμήμα Φαρμακευτικής
Αθανάσιο Γ. Παπαβασιλείου Καθηγητής Βιοχημείας 12 Ιουνίου 2013 Σχολή Επιστημών Υγείας
Βασίλειος Αθ. Ρήγας Καθηγητής Παθολογίας 26 Ιουνίου 2013 Σχολή Επιστημών Υγείας
Χρήστος Σ. Μαντζώρος Καθηγητής Παθολογίας 31 Ιανουαρίου 2014 Σχολή Επιστημών Υγείας
Σερζ Αρός Καθηγητής Φυσικής 5 Φεβρουαρίου 2014 Σχολή Θετικών Επιστημών
Harald Zur Hausen Καθηγητής Ιολογίας 10 Απριλίου 2014 Σχολή Επιστημών Υγείας
Γεώργιος Κήτας Καθηγητής Ρευματολογίας 30 Μαΐου 2014 Σχολή Επιστημών Υγείας
Ιωάννα Παπανδροπούλου - Bethoud Καθηγήτρια Ψυχολογίας 2 Ιουνίου 2014 Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών
Πρυτανεία Βενετσάνας Κυριαζοπούλου
Ονοματεπώνυμο Ιδιότητα Ημερομηνία Αναγόρευσης Τμήμα/Σχολή
Δημήτρης Φατούρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, πρώην Πρύτανης ΑΠΘ,
πρώην Υπουργός Παιδείας
8 Οκτωβρίου 2014 Πολυτεχνική Σχολή
Vanyo Ivanov Mitev Καθηγητής Βιοχημείας 10 Δεκεμβρίου 2014 Σχολή Επιστημών Υγείας
Arne H. Strid Καθηγητής Βοτανικής 1 Απριλίου 2015 Σχολή Θετικών Επιστημών
Πολυτεχνική Σχολή
Άλκη Ζέη Συγγραφέας 13 Μαΐου 2015 Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών
Νικόλαος Πέππας Καθηγητής Χημικής, Βιοϊατρικής Μηχανικής και Φαρμακολογίας 3 Ιουνίου 2015 Πολυτεχνική Σχολή
Κurt H. Wüthrich Καθηγητής Βιοφυσικής - Δομικής Βιολογίας 17 Ιουνίου 2015 Σχολή Επιστημών Υγείας
Τζον Χολμς Μσντόουέλ Καθηγητής Φιλοσοφίας 17 Ιουνίου 2015 Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών
Αλέξης Παπαλεξόπουλος Καθηγητής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός 8 Ιανουαρίου 2016 Πολυτεχνική Σχολή
John Ellis Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής 8 Απριλίου 2016 Σχολή Θετικών Επιστημών
Νίκανδρος Μπούρας Καθηγητής Ψυχιατρικής 13 Απριλίου 2016 Σχολή Επιστημών Υγείας
Λουδοβίκος Κάππος Καθηγητής Νευρολογίας 18 Μαΐου 2016 Σχολή Επιστημών Υγείας
Χρήστος Ζερεφός Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας 25 Μαΐου 2016 Σχολή Θετικών Επιστημών
Renatto Iozzo Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής, Βιοχημείας, Κυτταρικής & Μοριακής Βιολογίας 10 Ιουνίου 2016 Σχολή Θετικών Επιστημών
Λούκα Κατσέλη Καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών 11 Ιουνίου 2016 Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Προκόπης Παυλόπουλος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας 24 Ιουνίου 2016 Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Heini Murer Καθηγητής Φυσιολογίας 21 Σεπτεμβρίου 2016 Σχολή Επιστημών Υγείας
Ευάγγελος Ελευθερίου Καθηγητής Ηλεκτρολογίας 9 Νοεμβρίου 2016 Πολυτεχνική Σχολή
Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ Καθηγήτρια Βυζαντινολογίας 20 Δεκεμβρίου 2016 Σχολή Επιστημών Υγείας
Θεόδωρος Τερζόπουλος Σκηνοθέτης 26 Απριλίου 2017 Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών
Georges Louis Baron Καθηγητής Επιστημών της Εκπαίδευσης 31 Μαΐου 2017 Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών
Δημήτριος Σφήκας Μέγας Ευεργέτης Τμήματος Ιατρικής - Μηχανολόγος Ναυπηγός 17 Ιουνίου 2017 Σχολή Επιστημών Υγείας
Claudio Ronco Καθηγητής Νεφρολογίας 20 Σεπτεμβρίου 2017 Σχολή Επιστημών Υγείας
Kurt Mehlhorn Καθηγητής Πληροφορικής 8 Νοεμβρίου 2017 Πολυτεχνική Σχολή
Δημήτριος Μιχαηλίδης Καθηγητής Ιατρικής 26 Ιανουαρίου 2018 Σχολή Επιστημών Υγείας
Ελένη Διγενοπούλου - Ζαφειροπούλου Μεγάλη Ευεργέτιδα 1 Φεβρουαρίου 2018 Σχολή Επιστημών Υγείας
Θανάσης Βαλτινός Πεζογράφος 23 Μαΐου 2018 Τμήμα Φιλολογίας
Γεώργιος Β. Γιαννάκης Καθηγητής Πληροφορικής 31 Μαΐου 2018 Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών
Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής
Αριστείδης Αντσακλής Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας 19 Σεπτεμβρίου 2018 Τμήμα Ιατρικής
Bernard Charlot Ομότιμος Καθηγητής Επιστημών της Εκπαίδευσης 28 Νοεμβρίου 2018 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Klaus Müllen Ομότιμος Καθηγητής και π. Διευθυντής του Max Planck Institute for Polymer Research 8 Απριλίου 2019 Τμήμα Χημείας
David Piper Ομότιμος Επιστήμονας Γεωλογικής Υπηρεσίας Καναδά 9 Απριλίου 2019 Τμήμα Γεωλογίας
Γεωργία Πή-Piper Καθηγήτρια Γεωλογίας του Saint Mary's University in Halifax 9 Απριλίου 2019 Τμήμα Γεωλογίας
Peter Trudgill Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας 14 Μαΐου 2019 Τμήμα Φιλολογίας
Δημήτρης Δημητριάδης Συγγραφέας 29 Μαΐου 2019 Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης Καθηγητής - Διευθυντής Ινστιτούτου Εδαφομηχανικής & Βραχομηχανικής του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης 29 Μαΐου 2019 Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Μιχαήλ Κωνσταντίνου Καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Buffalo 3 Ιουλίου 2019 Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών
  2. 2,0 2,1 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πάτρας
  3. «Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Πανεπιστημίου Πατρών». modip.upatras.gr. 2015. 
  4. 4,0 4,1 «Έκθεση Εξωτερικής Ιδρυματικής Αξιολόγησης Πανεπιστημίου Πατρών» (PDF) (στα Αγγλικά). www.adip.gr. 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019.  "University of Patras (UP) has self-motivated, dynamic and internationally recognized faculty and high-quality staff. Many research units at UP are productive, visible, and deliver high-quality research. The EEC ascertained strong intentions for quality assurance and enhancement at UP. The EEC sees a need to strengthen outward-looking policies and activities, removing barriers for internal collaborations, outreach activities, and substantial external partnerships. The EEC evaluated and scored according to where UP stands in relation to its understanding of an international norm of excellence; although conscious of the severe constraints imposed by the Greek State, we have not used them as an excuse for not identifying areas of improvement (an EEC member gave a worthy of merit vote by taking into account with a heavier weight the negative influence of the external environment)."
  5. 5,0 5,1 5,2 «Διεθνής Παρουσία (Λίστες Κατατάξεις) του Πανεπιστημίου Πατρών». University of Patras. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2018. 
  6. «THE World University Rankings – University of Patras» (στα αγγλικά). Times Higher Education (THE). 2017-09-01. https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/university-patras?ranking-dataset=133819. 
  7. «QS World University Rankings – University of Patras» (στα αγγλικά). QS World University Rankings. 2017-09-01. https://www.topuniversities.com/universities/university-patras. 
  8. «ΦΕΚ A 216/1964». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 11 Νοεμβρίου 1964. 
  9. «Ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών». www.upatras.gr. 
  10. «Σχέδιο ΑΘΗΝΑ – Υπουργείο Παιδείας». 2013. 
  11. «Δελτίο Τύπου – Σχέδιο ΑΘΗΝΑ» (PDF). www.minedu.gov.gr. 31 Ιανουαρίου 2013. 
  12. 09-05-19 Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος “Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πειραματικά Σχολεία, ΓΑΚ και λοιπές διατάξεις”
  13. «ΦΕΚ A 70/2019». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 7 Μαΐου 2019. 
  14. «ΦΕΚ A 131/2022». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 7 Ιουλίου 2022. 
  15. «Έμβλημα Πανεπιστήμιο Πατρών». www.upatras.gr. 
  16. «Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Πατρών». www.upatras.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2018. 
  17. «Ψηφιακή Μάθηση και Ανοικτά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών». www.upatras.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2021. 
  18. «Επιστημών Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  19. «Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  20. «Τμήμα Θεατρικών Σπουδών – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  21. «Τμήμα Φιλολογίας – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  22. «Τμήμα Φιλοσοφίας – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  23. «Τμήμα Ιατρικής – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  24. «Τμήμα Φαρμακευτικής – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  25. «Τμήμα Μαθηματικών – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  26. «Τμήμα Φυσικής – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  27. «Τμήμα Χημείας – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  28. «Τμήμα Βιολογίας – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  29. «Τμήμα Γεωλογίας – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  30. «Τμήμα Επιστήμης των Υλικών – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  31. «Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  32. «Τμήμα Οικονομικών Επιστημών – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  33. «Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  34. «Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  35. «Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  36. «Τμήμα Χημικών Μηχανικών – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  37. «Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  38. «Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  39. «Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Πατρών». www.upatras.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2021. 
  40. 40,0 40,1 «Διεθνείς Σχέσεις Πανεπιστημίου Πατρών». University of Patras. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2019. 
  41. 41,0 41,1 «Εγκαταστάσεις Πανεπιστημίου Πατρών». www.upatras.gr. 
  42. Έναρξη λειτουργίας προαστιακού Πάτρας
  43. «Πανεπιστημιακή Ζωή και Φοιτητικές Ομάδες στο Πανεπιστήμιο Πατρών». www.upatras.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2021. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ανδρέας Τσιλίρας, Πανεπιστήμιο Πατρών 1964-2014. Στιγμιότυπα μιας συναρπαστικής διαδρομής, Αχαϊκή Βιβλιοθήκη, Εκδόσεις Πελοπόννησος, Πάτρα 2014. ISBN 978-618-81328-2-5.
  • Σήφης Μπουζάκης. Πανεπιστήμιο Πατρών 1964–2014: 50 χρόνια μετά – μια συνοπτική ιστορία. Πάτρα: Πανεπιστήμιο Πατρών, 2016. ISBN 978-960-530-161-3.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]