Πάπας Διονύσιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας Άγιος
Διονύσιος
Από22 Ιουλίου 259
Έως26 Δεκεμβρίου 268
ΠροκάτοχοςΠάπας Σίξτος Β΄
ΔιάδοχοςΠάπας Φήλιξ Α΄
Προσωπικά στοιχεία
ΓέννησηΕπαρχία Κοζέντσα, Ιταλία
Θάνατος26 Δεκεμβρίου 268
Ρώμη, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Αγιοποίηση
Εορτασμός26 Δεκεμβρίου
Τιμάται απόΚαθολική Εκκλησία
ΣύμβολαΠαπικά άμφια, βιβλίο, ποιμαντορική ράβδος

Ο Πάπας Διονύσιος (Papa Dionisio, ... - 26 Δεκεμβρίου 268) υπηρέτησε ως επίσκοπος Ρώμης ή Πάπας από τις 22 Ιουλίου του 259 μέχρι τον θάνατό του το 268. Στα έργα τέχνης παριστάνεται με επίσημα παπικά άμφια και κρατώντας ένα βιβλίο. Είναι ο πρώτος Πάπας που δεν αναγράφεται στους καταλόγους των Παπών ως μάρτυρας. Διαδέχθηκε στο αξίωμα τον Σίξτο Β΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιθανότατα γεννήθηκε στη Μεγάλη Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν έχει εξακριβωθεί. Η εκλογή του στο αξίωμα του Πάπα έγινε το 259, ένα χρόνο μετά το μαρτύριο του προκατόχου του, Σίξτου Β΄. Εξαιτίας του κύματος διωγμών που είχαν εξαπολυθεί τότε, η Αγία Έδρα παρέμενε κενή επί περίπου έναν χρόνο. Όταν οι διωγμοί κατά των Χριστιανών άρχισαν να υποχωρούν, ο Διονύσιος έγινε επίσκοπος Ρώμης. Ο άνθρωπος που διέταξε τους διωγμούς, ο Ουαλεριανός, Αυτοκράτορας της Ρώμης, συνελήφθη και εκτελέστηκε από τον Βασιλιά Σαπώρη Α΄ της Περσίας το 260. Ο διάδοχός του, Γαλλιηνός, εξέδωσε διάταγμα, με βάση το οποίο τερματίστηκαν οι θρησκευτικοί διωγμοί και η χριστιανική εκκλησία απέκτησε νομικό καθεστώς. Το εν λόγω διάταγμα ίσχυσε ως το 303.

Ως Ποντίφικας έστειλε μεγάλα ποσά χρημάτων σε ναούς της Καππαδοκίας, που είχαν καταστραφεί από τους Γότθους, για την επανοικοδόμησή τους.

Πέθανε στις 26 Δεκεμβρίου του 268 και τον διαδέχθηκε ο Φήλιξ Α΄. Η μνήμη του εορτάζεται την ημέρα του θανάτου του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]