Οι αρραβωνιασμένοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι αρραβωνιασμένοι
ΣυγγραφέαςΑλεσσάντρο Μαντσόνι[1]
ΤίτλοςI promessi sposi[1]
ΓλώσσαΙταλικά[1]
Ημερομηνία δημιουργίας1821
Ημερομηνία δημοσίευσης1827
Μορφήμυθιστόρημα
Εμπνευσμένο απόΣιγκισμόντο Μπολντόνι
ΧαρακτήρεςΡέντσο Τραμαλίνο, Λουτσία Μοντέλλα, Δον Ροντρίγκο, Κόντε Αττίλιο, Κόντε Τζίο, Δον Αμπόντιο, Ανώνυμος, Αδελφός Χριστόφορος, Παπάς από την επαρχία, Γερτρούδη, Περπέτουα, Agnese Mondella και Πατέρας Φελίτσε Κασάτι
ΤόποςΛομβαρδία
Λιέρνα
Pescarenico
Λέκκο
Καστέλο ντελ'Ινομινάτο
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι αρραβωνιασμένοι (Promessi sposi) (ή και Οι Λογοδοσμένοι ή Ιστορία δύο μελλονύμφων) είναι σημαντικό ιστορικό μυθιστόρημα του Αλεσσάντρο Μαντσόνι, που θεωρείται το πιο διάσημο και πιο διαδεδομένο παρόμοιων έργων της ιταλικής γλώσσας [2] . Το μυθιστόρημα του Μαντζόνι θεωρείται όχι μόνο ως ορόσημο στην ιταλική λογοτεχνία - καθώς είναι το πρώτο σύγχρονο μυθιστόρημα αυτής της λογοτεχνικής παράδοσης - αλλά και μια θεμελιώδης συνεισφορά στη γέννηση της ίδιας της νεώτερης ιταλικής γλώσσας [3] . Επιπλέον, θεωρείται το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του ιταλικού ρομαντισμού και ένα από τα σημαντικότερα της ιταλικής λογοτεχνίας για το βάθος των θεμάτων (τη φιλοσοφία της ιστορίας με την οποία λειτουργεί, με χριστιανικό τρόπο, η απίστευτη θεία Χάρη στην Θεϊκή Πρόνοια). Επιπλέον, για πρώτη φορά σε ένα μυθιστόρημα με τέτοια επιτυχία, οι πρωταγωνιστές είναι οι ταπεινοί και όχι οι πλούσιοι και ισχυροί της ιστορίας.

Διαδραματίζεται μεταξύ 1628 και 1630 στη Λομβαρδία κατά την περίοδο της ισπανικής κυριαρχίας, και ήταν το πρώτο ιστορικό μυθιστόρημα στην ιταλική λογοτεχνία . Το μυθιστόρημα βασίζεται σε αυστηρή ιστορική έρευνα και τα επεισόδια του δέκατου έβδομου αιώνα, όπως οι αντιξοότητες της μοναχής της Μόντζας (Marianna de Leyva y Marino) και η Μεγάλη πανούκλα του 1629-1631, έχουν βάση αρχειακά έγγραφα και χρονικά εποχής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 11943734n. Ανακτήθηκε στις 26  Σεπτεμβρίου 2016.
  2. Colquhoun, Archibald (1954). Manzoni and his Times. Londra: J. M. Dent & Sons. 
  3. Giulio Ferroni, Profilo storico della letteratura italiana, Einaudi Scuola, Torino 1992, pp. 651-653.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα I promessi sposi στο Wikimedia Commons