Παλαιά Καστίλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Καστίλλη (αποσαφήνιση).
Κάστρο στην Αρένας ντε Σαν Πέδρο (Άβιλα), κτισμένο το 1393

Η Παλαιά Καστίλη (ισπανικά: Castilla la Vieja) είναι μια ιστορική περιοχή της Ισπανίας, η οποία περιελάμβανε έδαφος που αργότερα ανταποκρινόταν στις επαρχίες του πολιτικά, Σανταντέρ (Santander) (τώρα Καντάβρια), Μπούργος, το Λογρόνιο (Logroño) (τώρα Λα Ριόχα), τη Σόρια, τη Σεγόβια, την Άβιλα, το Βαγιαδολίδ, την Παλένθια.

Οι απαρχές είναι στην ιστορική Καστίλη που σχηματίσθηκε τον 9ο αιώνα στη ζώνη που τώρα συγκροτείται από την Καντάβρια, την Άλαβα, και το Μπούργος.

Τον 18ο αιώνα, ο Κάρολος Γ΄ της Ισπανίας μεταβίβασε στο επίσης καλούμενο βασίλειο της Castilla la Vieja τις επαρχίες του Μπούργος, της Σόρια, της Σεγόβια, της Άβιλα, του Βαγιαδολίδ και της Παλένθια.

Το βασιλικό διάταγμα της 30ής Νοεμβρίου 1833, η μεταρρύθμιση του Χαβιέρ του Μπούργος (βλέπε Διοικητική διαίρεση της Ισπανίας 1833), εγκαθίδρυσε την βάση για την την διαίρεση της Ισπανίας σε επαρχίες που, με μερικές τροποποιήσεις, συνεχίζει έως την σημερινή εποχή· αυτό το διάταγμα προσέθεσε τις επαρχίες του Λογρόνιο και του Σανταντέρ στην Castilla la Vieja.

Ιστορική περιοχή της Παλαιάς Καστίλης

Ένα άλλο βασιλικό διάταγμα, στις 30 Νοεμβρίου 1855, διαίρεσε την Ισπανία σε 49 επαρχίες και εκχώρησε τις επαρχίες του Βαγιαδολίδ και της Παλένθια στο Βασίλειο της Λεόν, αφήνοντας στην Castilla la Vieja μόνο το Σανταντέρ, το Μπούργος, τη Σόρια, τη Σεγόβια, και την Άβιλα. Αν και υπήρξαν περαιτέρω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τον 19ο αιώνα, αυτή η διαίρεση αντικατοπτρίζεται στις εγκυκλοπαίδειες, τις γεωγραφίες, και εγχειρίδια από τον μέσο 19ο αιώνα μέχρι που αντικαταστάθηκε στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα. Για παράδειγμα, πρώιμες εκδόσεις της Enciclopedia Espasa, τηε Encyclopædia Britannica και της δημοφιλούς μαθητικής εγκυκλοπαίδειας Álvarez όλες ακολουθούν την διαίρεση των επαρχιών στην Castilla la Vieja και την Λεόν.

Με την θέσπιση της αυτόνομης κοινότητας της Καστίλης και Λεόν το 1983, η Castilla la Vieja έχασε ένα μεγάλο μέρος της ιδιαίτερης ταυτότητας της· από τη μία, ενώθηκε πολιτικά με την Λεόν σε μια μεγαλύτερη οντότητα, και από την άλλη, σύο από τις επαρχίες της έγιναν αυτόνομες κοινότητες οι ίδιες: το Σανταντέρ έγινε η Καντάβρια και το Λογρόνιο έγινε η Λα Ριόχα.

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό το άρθρο αντλεί από το αντίστοιχο άρθρο στην Ισπανική Βικιπαίδεια, ανακτήθηκε 1 Μαρτίου 2005.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Castilla la Vieja στο Wikimedia Commons