Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 46°56′20″N 7°28′31″E / 46.93881°N 7.475306°E / 46.93881; 7.475306

Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση
ΣυντομογραφίαUPU
Ίδρυση1874
ΤύποςΟργανισμός
ΈδραΒέρνη, Ελβετία
ΕπικεφαλήςΜασαχίκο Μετόκι
Ιστότοποςwww.upu.int

Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (Union Postale Universelle, Universal Post Union), UPU (προφέρεται γιου-πι-γιου), είναι διεθνής οργανισμός, αποτελούμενος από 192 χώρες-μέλη, που συγκαταλέγεται σήμερα στις ειδικές οργανώσεις (οργανισμούς) του ΟΗΕ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1874 με τη Συνθήκη της Βέρνης με το όνομα General Post Union με έδρα τη Βέρνη με κύριο σκοπό τις καλύτερες και συντονισμένες ταχυδρομικές αποστολές αρχικά στην Ευρώπη αλλά και την αποφυγή αποστολών απαγορευμένων ειδών όπως όπλα, ναρκωτικά, κ.λπ.
Το 1947 ή Ένωση αυτή συμπεριλήφθηκε στους επιμέρους οργανισμούς του ΟΗΕ όπου και έλαβε το σημερινό όνομά της, διατηρώντας την έδρα της στην ίδια πόλη. Στη UPU συμμετέχουν σήμερα όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Όργανα της UPU[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιδίωξη της Ένωσης είναι η συνεχής βελτίωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών και η προαγωγή στον τομέα αυτόν της διεθνούς συνεργασίας. Έτσι το κάθε κράτος μέλος αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας των άλλων χωρών με τα καλλίτερα και ταχύτερα μέσα που διαθέτει για την εσωτερική του αλληλογραφία. Όργανα της Ένωσης για το σκοπό αυτό είναι:

  1. Το Παγκόσμιο Ταχυδρομικό Συνέδριο, που συνέρχεται κάθε πέντε χρόνια.
  2. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο, που αποτελείται από 40 μέλη τα οποία εκλέγονται από το παραπάνω Συνέδριο με βάση τη γεωγραφική αντιπροσώπευση, και
  3. Το Διεθνές Γραφείο, που αποτελεί την μόνιμη Γενική Γραμματεία της Ένωσης στην οποία προΐσταται ο Γενικός Διευθυντής της UPU.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 γενικός διευθυντής είναι ο Ιάπωνας Μασαχίκο Μετόκι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Α. Ζιμπουλάκη "Διεθνές Δίκαιο", Αθήνα 1979, σ.135