Ονφλέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 49°25′8″N 0°13′59″E / 49.41889°N 0.23306°E / 49.41889; 0.23306

Ονφλέρ

Έμβλημα
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήκαντόνιο του Ονφλέρ, Καλβαντός και διαμέρισμα του Λιζιέ
Ταχυδρομικός κώδικας14600[1]
Κωδικός Κοινότητας14333[2]
Πληθυσμός6.761 (1  Ιανουαρίου 2021)[3]
Έκταση13,67 km²[4]
Υψόμετρο0 μέτρο
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ονφλέρ
49°25′8″N 0°13′59″E
Ιστότοποςhttps://www.ville-honfleur.com[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Το λιμάνι της Ονφλέρ

Η Ονφλέρ (Honfleur) είναι παραθαλάσσιο θέρετρο στη θάλασσα της Μάγχης στο γεωγραφικό διαμέρισμα Καλβαντός στην περιοχή της Νορμανδίας, στην βορειοδυτική Γαλλία. Νότια βρίσκονται οι ιστορικές παραλίες της Συμμαχικής Απόβασης (04/06/1944) και Βόρεια οι εκβολές του Σηκουάνα με την περίφημη Γέφυρα της Νορμανδίας. Ο πληθυσμός δεν ξεπερνάει τις 4.000 κατοίκους, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι συνταξιοδοτημένοι ηλικιωμένοι Γάλλοι που απολαμβάνουν την ηρεμία της γραφικής αυτής κωμόπολης. Οι ρυθμοί ζωής είναι σχετικά αργοί και η πόλη διατηρεί μια παραδοσιακή ομορφιά με δημόσια κτήρια, πλατείες, δρόμους και σπίτια που θυμίζουν έντονα άλλες εποχές.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ονφλέρ ιδρύθηκε από Βίκινγκς, με πρώτη αναφορά να γίνεται από τον Ριχάρδο τον 3ο, Δούκα της Νορμανδίας. Μέχρι τα μέσα του 12ου αιώνα η κωμόπολη αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων από την πρωτεύουσα της Νορμανδίας, Ρουέν προς την Αγγλία. Κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς πολέμου είχε στρατηγική θέση και για να προστατευθεί από τις αγγλικές επιδρομές, ο Κάρολος ο 5ος ενίσχυσε τα τείχη της. Μετά το τέλος του 100ετούς πολέμου η Ονφλέρ εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό λιμάνι μέχρι και τα τέλη του 18ου αιώνα. Πολλές ναυτικές αποστολές ξεκίνησαν με προορισμό το Νέο Κόσμο (Νέα Γη & Λαμπραντόρ, Κεμπέκ) αλλά και τις ακτές της Β.Αφρικής και τις Πορτογαλικές Αζόρες Νήσους. Αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας ήταν η κωμόπολη να γίνει ένα από τα 5 σημαντικότερα λιμάνια εμπορίας σκλάβων στην αποικιοκρατική Γαλλία.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στηριζόμενοι στο γεγονός ότι η Ονφλέρ ιδρύθηκε από Βίκινγκς, Νορβηγικής καταγωγής και σε συνδυασμό με τον ομώνυμο κόλπο Hunafloi που βρίσκετε στην Ισλανδία μπορούμε να εικάσουμε ότι η λέξη έχει σκανδιναβική - νορβηγική προέλευση.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η καθολική εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης του 15ου αιώνα είναι η μεγαλύτερη ξύλινη εκκλησία στη Γαλλία, το καμπαναριό της είναι χτισμένο ξεχωριστά από τον κυρίως ναό.
  • Το κτίριο του παλιού Φρουραρχείου στην είσοδο του λιμανιού που χρονολογείται πριν απο το 1600.
  • Το Ναυτικό Μουσείο που στεγάζεται σε μια μικρή εκκλησία του 15ου αιώνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]