Οικογένεια Παλαιολόγων της Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οικογένεια Παλαιολόγων της Κύπρου
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΟικογένειαΔυναστεία των Παλαιολόγων

Η Οικογένεια των Παλαιολόγων ήταν μεσαιωνική οικογένεια της Κύπρου, και συγκεκριμένα κλάδοι των Παλαιολόγων, που διατείνονταν ότι κατάγονταν από τους Παλαιολόγους του Μυστρά.

Σύμφωνα με την γενεαλογία που διατείνονταν κάποιες οικογένειες μετά την πτώση του Δεσποτάτου του Μυστρά στους Οθωμανούς το 1460 Παλαιολόγοι μετοίκησαν στην Κύπρο και το Φράγκικο Βασίλειο της Κύπρου[1].

Ο πρώτος κλάδος, ο γενάρχης της, που είναι άγνωστο το μικρό του όνομα καταγόταν από τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο[2] παντρεύτηκε την Καρόλα Ποδοκάθαρου ευγενής οικογένειας της νήσου[3]. Γιος τους ήταν ο Φίλιππος Γεωργάκης Παλαιολόγος που παντρεύτηκε τη Φιορέντζα Πίπη και πήρε προίκα φέουδο στην περιοχή της Κυρήνειας[3][4]. Γιοι του Φιλίππου αναφέρονται ο στρατιωτικός Αννίβας Παλαιολόγος, ο Αλέξανδρος, και ο φεουδάρχης Ματθαίος Παλαιολόγος που η κόρη του, είχε τέσσερις μετά από δύο γάμους, Ιουλία Παλαιολογίνα είχε παντρευτεί τον Καμίλο Φικάρδο και αιχμαλωτίστηκε κατά την πτώση της Λευκωσίας στους Οθωμανούς το 1570[4]. Η Ιουλία είχε τρία παιδιά την Μαρία, τον Φραγκίσκο και τον Φορτούνιο. Ο Δημήτριος Παλαιολόγος εγγονός του Φιλίππου παντρεύτηκε την Έλενα Λουζινιάν μέλος της βασιλικής οικογένειας των Λουζινιάν και αδελφή του ιστορικού Στέφανου Λουζινιάν, ο Δημήτριος έπεσε μαχόμενος κατά των Οθωμανών στην υπεράσπιση της Λευκωσίας το 1570[3]. Παιδιά τους ήταν ο Φίλιππος και η Παλαιολόγα[4].

Από την ίδια οικογένεια ήταν ο Γεώργιος Παλαιολόγος, είχε κόρη την Ελιζαμπέττα που παντρεύτηκε τον Δημήτρη Λάσκαρη Μεγαδούκα από τον βασιλικό οίκο των Λασκαρίδων[4]. Γιος τους ήταν ο Αλέξανδρος Λάσκαρης Μεγαδούκας ο οποίος διέπρεψε ως στρατιωτικός[4]. Θείος της Ελιζαμπέττας αναφέρεται ο Θεόδωρος Παλαιολόγος, αδελφός του Γεωργίου, στραντιότι στην υπηρεσία της Βενετίας που ζούσε στην Βενετία[4]. Πατέρας του Γεωργίου και Θεόδωρου ήταν ο Παύλος Παλαιολόγος ενώ είχαν και μία αδελφή.

Από την ίδια οικογένεια ήταν ο Ιωάννης Παλαιολόγος, στην υπηρεσία της Βενετίας, υπερασπιστής του Ναυπλίου μαζί με τον αδελφό του Ανδρόνικο, εγγόνια και οι δύο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου[5] που μετά την πτώση του στους Οθωμανούς οι Βενετοί τον εγκατέστησαν στην Κύπρο[4]. Ο Ιωάννης έπεσε μαχόμενος το 1570 στην πολιορκία της Λευκωσίας από τους Οθωμανούς[4]. Παιδιά του ήταν ο Εμμανουήλ Παλαιολόγος στρατιωτικός, ο Δημήτριος Παλαιολόγος επίσης στρατιωτικός, και η Σπεράντζα παντρεμένη με τον Ναυπλιώτη Ανδρέα Ροντάκη, παιδιά τους ήταν ο Θεόδωρος, ο Παλαιολόγος, ο Πέτρος και η Αικατερίνη[4]. Αδελφός των Ιωάννη και Ανδρόνικου ήταν και ο Γεώργιος που πιάστηκε αιχμάλωτος και εκτελέσθηκε στο Ναύπλιο, γιος του ο Θεόδωρος που διέφυγε με την οικογένεια του στην Κύπρο, πολέμησε εκεί τους Οθωμανούς και με την πτώση της Κύπρου στους Οθωμανούς διέφυγε στη βενετία[6].

Δεύτερος κλάδος της οικογένειας Παλαιολόγων, που είχαν μεταναστεύσει από την Κωνσταντινούπολη μετά την άλωση της πόλης στον Μυστρά, γνωστό μέλος της οικογένειας είναι η Παλαιολογίνα που παντρεύτηκε τον Γοδεφρείδο Κορνάρο σημαίνον πρόσωπο της Κύπρου[1]. Γιος τους ήταν Παλαιολόγος Κορνάρο[1].

Άλλοι Παλαιολόγοι που δεν είναι ξεκάθαρο από ποιο κλάδο κατάγονταν ήταν οι Φίλιππος Εμμανουήλ Μεμπρέ, που κράτησε το επώνυμο της μητέρας του Μελισύνδης Μεμπρέ και όχι του πατέρα του που ήταν κάποιος άγνωστος Παλαιολόγος, ο αδελφός του Ιερόνυμος Παλαιολόγος και οι αδελφές τους Ιουλία και Λάουρα όπου η καταγωγή τους από τους Παλαιολόγους ήταν εκ θυληγονίας[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Πολίτης news-Νάτα Παταπίου, Ο κλάδος Κορνάρο του Ριζοκαρπάσου: Μια ιστορική περιδιάβαση Αρχειοθετήθηκε 2020-09-27 στο Wayback Machine., ανακτήθηκε 27 Ιανουαρίου 2020
  2. Παλαιολόγοι και Κύπρος, ανακτήθηκε 27 Ιανουαρίου 2020
  3. 3,0 3,1 3,2 Εφημερίδα Πολίτης, ένθετο Παράθυρο, Περί της κυπριακής οικογένειας Πίπη (Bibi) Αρχειοθετήθηκε 2020-01-26 στο Wayback Machine., ανακτήθηκε 27 Ιανουαρίου 2020
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 4,8 Εφημερίδα Πολίτης, ένθετο Παράθυρο, Οι κλάδοι των Παλαιολόγων της Κύπρου Αρχειοθετήθηκε 2020-01-26 στο Wayback Machine., ανακτήθηκε 27 Ιανουαρίου 2020
  5. Polignosi. «Παλαιολόγος Ιωάννης». www.polignosi.com. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  6. Πολυγνώση-Παλαιολόγος Θεόδωρος, ανακτήθηκε 28 Ιανουαρίου 2020
  7. Εφημερίδα Πολίτης, ένθετο Παράθυρο, [1] Αρχειοθετήθηκε 2020-01-26 στο Wayback Machine., ανακτήθηκε 27 Ιανουαρίου 2020